Everything is cosplay

Everything is cosplay

Kreatív Fichó Erzsébet CosplayFacebookDIY

Időről időre szeretnénk olyan Facebook oldalakat bemutatni nektek, amiket mi valamilyen okból nagyon szeretünk. Első választásunk Anucha "Cha" Saengchart 2013-ban indított LowCostCosplay nevű oldalára esett, amely mindig képes felvidítani minket. Itt tudtok rákukkantani: https://www.facebook.com/Lowcostcosplay De mi is ez?

Amikor cosplayről beszélünk, akkor egy megfelelően kivitelezett és részletgazdag "jelmezre" gondolunk, amely több órányi/hétnyi munkát és nem ritkán tetemesebb anyagi befektetést jelent. Csak Japánban több tízmilliós jen forgalmat bonyolít a "cosplay-ipar" évente. Minél inkább aprólékosabb, egyedibb, annál jobb. Alapvetően így állunk hozzá, amikor egy ilyen munkát értékelünk, véleményt mondunk róla. És ezzel nincs is semmi probléma.

De mi a helyzet akkor, ha az esetleges elvárásaink a másik irányba tolódnak el, vagy nem akarunk tudomást venni a "drágább, jobb" elvről? És ha az "annyira béna, hogy az már jó" effektus érvényesül?

Cha új szintre emelte a minimál cosplay fogalmát: drága anyagok és egyedileg gyártott kiegészítők helyett gyakorlatilag háztartási eszközökből, nyomtatott ábrákból, minél trébb-gagyibb, ugyanakkor rettentő kreatívabb módon próbál az adott karakter bőrébe bújni. Alkotásait megkoronázza, hogy a végső eredmény mellé általában odateszi a mintaadó képet, még komikusabbá téve a helyzetet.

Cha saját bevallása szerint: "Everything is cosplay", vagyis minden tárgyat fel lehet használni egy megfelelő cosplay megalkotásához, legyen az a fürdőszobai törölköző, konyhai evőeszközök, vagy épp műanyag játékfigurák. Minden csak kreativitás (és perspektíva) kérdése. Hatalmas rajongótábora van: 286 ezer ember követi. Sok rajongója maga is megpróbálja alulmúlni Cha munkásságát, időnként ezek a képek is kikerülnek az oldalra.

Íme egy kis ízelítő, hátha ti is kedvet kaptok az otthoni kreatívkodásra!