Interjú az Aquila Házával

Interjú az Aquila Házával

Kreatív Fenyvesi Fruzsina SteampunkInterjúÉkszerkészítés

Holló-Vaskóné Mészáros Márta évek óta készít ékszereket, többnyire steampunk témában. A vele készített interjúból most megtudhatjuk, hogy miért vágott bele az ékszerkészítésbe és még néhány tanácsot is ad majd azok számára, akik kedvet kapnak a dologhoz!

Genjutsu: Mióta érdekel a steampunk? Hogyan csöppentél bele ebbe a közegbe és mi motivált, hogy belevágj az ékszerkészítésbe?

Aqulia Háza: Olyan 5 éve találkozhattam vele, de nem igazán emlékszem, pontosan hogyan és mikor szippantott be. Az ékszerkészítésbe szintén akkoriban szerettem bele. Az egyetemen éppen zajlott a téli vizsgaidőszak, én meg valahogy véletlenül belebotlottam ezekbe a drótból készített csodákba, onnantól pedig végérvényesen elvesztem...

Mit gondolsz magáról a steampunkról? Csak ékszereket készítesz a témában, vagy általában szeretsz ezzel foglalkozni?

A steampunk egy igazán különös világ, és kicsit mindenki másképp nyúl hozzá, ezért is olyan egyedi. Talán mindenkiben, aki foglalkozik a stílussal, van igény a viktoriánus elegancia iránt. Emelett pedig mind rajongunk a fantasztikumért, a steampunk pedig egyszerre adja meg nekünk mind a kettőt.
Az ékszerek mellett gyakran olvasok a témában írt könyveket, szeretem megcsodálni más művészek alkotásit, és gyönyörködök a fantasztikus öltözékekben.

Elvégeztél valamilyen tanfolyamot, ami segített neked, vagy abszolút autodidakta tanultad a szakmát?

Is-is. Kezdetekben az internetet bújtam, és a nagy „öregek” műveiből merítettem ötletet, inspirációt, látásmódot. Még ma is sokat nézegetem más művészek munkáit. Az ember már csak ennyiből is sokat tanulhat. Tavaly pedig megszereztem az ötvös képesítést is, a tanfolyam során pedig nagyon sok új dolgot tanultam, és rengeteg új ötlettel gazdagodtam.

Milyen technikákat szoktál használni? Melyik a kedvenced?

Leggyakrabban a wire wrapping technikát alkalmazom. Ez magyarra leginkább drótékszer kötözésként, készítésként fordítható. Nem kell más hozzá, mint egyabb és egy vékonyabb drót, meg persze még egy fogaskerék vagy kő, amit bele szeretnénk rakni az ékszerbe. A vastagabbal alakítjuk az ékszer mintázatát, a vékonyabbal pedig rögzítjük az egyes szálakat egymáshoz, hogy egy masszív ékszert kapjunk. Ez egy igazán csodás technika, mert szinte bármit ki lehet belőle hozni, és szinte bárhol csinálhatod.
A másik vonal, amit alkalmazok, az ötvös ékszer készítés. Ez rengeteg technikát foglal magába: fűrészelés, szegecselés, forrasztás stb. Ezekkel már tényleg mindent meg lehet csinálni, viszont idő- és helyigényesek. Sokkal több időre, türelemre és szerszámra van szükség.
Melyik a kedvencem? Hát, nem is tudom. Talán, ha ötvözhetem a kettőt. Ha a kifűrészelt mintát dróttal díszíthetem.

Mit javasolsz a kezdőnek, milyen ékszer készítésével érdemes belevágni a dologba? Van esetleg erről valahol egy gyorstalpaló, ami neked is segített? Milyen eszközök kellhetnek hozzá?

Kezdőként leginkább valami kisebb ékszer elkészítését javasolnám, ami hamar sikerélményt jelent. Gyűrűt, kitűzőt, esetleg kisebb medált. A fülbevalót egy darabig nem ajánlom. A gond itt az, hogy két azonosat kell elkészíteni, ami nem olyan egyszerű. Frusztrálja az embert, ha túlzottan különböznek, ráadásul kétszer ugyanazt kell elkészíteni, ami engem speciel nem is villanyoz fel. Az alkotási fázis átmegy szolgai másolásba.
Az internet tele van az alapokról szóló videókkal, képekkel, amik részletesen megmutatják, hogyan működik a technika. Ma már szinte bármit meg lehet találni az egyszerű drótozástól a komoly szaktudást igénylő azsúrzománc készítésig. Kezdőként viszont a wire wrapping egy igazán gyors módszer, ami nagyon hamar hoz sikerélményt és okoz függőséget. Csak pár dolog kell hozzá. Először is egy 0,8 és egy 0,4 mm átmérőjű drót csomag. Ezeket hobbiboltokban be lehet szerezni, vagy lehet, hogy apunak van is a műhelyben, meg kell kérdezni. Érdemes vörösrézzel, vagy ezüstözött rézdróttal kezdeni. Az utóbbi azért is tökéletes, mert viszonylag könnyen formázható, viszont elég kemény ahhoz, hogy az ékszerünk stabil legyen. Emellett még szükségünk lesz egy kúposfogóra, egy lapos fogóra és egy csípőfogóra, amit az elején akár körömvágó csipesszel is helyettesíthetünk.

Melyik volt eddig a legkedvesebb ékszered? Azonos ez a legnépszerűbbel?

A legnépszerűbb ékszerem eddig talán egy kard alakú medál volt. Legkedvesebb pedig nem is ékszer, hanem a szakvizsgára készített díszdobozom. Olyan három hónap munkája van benne. Életem eddigi legtöbb időt igénylő alkotása és szerintem a legszebb is. Jó tudni, hogy erre is képes vagyok, ha elegendő erőforrást fordíthatok rá.

Hol lehet téged megtalálni, ha rendelni szeretnének tőled?

A facebookon Aquila Háza néven vagyok megtalálható. Itt vagy e-mailen szívesen fogadok bármi megvalósításra váró, őrült ötletet. Illetve van egy webshopom az aquilahaza.meska.hu címen, ahol a készleten lévő ékszerek közül lehet válogatni.

Márti facebook oldala
Márti meskás oldala

Most pedig lehetőségetek nyílik arra, hogy megnyerjétek Márti valamelyik alkotását! Ehhez nem kell mást tennetek, mint részt venni a Genjutsu.hu nyereményjátékán! A részleteket a facebook oldalunkon, pontosan itt találjátok!