Supergirl, aki nem annyira szuper

Supergirl, aki nem annyira szuper

Sorozat Fichó Erzsébet SorozatKritikaDCSupergirl

Supergirl, avagy a női Superman a DC-univerzumból, Clark „Felteszek egy szemüveget és akkor senki nem ismer fel” Kent unokatesója a Kriptonról, akit a világbékeharcos rokon védelmére küldtek. Alapsztorija annyiban tér el Kal-El-étől, hogy ő kiskorában nem traktorral játszott a kukoricaföldön, hanem tudósok nevelték fel.

Ebből az alaphelyzetből indul ki a premier előtt a neten felbukkant epizód (tervezett premier odakint: 2015. november). A CBS-nél valószínűleg vagy nagyon eszik most a kefét, vagy egy szándékos marketinghúzás az egész, és direkt pakolták fel a hálóra a részt. Mindenesetre egy full HD-s anyagról beszélünk, még csak vízjel vagy alámondás sincs benne. Ráadásul korábban is láttunk már hasonlót, amikor az NBC-től idő előtt kijutott a Constantine első része, és a rajongók reakciói alapján aztán a fél részt újraforgatták. Nem lenne meglepő, ha most is ilyesmiről lenne szó…

Tény, hogy a pár héttel ezelőtt kiadott kb. 5 perces előzetes elég vegyes fogadtatásban részesült. Nem is csoda! Egyrészt iszonyat béna volt, másrészt még élénken él az élmény képregényrajongókban a CW tavalyi húzásával, Wonder Woman feltámasztásával kapcsolatban. Ugyebár ott a pilot annyira tré lett, hogy konkrétan be sem rendelték a sorozatot végül, ment a levesbe az egész. Nem is volt kár érte.

Superman történetét a Smallville sorozat eléggé körbejárta, és nem véletlen a párhuzam itt sem. De tudni kell, hogy maga a csatorna nem vette meg Superman jogait, így a piros köpenyes alak arca soha nem látszik, csak sziluett, ami roppant idegesítő kezd lenni egy idő után. Persze ez valószínűleg még fél zsák pénzébe került volna a cégnek, ezt most így inkább mellőzték.

A probléma ott kezdődik, hogy Karának szintén nem szólt senki, hogy a vastagkeretes szemüveg még mindig nem jelent teljes álcát. Ráadásul ő is egy online médiumnak melózik, mintha a szuperhősök nem tudnának más munkát elképzelni. Bár fura is lenne belegondolni, hogy Superman nem híranyagot szerkeszt, hanem gyrost árul a sarkon egy bódéban. És úgy öltözködik, mint egy angol vénkisasszony. Mármint Kara. Nem hiába tűnt úgy az első előzetes alapján, mintha egy alsókategóriás Topmodell leszek és Szex és New York keveréke lenne a sorozat, ahol a főszereplőnek nem mellesleg szuperereje van.

Rögtön a 12. percben el is érünk az első világmegmentéses jelenethez: egy zuhanó utasszállítónyi emberke élete a tét. Innentől kezdve beindul a gépezet, a népek elkezdenek suttogni, hogy hát nézzenek már oda, National Cityben is van valaki, aki nem hétköznapi. Kara pedig úgy dönt, mellékállásban akkor bűnt fog üldözni, ebben pedig az egyik tróger haverja segíti.

Ami rögtön szemet szúrhat, hogy Supergirl identitását csak az nem tudja, aki vele dolgozik – tippre ez lesz az egyik problémaforrás, mivel Kara tudósít majd Supergirl kalandjairól. Talán Peter Parkertől kellene tanácsokat kérnie, hogyan lehet ezt megoldani. Ő legalább kapott pénzt a képekért pluszban. Van még egy földönkívüliekre specializálódott szervezetünk is, akik elárulják Karának: lenne itt egy csapatnyi nem túl kedves idegen köztünk, ők még fognak bonyodalmakat okozni, jó lesz rájuk odafigyelni. Példának okáért egyikük fogja a maradék játékidőben főhősünk életét megkeseríteni.

Ennyit a sztoriról, és utána sajnos nem túl sok pozitívumot tudok kiemelni, nagyon lagymatag ez a kezdés (persze a Wonder Woman-nek nyomába sem ér, azért az szemét volt a javából!). A mellékszereplők eléggé haloványra sikerültek, ráadásul a poénok is javarészt erőltetettek voltak. Jó néhány párbeszéd is a harmatgyenge kategóriát súrolja, valószínűleg 3 feles után sokkal élvezhetőbbek lennének. Még a zeneszerzőnek is kijár egy-két nyakleves, ennél ütősebb ost-t várok el egy ilyen sorozattól. Szerencsére CGI sem bántja nagyon a szemünk, ha helyén kezeljük a dolgokat, hogy ez kábeles cucc, teljesen rendben van, bár a végső nagyjelenetnél rezeg a léc a verekedés során.

Összességében közepesen gyenge pilot, bár nagy reményeket nem fűzök hozzá, pár rész erejéig mindenképpen maradok a téma miatt. Lenne benne potenciál (meg igény), ám sok mindenen kell csiszolni még. Lehet, hogy tényleg ez volt a szerepe a pilot kiszivárgásának, hogy lássák, min kell alakítani? A kérdés, hogy milyen irányba viszik el a sorozatot, kicsit fárasztónak érezném a monster-of-the-week, heti 1 ügy esetet, de Kara szerelmi kínlódásai sem hoznának lázba hétről hétre, Superman meg ugye nem sétálhat be a képernyőre a fentebb említett okokból, ráadásul a mocskos anyagiak is limitálják a lehetőségeket. Egy átívelő szál azért felsejlik az utolsó percben.

Mindenesetre nagy fába vágták a CBS-nél a fejszét, mert meg kell küzdeniük, hogy kilépjenek Superman árnyékából, hogy ne csak egy Zs-kategóriás női főszereplős anyag legyen a délutáni maténiésávban a Xéna és a Hercules között. Egyelőre azonban nagyon annak tűnik.