Ez mi a franc, avagy a rajongók ereje

Ez mi a franc, avagy a rajongók ereje

Olvasósarok Fazekas Zsolt KépregényCosplayDeadpoolPókemberTrend

Bemutatom Gwenpool-t az internet új kedvenc képregényfiguráját… aki egyébként pár nappal ezelőttig nem is létezett.

Furcsa időket élnek a képregények. Az ipar mint olyan jól megy, de nem olyan jól, mint a 90-es években bekövetkezett összeomlás előtt. Tudom, mit gondoltok: „De ott vannak a Marvel filmek, meg a Walking Dead tévésorozat!”. Sajna ezek sem dobnak igazán a képregények eladásán. Egy-egy film után ugrik picit az eladott példányszámok száma, de ennyi. Mégis ez a stabilan és lassan felfelé kúszó iparág képes a papíralapú kiadások haldoklásában is fent maradni. Miközben a könyvek piaci forgalma évről évre csökken, a képregényé még növekedett is. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy külföldön a napilap már csak egy vicc… De nem ez a vicce a mai cikkemnek. Az ugyanis az, hogy sokkal nagyobb reakciókat kap az internet miatt a képregényipar, mintsem olvasókat. Arctalan tömegek, akik még bele se olvastak a képregényekbe, őrjöngve tombolnak, hogy kevés a színes bőrű és női karakter, ahogy a női alkotók száma is elfogadhatatlanul alacsony. Igazuk van, nem teljesen, de nagyrészt. A baj az, hogy ez az arctalan online tömeg bele bűntudatozza a kiadókat, hogy olyan képregényeket hozzanak, amik megfelelnek a fenti elvárásoknak, de aztán senki se veszi ezeket a címeket. Persze ez picit túlzás, hisz vannak olyan képregényfigurák is, akik hatalmas sikert arattak, de ez csak kb. minden ötödik ilyen alak. Az emberek azt szeretik megjegyezni, hogy Thor nő, Amerika Kapitány jelmezét egy fekete hordja, stb. Egy kicsit olyan ez, mint egy tévésorozat 200. részébe belenézni és azt mondani: ezek testvérek? Fúj, de szar!

Aztán van a mai témám. Gwenpool. Ez a pici pink szuperhős lány, aki nem létezik! Menjünk picit vissza, hogy érthető legyen. Egy pókemberes történethez készült egy minisorozat. Ebben a történetben a multiverzum (alternatív világok csoportja) különböző pókembereit mutatták be. Az egyik számban a pók nem Peter Parkert, hanem a mostani Csodálatos Pókemberben is látott Gwen Stacyt harapta meg. A borítótól kezdve az olvasók megvesztek az ötletért. Ha igazak a pletykák, át kellett írni a fő történet egy részét, hogy Gwen élve maradjon, mert a rajongók akarták őt. Még ki se jött a miniben az ő része, mikor már tervezték a saját sorozatát. Ezt sajnos Spider-Gwennek nevezték el, ami fura, mert a képregényben nem ez a neve, hanem Spider-Woman, de olyan nevű sorozatuk már volt.

A karakter egyszerűen berobbant a kiadóhoz. Kapott saját sorozatot, főszereplőként szerepelt az aktuális eseményben a Spiderverse miniben, és egy hónapig a variáns borítókon ő szerepelt. Ez egy megszokott kiadói húzás, a Marvel és DC állandóan használja: megfognak egy témát és egy hónapig a megjelenő képregényeknek van egy olyan borítójuk is. Ez esetben Gwen borítójuk volt. Ezekben Gwen Hulkká, Amerika Kapitánnyá és ilyesmikké változott. Az egyiken viszont Deadpoolnak öltözött be. Itt jön be a furcsa online közösség: Imádták és imádják ezt a kis rózsaszín Deadpoolt. Emma Stone és Ryan Reynolds ötvözete fanartok és cosplayek témája lett. Egyetlen kép hatására.

Persze a Pókember képregényekben ez megszokott. Pókember megjelent az akkor haldokló Amazing Fantasy számában, és hatalmas sikere lett. Egy alternatív történet erejéig láthattuk (a What if 105. számában) a lehetséges lányát, akit egy szereplés alatt annyira megszeretett a közönség, hogy kapott egy saját címet. A Spider-Girl a mai napig a leghosszabb ideig megszakítás nélkül megjelent női főszereplős Marvel képregény! Ezt a hagyományt követi, az amúgy gyönyörűen írt és rajzolt Spider-Gwen. Még Deadpoolnak is volt női verziója, Lady Deadpool, aki inkább egy gúnyos paródia lett, mint minden a nagyszájú zsoldosnál. Lady Deadpool kapott egy füzetet is, amiben címszereplő lehet, de amúgy csak akkor került elő, ha Deadpool összeszedte a többi alternatív világbeli mását valami kalandra, mert ő Deadpool és megteheti.

Mégis mindet leelőzi, hogy ez a karakter egy viccnek készült kis borító rajzból emelkedett ki. A siker enyhe kifejezés. Tökéletesen tükrözi a két franchiset, amikből származik. A pókemberek váratlan sikerét és a Deadpool címek komolytalanságának népszerűségét. A kiadó tegnap hivatalosan is megadta magát, és mivel nem tudnak ilyen gyorsan összerakni egy állandó 30 oldalas sorozatot egy karakternek teljes alkotóstábbal és mindennel, így egy októberben induló képregény utolsó lapjain kapnak helyet Gwenpool kalandjai. Bizony a kiadó minél gyorsabban a rajongóknak akarja adni a rózsaszín zsoldos első kalandját. Szóval októberben mindenki biztosan vegye meg, vagy töltse le a comixology honlapjáról a Howard the Duck (igen Galaxis Őrzői rajongók, az a Howard) első számát, hogy lássák az első igazi megjelenését a következő pár év legnépszerűbb cosplayének!

A cikk lezárása után érkezett hír, hogy a kiadó hivatalosan bejelentette, hogy decemberre kap egy egy részes kis külön számot az újdonsült karakter a Gwenpool Special #1-ben. Ez a kis humor antológia több író és rajzoló keze munkája lesz. Azt hiszem, megvan a cosplayerek karácsonyi ajándéka!