Gordon, Pingvin és a többiek…

Gordon, Pingvin és a többiek…

Sorozat Szlabey Péter SorozatAjánlóKritikaGothamJim GordonPingvinBatmanDCFox

A héten került vetítésre a Gotham első évadának utolsó része, és bár nem az idei év legjobb sorozata, azért megérdemel néhány szót.

Nem vagyok hatalmas képregény rajongó, ellenben nagyon szeretem a képregényekből adaptált filmeket és sorozatokat. Így nem is volt kérdés számomra, hogy elkezdjem-e nézni a Gotham-et. Előzetesen voltak vele kapcsolatban fenntartásaim, mivel sehol egy szuper hős, akit heroikus helyzetekbe pakolva valahogyan elvinné a hátán a történetet. De mint később kiderült, erre nincs is szükség…

Képregény adaptáció szuperhősök nélkül…

Sorozatunk főhőse James Gordon detektív (Ben McKenzie), aki újoncként kerül a gothami rendőrséghez, maga mellé társnak pedig a rendőrség és Gotham életében már járatos Harvey Bullock-ot (Donal Logue) kapja. Első ügyük nem más, mint Thomas Wayne és felesége, Martha meggyilkolásának esete. Jim ekkor találkozik a pár fiával Bruce-szal (David Mazouz) (igen, ő az a Bruce), és megígéri a fiúnak, hogy megtalálja szülei gyilkosát. Azonban hamar rájön, hogy ígérete talán kicsit könnyelmű volt, mivel a városban nem egészen úgy működnek a dolgok, mint ahogyan azt ő várta…

Egy mindenki ellen…

A sztori alapját a Gothamben működő szervezett bűnözés adja, és már a pilotban megtudjuk, hogy bizony erre fog épülni minden. Alapvetően három fő cselekményszálat különíthetünk el, amelyek mégis szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Az első Jim harca, hogy a gothami rendőrség nevét tisztára mossa, és az ott uralkodó korrupciót és az alvilági kapcsolatokat eltörölje. Ez persze közel sem lesz egyszerű számára, és sokszor a saját morális elvei ellen kell cselekednie, hogy a céljait elérhesse.

A második szál Bruce kutatása, hogy megtudja ki is gyilkolta meg a szüleit.

A harmadik és talán a legizgalmasabb szálat pedig a gothami alvilág belviszálya és a Pingvin felemelkedése adja.

Szuperhősök nincsenek, de vannak mások…

Már az első évadban megismerhetjük a még gyerek Bruce Wayne-t, és bár a történet központjában nem ő áll, minden, ami történik, az ő későbbi életét fogja meghatározni. Aki ismeri a Batman képregények/filmek szereplőit, az az első pillanattól kezdve rengeteg karaktert ismerhet fel. Feltűnik Oswald Cobblepot, a Pingvin, akinek kitüntetett szerep jut az évad során, de előkerül még Selina Kyle (Catwoman), Edward Nygma (Riddler), Jerome (Joker) és még sokan mások.

Nézzük meg, hogy milyen is lett az első évad pro és kontra:

A noiros stílus, ami a sorozatot jellemzi, nagyon hangulatos.

A színészek és karakterük már nem mindig ennyire jól eltaláltak, de a szereposztás alapvetően jól lett. Jim Gordon karaktere kicsit unalmasra sikerült, de Bullock-kal tökéletesen kiegészítik egymást. Az ifjú Bruce Wayne természetesen kihagyhatatlan volt a sorozatból, és bár a kezdetekben úgy tűnt, ő egy „csak azért kell, hogy legyen” szereplő, az évad vége felé már az ő történetszála is egész jól kikerekedett.

Az abszolút favorit, akit mindenképpen ki kell emelni, az nem más, mint a Pingvin. Robin Lord Taylor annyira zseniálisan hozza a karaktert, hogy nyugodtan kijelenthetjük,ő a sorozat legnagyobb erőssége.

A történet nem rossz, de láttunk már sokkal jobbat is, például a közelmúltban a Daredevilt.

Nincsenek hatalmas, epikus történések, ellenben van rengeteg történetszál, plusz az epizód aktuális nyomozása. Ezek együtt néha kicsit kaotikussá teszik a cselekményt.

Semmiképp sem szeretném lehúzni a szériát, mert ha nincs a Daredevil, talán elnyerhette volna az új sorozatok közül a kedvenc címet is. Ám ahhoz, hogy megtartsa a nézőit, a második évadra mindenképpen fejlődnie kell még.