Interjú Barta Zoltánnal

Interjú Barta Zoltánnal

Mix Fenyvesi Fruzsina CosplayStar WarsInterjúRendezvény

Elő a gyerekkorból megmaradt Halálcsillagokkal, jedi köpenyekkel és fénykardokkal, ismét jön az új Star Wars film, éljen a december! De hogyan készülünk erre mi, magyarok?

A november rengeteg érdekes eseményt tartogat számunkra, a PlayIT és az EuroSteamCon mellett megrendezésre kerül november 14-én az Országos Star Wars Találkozó a Lurdy Házban. Ennek kapcsán Barta Zoltánnal, az esemény főszervezőjével és a Magyar Star Wars Klub vezetőjével beszélgettünk.

Genjutsu: Mióta foglalkozol a Csillagok Háborújával? Mi fogott meg elsőre benne?

Barta Zoltán: 1979-ben láttam először az első Star Wars-filmet, és mintha megfordult volna velem a világ. Emlékszem, amikor kitántorogtam a Corvin moziból, az volt az első gondolatom, hogy mit keresek én itt? A látvány elképesztő volt, és ami a legjobban tetszett, hogy a korabeli sci-fikhez képest nem egy steril környezetben játszódott, hanem egy olyan közegben, ahol minden használtnak tűnt. Ez nagyon tetszett.

1999-es promotion kiállítás
1999-es promotion kiállítás

Ha ki kéne emelni egy karaktert a sokból, akkor neked melyik Star Wars karakter lenne a kedvenced, és miért?

A régi trilógiából Luke Skywalker, az előzményből pedig Obi-Wan Kenobi. Talán az idealizmusuk miatt lettek a kedvenceim, ami persze számukra sok megpróbáltatással jár.

Mi a véleményed az új Csillagok Háborúja filmről?

Amennyit láttam az Episode VII-ből, az eléggé meglepett, mert sok olyan ellentmondást fedeztem fel benne, aminek egy ilyen kaliberű produkcióban nem lenne szabad előfordulnia. Ennek ellenére bizakodó vagyok, mert tudom, a film sikere lehengerlő lesz. A karácsonyi-újévi filmpiacot egyértelműen uralni fogja.

Mi a véleményed a cosplayről?

Nagyon fontos és pozitív dolognak tartom, hiszen aki ezzel a foglalkozik, az bátran kijelentheti, hogy a kreativitásnak egy magasabb fokára érkezett. Szerintem minél több jelmezt, kelléket, kiegészítőt készít egy rajongó saját kezűleg, annál több esélye lesz az életében, hogy hasznos elfoglaltságot találjon.

Mit gondolsz, milyen az ideális cosplayer?

Ezt nehéz megmondani. Leginkább alkati kérdésnek látom. Ha sikerül megtalálni ehhez a megfelelő karaktert, akkor az mindent eldönt.

Mit javasolnál a kezdő cosplayerek számára, ha Star Wars-szal akarnak foglalkozni? Mire ügyeljenek leginkább? Milyen jelmezbe érdemes kezdőként belevágni?

Először is rengeteg türelemre van szükség. Meg persze rengeteg akaraterőre. Ha nem sikerül elsőre valami, akkor az hamar el tudja venni az ember kedvét, és sokan emiatt az első kudarc után feladják. Pedig ha tovább próbálkoznának, lehet, hogy sikerülne nekik is végigvinni, amit kitaláltak. Ha tanácsot kellene adnom egy kezdőnek, akkor mindenképpen azt mondanám, hogy valami egyszerűvel indítson. Viszont a lehető legkevesebb kompromisszummal tegyék ezt, mert hiába néz ki jól mondjuk egy szépen megvarrt jedi-köpeny, ha alatta farmernadrág és tornacipő virít.

Milyen rendezvényeken szoktatok klub szinten megjelenni?

Ez elég vegyes, hiszen nemcsak olyan rendezvényen jelenünk meg, ahová jelmezesek kellenek. A legutóbbi MondoConon például Star Wars-os játékokkal szórakoztattuk a közönséget, és nagyon jól éreztük magunkat. Egyébként, ha hívnak, elmegyünk mindenhová, csak ne le legyen a rendezvény szellemisége homlokegyenest ellentétes a Star Wars-szal.

Mesélnél nekem kicsit a klub történetéről? Mikor alakultatok, kik voltak az alapító tagok, mi változott az évek során a klub életében?

A klub 1996 októberében alakult, vagyis lassan két évtizedes múltra tekinthet vissza. A magját egy haveri társaság adta, még a Petőfi Csarnok bolhapiacáról, és az idő múlásával egyre többen csatlakoztak ehhez a körhöz. Aztán egyszer csak ennek a haveri körnek fel kellett nőnie a feladathoz, mert nem volt elég önmagunk szórakoztatása, azoknak is kellett nyújtanunk valamit, akik szó szerint beestek az utcáról.

A klub első születésnapja 1997-ben.
A klub első születésnapja 1997-ben.

Mik a csatlakozás feltételei?

Feltétel nincs, bárki csatlakozhat, aki szereti a Star Wars-galaxist. Évekkel ezelőtt egy városi legenda terjedt el rólunk, mely szerint nagyon komoly vizsgán kell átesni azoknak, akik a tagjaink körébe szeretnének lépni. Ezen először csak nevettem, de egyre több helyről hallottam vissza, milyen szigorúak a feltételek, hogy mindent kell tudni a Star Wars-ról, és milyen nehéz hozzánk bekerülni. Nem győztem magyarázkodni, hogy ez nem igaz, és hiába nyomoztam, nem tudtam kideríteni, ki terjeszti ezt a szamárságot.

Mikor volt az első saját rendezvényetek? Mi fejlődött leginkább azóta? Melyik modulra vagy leginkább büszke?

A klub történetében rengeteg saját rendezvény volt, kezdetben a Petőfi Csarnokban. Akkoriban sokat kísérleteztünk azzal, hogy a jelmezesekkel színpadra állítsunk rövidebb-hosszabb jeleneteket, vagy a filmekből, vagy saját kútfőből merítve. Aztán az évek folyamán, amikor eljöttünk a Csarnokból, más lett az elvárás. Inkább az előadás jellegű műsorszámok domináltak, főleg olyanok, melyeket saját készítésű animációkkal tudunk illusztrálni. Emlékezetesnek mégis azokat a rendezvényeket tudnám mondani, amikor a filmek szinkronstábjának tagjait láttuk vendégül. Akadt olyan rendezvény is, amikor a szinkronosok az általuk megszólaltatott karakter jelmezében voltak jelen. Elképesztő volt, amikor megszólaltak.

Klubműsor 1998-ból.
Klubműsor 1998-ból.

Milyen főbb modulokat terveztek november 14-re? Mire fektetitek majd a hangsúlyt? Melyik a te személyes kedvenced?

November 14-én igyekszünk minél változatosabb programkínálattal várni a rajongókat. A hangsúly azon van, hogy a gyerekektől a felnőttekig mindenki megtalálja a magának való szórakozást. Ha ki kellene emelnem a kínálatból valamit, akkor Csernák János színművész, Han Solo szinkronizálójának szereplését, és Fazekas Attila, a régi magyar Star Wars-os képregények rajzolójának workshopját említeném. Kimondhatatlanul örülök, hogy elfogadták a meghívásunkat, és remélem, emlékezetes lesz mindenki számára a megjelenésük.

Ha többet szeretnétek megtudni az Országos Star Wars Találkozóról, akkor keressétek fel a klub honlapját és a facebook eseményt!