A tetovált Joker

A tetovált Joker

Mix Fazekas Zsolt JokerKépregény

David Ayer a készülő Suicide Squad rendezője a twitterén posztolta ki az első hivatalos képet Jokerről.

A Suicide Squad az 1987 óta ugyanezen a címen létező képregény koncepció és sorozat alapján készül. A csapat a Legends 3. számában jelent meg először, és a többször újra indult, jelenleg is futó Suicide Squad című képregény-sorozatban szerepel rendszeresen. A filmben a Task Force X-et követjük majd nyomon, ami egy kormány által kiválasztott szuperbűnöző csapat, akiket általában egy bombával a fejükben inspirálnak arra, hogy teljesítsék a küldetéseiket. Ebben a filmben Jared Leto fogja alakítani Jokert. Leto Jokere láthatóan felvett pár új, érdekes elemet. De kezdjük a legegyszerűbbekkel: A karakter alkata, frizurája és arcvonásai elsősorban a Grant Morrison és Tony Daniel által jegyzett Batman R.I.P. történetben látott inkarnációra hasonlít.

A másik, nagyon hasonló vonásokkal rendelkező képregényes verzió az aktuális Joker karakter a Batman Endgame történetvonalból, amit Scott Snyder és Greg Capullo alkottak.

Még érdekesebb, hogy a félelmetes bohóc a Batman Beyond című rajzfilm egész estés filmjében, a Batman Beyond: The Return of the Joker-ben is egy egészen hasonló külsővel rendelkezik.

Az igazi különlegesség mindhárom verzióban a tény, hogy Batman a történetekben „meghalt” (már amennyire egy szuperhős meg szokott halni). Mivel a Suicide Squad már a Batman vs. Superman filmuniverzumban játszódik, lehetséges, hogy a film után Batmant már holtnak vélik? A tény, hogy Joker tetovált, sokkal utcaibb-emberibb eredetet kölcsönöz neki. Ezek a tetoválások egy tőle egészen idegen thug kinézetet adnak neki. Sokkal inkább tűnik úgy, mint egy őrült sorozatgyilkos, akinek jellegzetes stílusa a bőrén is megmutatkozik. Joker rossz fogai sem újdonságok, de a testfestére csak egyetlen esetben volt példa: Frank Miller és Jim Lee megosztó All-star Batman and Robin sorozatában. Bár abban a verzióban sokkal inkább a kínai stílus dominált.

A tetoválásokon szereplő szavak és képek Jokerre jellemző szimbólumok. Általában ezeket a kacajokat festi/festeti a tett színhelyére, vagy ilyen stílusú jokeres kártyákat hagy. A tény, hogy ezeket a jelképeket most magán hordja, eléggé idegen szokás a gyilkosság humoristájától. Maguk a minták erősen goth stílusúak, nem az elegáns Joker klasszikus ábrázolásai. A karakter jobban illeszkedik így egy Helyszínelők/Gyilkos Elmék epizódba, mintsem egy szuperhős világba. Már kevésbé néz ki Jack Nicholson és a rajzfilmes klasszikus lila ruhás, ponyvaregény maffiózójának, vagy Heath Ledger őrült rejtélyembernek.

A legizgalmasabb tény viszont az, hogy Joker sosem volt tagja a Suicide Squadnak. Bár a neve felmerült, mindig is túl veszélyesnek ítéltetett, mivel kinézték belőle, hogy inkább robbantatja fel magát, mintsem azt tegye, amit kérnek tőle. Ellenben partnere, Harley Quinn, a 2011-ben indult sorozatban állandó tag, sőt a Batman Assult on Arkhamban is a csapat tagjaként szerepel. Ha bárki szeretne előzetes képet kapni arról, hogy mi is ez a film, erősen ajánlom a figyelmébe ezt az egész estés rajzfilmet, aminek főszereplői ( a cím ellenére) a Suicide Squad tagjai.

A Squad egyik sajátossága mindig is a tagok sokszínűsége volt, és az a tény, hogy ezek a gonoszok állandó interakcióba kerültek. Bár mindegyik gondolkodás nélkül ölte volna meg a másikat, most mégis kénytelenek együtt dolgozni. Sok rajongót ez a része zavar a legjobban. Joker nem csapatjátékos, de mivel a külseje pont olyan időszakok Jokereire emlékeztet, amikor Batman nincs az élők sorában, feltételezhetjük, hogy a Bűnözés Bohóc Királya ezért megy bele a játékba. Hiszen már nincs Batman, és nincs kivel játszani… Sokan feltételezik, hogy Joker csak azért kap fontos szerepet, hogy a bevételeket növelje, hisz a csapatban ő lesz az egyetlen karakter, akit a mozinézők is ismernek. A kérdés megmarad: vajon a DC és a Warners nem merte bevállalni a Guardians of the Galaxy módszert, és egyszerűen szimpatikus karakterekkel eladni a filmjüket, vagy komolyabb oka lesz annak, hogy Batman legendás nemezise most először szerepel egy filmben a bőrpatkány nélkül?