Daredevil – A sorozat

Daredevil – A sorozat

Sorozat Szlabey Péter DaredevilSorozatNetflixAjánlóMarvel

A 2003-ban készült Daredevil – A Fenegyerek filmet talán nem sok embernek kell bemutatni… A fetish-jelmezben rohangáló, ugrándozó, csúszkáló Ben Affleck sikere igen csak megkérdőjelezhető volt, így a folytatásán nem is erőlködött senki, ha csak az Elektra filmet nem vesszük számba, amiről talán még annyit sem érdemes beszélni.

2012-ben az addig a 20th Century Fox által birtokolt megfilmesítési jogok visszakerültek a Marvel Studios kezébe. Ekkor jött a Netflix és a Marvel-el karöltve, meglovagolta a sorozatoknál jelenleg nagyon népszerű képregény adaptációs hullámot, és elkezdte a vak képregényhős nevének tisztára mosását.

A háttértörténet természetesen megmaradt: Főhősünk Matthew Murdock, aki gyerekkorában egy baleset következtében megvakul, mikor valamilyen vegyi anyag kerül a szemébe. Bár látását elveszíti, a többi érzékszerve felerősödik. Miután apját meggyilkolják, árvaházba kerül, majd tanulmányai befejezését követően megkezdi ügyvédi karrierjét.

A sztori New York Hell’s Kitchen (Pokol konyhája) nevű negyedében játszódik ahol Matt társával, Foggy Nelsonnal megnyitja saját ügyvédi irodáját. Azonban Matt éjszakánként felölti (még kezdetleges) szuperhős jelmezét és a város bűnözői után ered.

De nézzük miért sikerült jobban a sorozat, mint a film…

Szuperhős, akivel könnyű azonosulni

Nem milliomos, nem szuper erős, nem alakul át hatalmas zöld óriássá, nem egy isten, aki a pörölyét pörgeti, hanem egy átlagos élettel rendelkező ügyvéd, aki éjszaka szuper érzékeit kihasználva szétrúg pár hátsót. Azonban ekkor se sebezhetetlen, bizony van, hogy helyben is hagyják, és épphogy sikerül elmenekülnie.

Részletesen kidolgozott történet és világ

A Disney által gyártott Marvel franchise-tól történet szempontjából elég távol áll a sorozat, viszont ha odafigyelünk, rájöhetünk, hogy ez a New York ugyan az, amit Bosszúállókban Loki és a Chitauri sereg ostrom alá vett. Bár a készítők nagyon is tudatosan nem rakják a néző arcába ezt a tényt, itt-ott egy-egy apróbb easter eggel érzékeltetik, hogy ez a világ bizony ugyan az. Ellenben itt a város egy teljesen másik arca rajzolódik ki, ahol a korrupció az úr és az emberek minden napjait nem a fent említett filmek hősei védik. A főbb karakterek érdekesek, jól kidolgozottak, a történet pedig nagyon jól ötvözi a drámai és az akció elemeket.

Látvány

Ha egy szóval kéne jellemezni akkor az a ’sötét’ lenne. A sorozat készítői a korrupt város képét nem csak a történet, hanem a látványvilág szempontjából is nagyon jól ábrázolták. Az emberek a lerobbant negyedben élik az életüket, még a főszereplőnk irodája se nevezhető fényűzőnek. De ha megnézzük, hogy az évad aktuális főgonosza hogyan is él, egy teljesen más képet kapunk. A sorozat trailere tökéletesen átadja, hogy milyen látványvilágra is számíthatunk.

Nézzük meg mi várható a jövőben… Az első évad összes epizódját a Netflix egyszerre tette elérhetővé, és a részek hamar fel is kerültek kisebb-nagyobb torrent oldalakra. Április 10-16. között a sorozat az illegálisan letöltött műsorok között világszinten a második helyet érte el. De a bevételek még így is nagyon jól alakulhattak mivel másfél héttel a Netflix-re való felkerülés után már jött is a bejelentés, hogy a második szezont is berendelték. Jó hír, hogy további 4 sorozat van készülőben a Marvel-től: a Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist és a Daredevil-el a négyet összefogó The Defenders.

A már elkészült szezont nézve bizakodóak lehetünk, hogy az elkövetkezendő évad(ok), illetve a beígért új sorozatok is jók lesznek. Most már csak azt kell kivárnunk, hogy a Netflix elérjen hozzánk is.