Szellemes viták - Avagy mi a Tököm az a Halloween?

Szellemes viták - Avagy mi a Tököm az a Halloween?

Mix Porvayné Török Csilla HalloweenÜnnepekEllentétek

Íme, eljött ismét A Nap. Az év talán egyik legmegosztóbb napja a magyar nemzet számára, mely két táborra szakítja kis hazánkat, mely szembeállít testvért a testvérrel, barátot a baráttal, tököt a mécsessel: a rettegett Halloween!

Persze most néhányan azt gondolják, hogy túldramatizálom a helyzetet, de valójában csak egy kósza pillantást kell vetni ilyenkor a Facebookra, és láthatjuk, sokan tényleg kis híján vérre mennek, ha erről az ünnepről van szó. Jellemzően itt is az ellenzők tábora a hangosabb, ami azt eredményezi, hogy rengeteg tévhit és hamis információ kering mind az interneten, mind a tájékozatlanabbak fejében a Halloweent illetően. Úgy döntöttem tehát, fogom a leggyakrabban hangoztatott slágermondatokat, és megkísérlek érdemben reagálni rájuk, hátha sikerül legalább néhány embernél eloszlatni az egészségre felettébb káros gyűlöletfelhőt, amit ez az ünnep említése vált ki belőlük.

„Én Mindenszenteket ünneplem, nem a Halloweent!”

Természetesen semmi problémám azzal, ha te nem ünnepled a Halloweent, viszont jó, ha tudod, a kettő a legkevésbé sem zárja ki egymást. Gyakori hiba a dátumok keverése, aminek következtében az erről vitázók sokszor tökéletesen elbeszélnek egymás mellett. Bár szerencsére az a tapasztalatom, hogy egyre többször és több helyen tisztázzák ezt a félreértést, fontosnak tartom ebben a cikkben is rögtön az elején leszögezni: Halloween és Mindenszentek két külön napot foglal el a naptárban. A helyes dátumok pedig:

  • Október 31. (este): Halloween
  • November 1.: Mindenszentek
  • November 2.: Halottak napja

Az ünnepek „ütközése” tehát semmiképp se adhat okot a Halloween elmarasztalására.

„Majd akkor ünneplem a Halloweent, amikor az amerikaiak a busójárást!”

Ez az egyik kedvencem, de komolyan. Elképzelésem sincs, ki találta ki ezt az azóta szinte már kultikussá vált szlogent, de egyértelmű, hogy se ő, se azok, akik lecsaptak rá és terjesztik, nincsenek tisztában a Halloween eredetével. A rettegés éjszakája ugyanis nem Amerikából, hanem egy ősi kelta ünnepből, a Samhain-ból származik. A kelták november 1-jén ünnepelték az újévet, és úgy tartották, ennek előestéjén a határ élők és holtak között elmosódik, a holtak szelleme ismét a Földre látogat. A szellemek jelenléte vélekedésük szerint segítette a druidákat és kelta papokat a pontos jóslásban. Az istenek tiszteletére ilyenkor hatalmas tábortüzeket építettek, ahol maskarákba öltözve termést és állatokat áldoztak. Bár világosan látszik, hogy szokásaiban a Samhain és a busójárás egészen közel állnak egymáshoz, előbbi különböző kultúrák ráhatása miatt egészen más irányba formálódott. Amerikában csupán a 19. századra jelent meg, annak is főként a második felében, amikor is rengeteg ír bevándorló érkezett a kontinensre. Tőlük vették át mind a beöltözés, mind az étel és adomány után házalás hagyományát, amiből aztán a híres „Trick-or-treat” (magyar verzióban „Csokit vagy csalunk”) kialakult. Az évek során aztán az akkorra már Halloween néven elterjedt ünnep előbb közösségi, majd főként a fiatalabbakra irányuló eseménnyé vált, mígnem Amerikában a második legnagyobb kereskedelmi ünneppé nőtte ki magát. A félelmetes jelmezek és a Halloweenhoz tartozó babonák mögött azonban még mindig ugyanazok az eltávozott lelkek bújnak meg, mint akik a kelták jóslatait segítették.

„Magyar vagyok, semmi okom ünnepelni a Halloweent!”

Ha így érzed, ne tedd, senki nem kötelez rá, ugyanakkor hasonlóképp nincs okod elítélni azt sem, aki megteszi. Hogy ki milyen ünnepeket tart meg, és miket nem, a legtöbb esetben abszolút egyéniség és nem nemzetiség függő, hiszen a számunkra legszebb ünnep is lehet tragikus emléket idéző valaki más számára. Jelen esetben senki nem fog kést szegezni a torkodhoz, hogy ülj le tököt faragni, vagy vásárolj Sikoly-maszkot, és nem átkoznak el azért sem, ha az ajtódon kopogtató gyerekeknek azt mondod, sajnos nem tudsz nekik cukrot adni. Viszont nem fogod jobban érezni magad attól, hogy nyilvánosan szapulod a Halloweent azok előtt, akik szeretik és jó mókának tartják, esetleg attól, ha az említett gyerekeket gorombán elzavarod, de még attól sem, ha az üzleteket járva morgolódsz a számos megvásárlásra váró rémkellék fölöslegességén. Nem lehet és nem is kell minden ünnepet egyformán szeretni, de hagyd meg a választás lehetőségét mindenkinek ítélkezés és felesleges lázadozás nélkül. És ha egy kicsit elfogadóbb vagy irántuk, talán még te is találhatsz egy-egy ötletet vagy szokást, ami mégis csak valamelyest különlegesebbé, de legalábbis kevésbé ellenszenvessé teszi számodra is a Halloweent.