Comix Coffee interjú

Comix Coffee interjú

Mix Fenyvesi Fruzsina KépregényStar WarsKávézóKávéSüti

A hazai képregényes szcéna kezd ismét szárnyra kapni, reneszánszát éli a nyomtatott képregényfüzet és egyre-másra jelennek meg az újabb kiadványok. Ilyen a Titánember is, amiről már írtunk korábban. Viszont nem sok olyan hely van, ahová csak úgy le lehet ülni olvasgatni egy-egy művet anélkül, hogy megvennéd azt. De október óta már nem kell kutatni az ilyesfajta helyek után, nyomban az Astoria és a Kálvin tér között, ahol a Bölcsészkar és a populáris kultúra találkozik, nyílt egy hely, ami tárt karokkal és friss kávéval várja a rajongókat!

Tóth Eszterrel, a Comix Coffee egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Genjutsu: Honnan jött a kávézó ötlete?

Tóth Eszter: Ezelőtt is kávézóban dolgoztam, van barista képesítésem is, ezért régóta foglalkoztatott egy saját vállalkozás ötlete. A képregényeket pedig már gyerekkorom óta imádom, ezért amikor szembejött egy jó lehetőség, nyomban megragadtam.

Mi volt az első dolog, amit eldöntöttetek a kávézóval kapcsolatban?

A dizájn. Az első dolog, amit megvettünk, az egy Boba Fettes poszter volt, ami most is kinn van a falon. Ezek után pedig már nem volt megállás.

Mi indokolta a helyválasztást?

Ez egy vicces történet… Egyáltalán nem volt tudatos ugyanis. Egy könyvet kerestem az antikváriumokban, amikor megláttam a helyet. Nem volt kirakva eladó tábla, csak itt állt üresen. Nyomban tudtam, hogy ez kell nekünk és elkezdtem körbeérdeklődni a közeli üzletekben, hogy tudják-e, kié ez az üzlethelyiség és van-e hozzá valamilyen kontaktjuk.

Mit volt a legnehezebb elintézni a nyitáshoz?

A cégalapítás volt a legrizikósabb, ugyanis ott akadt némi probléma. Elírt az ügyvéd valamit a papíron, amiről elég későn értesítettek minket, ezért futnunk kellett néhány plusz kört.

Melyik részletét élveztétek a legjobban kitalálni?

Igazából mindent mi csináltunk itt. Összegyűjtöttük a családtagokat és a közeli barátokat és nekiestünk. Itt minden a saját kezünk munkája.

Milyen különlegességekkel várjátok a vevőket?

A süteményeink mindig valamilyen fandomhoz kapcsolódnak, van Halálcsillagos popcake-ünk és a kávékat is mindig képregényekhez kapcsolatos bögrékben szolgáljuk fel a vevőknek. De ezen kívül még rengeteg minden van, szezonálisan változik a kínálat, novemberben érkezik például a nutellás latte, decemberben pedig egy kifejezetten finom mézeskalácsos szirup. De ezen felül árulunk szendvicset is, nehogy éhen maradjon bárki is, aki valami tartalmasabbra vágyik.

Ha először látogat el valaki a kávézóba, mit ajánlasz, mit kóstoljon meg mindenképp?

Rengeteg finomságunk van, például az Oreós latte, erdei gyümölcsös sajttorta és jön az írkrémes és a tojáslikőrös kávé is. A pultosaink elég jól ismerik a kínálatot, én mindenkinek azt javaslom, hogy hozzájuk forduljon, ha valami személyre szabottra vágyik.

Neked mi a személyes kedvenced a jelenlegi kínálatból?

Ma érkezett meg a nagyon finom mézeskalácsos szirup, amit már említettem, jelenleg az. Azért is különleges, mert paleo.

Milyen képregény bázissal dolgoztok?

Rengeteg képregényünk van, a Pókember sorozatból például mind megvan, ami egyébként személyes kedvencem. De ezen felül még rengeteg Star Wars, Superman, Supergirl, X-men, Wolverine és X-force képregényünk is van. Igyekszünk folyamatosan szélesíteni a kínálatot, hogy egy vevő se távozhasson úgy tőlünk, hogy nem talált kedvére valót itt.

Vannak igazán ritka képregényeitek is?

Igen, vannak. Lehet nálunk olvasni ’97-es és ’98-as Star Warsokat például, de a legritkábbakat inkább kirakjuk bekeretezve. Szóval, aki képregényekből szakdolgozik, ne habozzon és látogasson meg minket, hátha itt rátalál valamire, ami még hiányzik a diplomához!

Terveztek majd képregényekkel kapcsolatos foglalkozásokat, délutánokat?

Igen, lesznek kvízestek, selfie verseny és mozijegy sorsolás. Rengeteg mindent összegyűjtöttünk az elején, egyelőre ennyi publikus, de figyeljétek a facebook oldalunkat, mert folyamatosan fognak kikerülni az információk.

Milyen arányban oszlanak meg a látogatóitok között a hardcore fanok és a laikusabb vevők?

Elég vegyes. Ugyan munka közben nem tudunk mindenre figyelni, de gyakran elcsípek beszélgetésfoszlányokat képregényekkel kapcsolatban és sokszor meg is lepődök, mennyire otthon vannak a vendégeink a képregények világában. Persze vannak olyan egyetemista vendégeink is, akik elsősorban egy jó kávét szeretnének. Érdekes például, hogy az ELTE karai közt időbeli megosztás is van. A jogi karról például mindig délelőtt jönnek, a bölcsészek pedig délután látogatnak el hozzánk.

Milyen akciókkal várjátok a látogatóitokat?

Már említettem a Star Warsos mozijegy sorsolást, de lesz december elsejétől például egy karácsonyi kedvezményünk, minden 24. vevő ingyen fogyaszthat nálunk!

Jártok rendezvényekre? Hol lesztek kinn legközelebb?

Igen, járunk, bár a legközelebbi rendezvény pont a kávézóban lesz november 7-én, de utána megyünk például a Hungarocomixra is.

Terveztek valami újdonságot a közeljövőben?

Igen, új dísztárgyak fognak az üzletbe kerülni. Jönnek új plakátok, egy Millenium Falcon, festmények, bútorok és nagyon szemezünk egy életnagyságú Darth Maullal is. De a kedvencem a szilikonos pecsételő lesz, a papírpoharakra tudunk majd pecsételni a vendégeinknek különböző fandomokhoz tartozó alakzatokat. Tavasz-nyár környékén pedig egy új hely nyitását tervezzük!

Mi a kedvenc részed a kávézóban?

Kettő is van! Az egyik a kirakat kiülős része, ahol egy rohamosztagos nyomat van a falon, a másik pedig hátul egy beülős rész, ahol pirosra van festve a fal.

Bővebb információkat a Comix Coffee facebook oldalán találhattok!