Retro Game – Chrono Trigger

Retro Game – Chrono Trigger

Játék Bak Krisztián JátékRetroAkira ToriyamaSNESPlaystationMobilEmulatorSquaresoftSquare EnixJRPG

A Chrono Trigger 1995-ben jelent meg Super Nintendora, ez pontosan idén március 11-én volt tíz éve. Ami furcsa ebben az egészben az az, hogy a játék a mai napig minden szempontból képes megállni a helyét a piacon.

A grafika, ha szépnek nem is, de kellemesnek mindenképpen mondható még mai szemmel is. Erről persze azonnal megváltozik a véleményünk, ha a mostanság divatos RPG Makerrel készült játékokat nézzük. Így már kifejezetten jónak tűnik a játék grafikája és nagy valószínűséggel bármelyik indie fejlesztő összetenné a két kezét azért, ha hasonló külcsínnel tudná felruházni a termékét.

Nem meglepő hát, hogy a Square Enix időről időre feléleszti a játékot, mivel túlságosan sokat nem kell rajta dolgoznia, hogy eladható legyen a mai gamerek számára. Először 1999-ben portolták át Playstationre, ahol végre kaphatott a játék gyönyörű cutsceneket, amik olyanok voltak mintha a Dragon Ballból vágták volna ki őket. Ez persze annyira nem meglepő, mivel a játék egyik designere nem más, mint Akira Toriyama, a Dragon Ball atyja! A stílusa pedig annyira megérződik a játékon, hogy konkrétan az első perctől az utolsóig az ő hatása fog dominálni. Aki szereti a stílusát, annak fantasztikus élményben lesz része.

A későbbi 2008-as Nintendo DS port sajnos már nem tett hozzá annyit az eredeti játékhoz, hogy érdemlegesen meg lehessen említeni, de ami jó, azon felesleges változtatni, nemde?

Na, csapjunk is a lovak közé: szóval miért is olyan nagyszerű ez a játék? Egyrészt azért, mert aki megnézte a fentebbi videót, annak biztos az is feltűnt, hogy nem csak a grafika, de sokszor a zenék is a Dragon Ball-t idézik. De ez nem minden! A játék zenéjéért Nobuo Uematsu volt felelős, aki nem mellesleg egy csomó Final Fantasy részhez is írt rettenetesen király dallamokat. Az úriemberről nem árt egyébként tudni, hogy autodidakta módon, magától tanulta ki a mesterséget, szóval azért nem egy kispályás figura.

Ami pedig végképp kiemeli az egyszerű játékok közül a Chrono Triggert az nem más, mint a választás lehetősége! A manapság oly nagy népszerűségnek örvendő Telltale játékok, vagy a Square Enix másik játéka, a Life Is Strange, vagy a most éppen Playstation 4 konzolon hódító Until Dawn mind-mind csak karcolgatják azt, amit a Squarenek már 1995-ben sikerült egy jóval nagyobb volumenű dolognál létrehoznia. Oké, talán az Until Dawn az, ami már előrelépésnek mondható, de azért érezzük, hogy tíz évig nem igazán volt haladás, sőt…

Miért is fontos a választás lehetősége ebben a játékban és miért lehet rajta ekkora hangsúly? Erre a története adja meg a választ, ami az időutazás körül forog. A sztori kezdetén főhősünk, Crono egy kisebb incidenst él át, miközben barátja Lucca és annak apukája egy teleportáló berendezést készül éppen bemutatni a fesztiválozó tömegnek. A teleporter meghibásodik és mit ad Isten, hőseink visszakerülnek a múltba, ahol rengeteg érdekes dolog történik velük, de ez semmi ahhoz képest, amikor a jövőbe kerülnek, ahol szembesülniük kell a ténnyel, hogy a civilizációt kiirtotta egy Lavosnak nevezett szörnyűséges lény.

Innentől kezdetét veszi az időben való ugrálás és kezdhetünk a világ megmentésén dolgozni. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen a játék figyel mindenre, amit csinálunk és nem ám csak úgy felszínesen, hanem igenis tisztában van a dolgokkal. A nagypapa paradoxontól kezdve mindent meg fogunk itt találni. Tehát érdemes lesz odafigyelni a cselekedeteinkre, hiszen megeshet az is, hogy a tetteink következtében a bolygó domináns faja már nem az ember lesz, amikor visszatérünk a mi időnkben! Igen, ez tényleg megtörténhet ebben a játékban! Ezek után azt hiszem, nem árulok el nagy dolgot, ha azt mondom, hogy a játéknak nem egyetlen egy befejezése van és rengeteg módon végigjátszható. Amikor pedig arról beszélek, hogy több befejezés is van, nem arra gondolok, hogy az előre lerenderelt endingben változik egy apróság, hanem tényleg új befejezéseket fogunk kapni.

A Chrono Trigger tehát tényleg egy fantasztikus játék, amit kár kihagynia bárkinek is, aki kicsit is szereti a j-rpg műfajt. Akinek felkeltettük az érdeklődését, bármikor letölthet egy SNES emulátort és belevághat a kalandba, de már mobiltelefonra is fellelhető ez a remekmű, ahol egy kicsit még a grafikán is turbóztak. Érdemes valahogy beszereznünk a Chrono Crosst is, amely méltó folytatásnak bizonyult. Esetlegesen itt is megpróbálhatunk hozzányúlni az emulátorok adta lehetőségekhez.