Cosplayerek a PlayIT-n!

Cosplayerek a PlayIT-n!

Mix Ormosi Zoltán PlayITCosplay

Tömegválasztó sisak, avagy egy cosplayer megpróbáltatásai a 2015 tavaszi PlayIT-n!

Számítógépek, telefonok, egyéb elektronikai cikkek, és játékok. Valljuk meg, korunk egyik nagy dobásának tekinthető egy olyan rendezvény, ahol az előbb felsorolt dolgok megtalálhatóak, és beszerezhetőek. Rá kell mutatnunk arra is viszont, hogy a kreativitását is lehetősége van kiélni az embernek azon túl, hogy jó tamagochi módjára gondozott kleptomániájának igényeit kielégítheti. Video bloggerek nyernek IRL lehetőséget megmutatni magukat, és a külföldi gamesconokra jellemző jelmezes beöltözés idehaza is teret nyert magának. Hogy milyen a fogadtatás? Lássuk hát, mit is tapasztalt egy cosplayer, a sisak szemrése által darabosan.

Az elsődleges kihívás a tömeg. Hömpölygő, faltól-falig tartó, csusszanó lábmozgással araszoló, céltudatosan valahova tartó tömeg. Ennek egy cosplayer örülhet is, meg nem is. Olykor problémát okozhat, hogy az egyik teremből a másikba tartó Odüsszeia során, kellékeit jó flagelláns módjára kell az ég felé emelnie, mintegy jelezve identitási hovatartozását. A vendégek arcáról ilyenkor elég vegyes érzelmek olvashatóak le, az „Ez is csak a helyet foglalja”-tól, a „Nyolc éves kisgyerek vagyok”-ig. Nagy ritkán persze csillan egy-két tekintet, hiszen életük során ritkán fordul elő, hogy közel harminc centiről sóhajtson arcukba egy Night Elf.

Forrás: https://www.facebook.com/cleanpighideout?fref=ts&__mref=message_bubble
Forrás: https://www.facebook.com/cleanpighideout?fref=ts&__mref=message_bubble

Leginkább a tizenöt évnél idősebbek kezelik tudatosan a cosplayereket, és ez érthető is. Abban a korban már esélyes, hogy elég időt áldoztak fel az internet oltárán a képbe kerüléshez. Külön hangulati elemet alkot a szülői kíséret: Míg kölkeik fejest ugranak az előbb jellemzett ember-áradatba, néhányan úgy döntenek egy adott ponton lecövekelnek, behoznak némi elmaradást esetleg a munkájukból, vagy csak elütik az idejüket egy-két filmmel. Példaértékűnek találtam, hogy technikai probléma felmerülte esetén is lehetett kire számítani közülük, hiszen annyira ráérnek, simán megejtenek egy adatmásolást. Maradjunk annyiban, erre egy szereplésre készülő jelmezesnek olykor szüksége támadhat. Legmélyebb tiszteletem!

A termekben fellelhető, némileg szabadabb tér lehetőséget nyújt a fotózásra, illetve a jelmezesek közötti rövid szerepjátszásra. Bizony az az ő feladatuk, hogy élményt okozzanak a velük képre áhítozó egyén számára. Ez talán csak személyes preferencia, de ha a kép készítése során egységre lép a vendég és a cosplayer, sokkal személyesebb emlék-produktum keletkezik még egy gyenge minőségű képen is, mintha csak állna az előbbi, és mellette pózolna az utóbbi. Ezt nekünk kell szem előtt tartanunk.

Forrás: https://www.facebook.com/PlayIT.hu/photos/pcb.820197204696865/820196071363645/?type=1&theater
Forrás: https://www.facebook.com/PlayIT.hu/photos/pcb.820197204696865/820196071363645/?type=1&theater

Az idő elrohan. A cosplayverseny zsűrizése sok időt tud elvenni, pláne, ha a versenyzők munkája iránt a nagypublikum is érdeklődik. A nap maradékát leginkább felemészti az A-ból B-be való eljutás, néhány termék kipróbálása, fotózások, beszélgetés és az időnkénti folyadékpótlás. De ez így is van rendjén, egy forgatagos rendezvényen.