Barbara vagy Barbie?

Barbara vagy Barbie?

Mix Fenyvesi Fruzsina MűvészetBarbieMattel

Mattel már évtizedek óta ontja magából az újabbnál újabb Barbie kollekciókat, nincs olyan kislány, akinek ne figyelne ott a szekrényében egy-egy kósza szőke nő, jobb esetben ruhában. Az újítások között viszont előfordul egy-két őrült ötlet is, nézzük meg, milyen őrült ötleteik támadtak a készítőknek és a rajongóknak!

Az egyik fiaskó, amit maga a cég követett el: a Terhes Barbie. A szeplőtlen fogantatást sokkal horrorisztikusabb folytatás követte, ugyanis a babát úgy tudja „megszülni” a figura, hogy császár helyett körbe kell metszeni a hasát. Nem tudom, erről ki mire asszociál, de engem a szépreményű Alkonyat sorozat szülési jelenetének borzalmaira emlékeztetett.

A másik – számomra kevésbé érthető – Mattel baki a Tetkós Barbie volt. A szülők kikérték maguknak, hogy a gyerekük egy olyan babával játsszon, akin tetoválás van, nehogy rossz hatással legyen rájuk. Az meg senkinek sem jutott eszébe, hogy úgy adják el, mint testfesték… Úgyhogy ez a változat is mehetett a levesbe.

A mostanság leginkább felkapott Barbie-canossa pedig a Hello Barbie. Mit is vétett ez a baba? Arra tervezték, hogy ki tudja elégíteni a kislányok régi álmát: beszélgessen velük. A sok plüssmacikkal töltött teadélután óriási hátulütője ugyanis az egyoldalú kommunikáció volt. Ezt akarta kiküszöbölni a Mattel, viszont egy-két apróság azért mégsem teszi olyan vonzóvá az új találmányt. Ugyanis a Barbie nem csak beszélni tud, hanem nagyon jó hallgatóság is. Egy beépített szerkezet által pedig könnyen fel lehet venni, mit is mond a gyerek, egy egyszerű wifis hálózati kapcsolat segítségével pedig tárolni azt. Az esetlegesen marketing célokra való felhasználásról nem is beszélve! Jelenleg is szerveződik egy egyre több tagot számláló mozgalom ellene, meglátjuk, hogy a végén a baba beköszön, vagy leköszön majd.

De nem csak a Mattelnek voltak furcsa ötletei az évek során, a Barbie baba által megihletett rajongók is adtak az élvezetnek. Kérdés például, hogy kinek is volt az ötlete, hogy a sztárokból barbie-t faragjunk. Ma már ugyanis Chertől kezdve egészen Nicky Minajig szinte minden sztár elérhető miniatürizált gyerekjátékként.

Egy argentin pár (Emiliano Pool Paolini és Marianela Perelli) kissé creepy ötlete volt vallások által ismert alakok megbarbie-asítása, ami szintén elég nagy port kavart.

De a legötletesebb továbbra is Chaterine Théry barbie-k által inspirált festményei, ahol Az utolsó vacsorától kezdve egészen a jó öreg Magritte-ig mindenki képviselteti magát a digitális vásznon.

Vajon Barbara ezzel nagykorúságba lépett, vagy marad örökre a mi kis Barbie-nk?