Kalóz szleng

Kalóz szleng

Mix Fenyvesi Fruzsina Kalózok

Ma van a „Talk Like a Pirate Day”, vagyis a „Beszéljünk úgy, mint a kalózok” nap, ezért a Genjutsu stábja összegyűjtött számotokra néhány tippet, hogy ti is becsatlakozhassatok a nemzetközi megmozdulásba.

Ahoy! – Szia!

Arrr! – Hmm!

Avast, szárazföldi patkányok! – Ez valójában két kifejezés, de sokszor használják egyben. Az „avast” azt jelenti, hogy „állj”, a szárazföldi patkányok kifejezést pedig olyanokra szokták használni, akik még sosem jártak hajón (vagy legalábbis keveset).

Aye! – Igen, értettem!

Davey Jones tengerészládája – A halál szinonimája. Jones ládájába kerül minden kalóz lelke, aki a tengeren vesztette az életét.

A halott ládája – Feketeszakállhoz köthető, R. L. Stevenson: A kincses sziget című könyvében olvasható. A Bahamák egyik szigetét jelöli, ahol a kalózkapitány kitett az emberei közül tizenötöt.

Elszámolni – A bukanérok használták először ezt a kifejezést, akkor alkalmazták, amikor arról beszéltek, hogy mennyire elegük van a kalózlétből.

Grog – Rum és víz keverékéből álló szeszesital.

Megcsókolod a tüzér lányát! – Megkorbácsolnak.

Pozdorjává törve – Eredetileg annyit jelentett, hogy a hajó teljesen szétroncsolódott, később már akkor is használták, amikor hirtelen megrázkódtatás érte őket.

Tengeri lába nőtt – Akkor használják, amikor már olyan régóta van a tengeren valaki, hogy nem lesz tengeri beteg.

Tengeri vándor – Kalózra és kalózhajóra is szokták használni.

Fekete foltot kap – Halálosan megfenyegeti valaki. A kalózoknál a halálos fenyegetés jele volt, ha valaki egy olyan lapot adott a másiknak, amelyiken egy fekete tintafolt volt.

Ha valakit bővebben is érdekel a dolog és tud angolul, akkor ezen az oldalon kedvére böngészhet: http://www.talklikeapirate.com/translator.html