A láthatatlan Phil Coulson különös esete az éjszakában

A láthatatlan Phil Coulson különös esete az éjszakában

Mix Jávorka Brigitta SorozatMarvelAvengersFilmekAge of UltronAgents of S.H.I.E.L.D.

Figyelem! A cikk spoilereket tartalmaz mind az Avengers: Age of Ultron című filmmel, mind pedig az Agents of S.H.I.E.L.D. című sorozattal kapcsolatban!

Még mindig tart, és egy ideig még tartani is fog az őrület az Avengers: Age of Ultronnal kapcsolatban, és lássuk be, jogosan. Hiszen egy olyan filmről beszélünk, ami önmagában is elég jó, izgalmas és vicces. De ha az összképet nézzük, az egyre bontakozó és növekvő Marvel-moziverzumot, hát akkor… ez a film zseniális. Egy tökéletes szála egy csodaszépen fénylő pókhálónak. Lássuk, hogyan kapcsolódik a háttérben futó, sokak számára láthatatlan, ám mégis a leghosszabb fonalhoz!

Lassan egy éve annak, hogy az Agents of S.H.I.E.L.D. című sorozat az Amerika kapitány 2 hátszelén kilépett a #Coulsonlives és a #Tahitiisamagicalplace hashtagek árnyékából, és elkezdte komolyan venni saját magát. Phil Coulson pedig a S.H.I.E.L.D. új igazgatójaként egy évad óta próbálja átsegíteni a szervezetet azon a furcsa kis malőrön, hogy a legnagyobb ellenségét, a Hydrát, valami alienként nevelgette a saját „testében”. De miért is érdekes ez most nekünk? Két okból.

Az egyik az, hogy a sorozat most először nem futott a mozifilm után, az ügynökök nem annyiban kapcsolódnak a nagy egészhez, hogy sóhajtozva takarítanak a többiek után, hanem elébe mentek a filmnek. Nem csak hogy itt láthattuk, amint a Hydra kipakolja a S.H.I.E.L.D. raktárait és ezzel megszerzi Loki jogarát, de azt is figyelemmel követhettük, ahogy Coulson megszerzi a jogar helyzetével kapcsolatos információkat, és aztán átadja őket Maria Hillnek. Ezek azok az információk, amikkel az egész Age of Ultron elindul, mert ezeket követve jutnak el a Bosszúállók Loki fegyveréhez, és így jöhet létre Ultron.

A másik nagyon fontos mozzanat az Ultron ellen vívott végső csata érthetetlen jelenete, amikor az utánozhatatlan, ám hivatalosan kifejezetten halott Nick Fury megérkezik egy helicarrierrel. Miért? Hogyan? Mi van? Na, igen, ezek mind nagyszerű kérdések. A válasz pedig mindössze két egyszerű szó: theta protocol. A sorozatból megtudhatjuk, hogy Coulson hónapok óta dolgozik egy titkos projekten, amiről senkinek sem beszélt, és ami kis híján az igazgatói pozíciójába került. Ez pedig nem más, mint a filmben feltűnő, utolsó SHIELD-es helicarrier kipofozása. Azé a járműé, ami nélkül a Bosszúállók nem lennének képesek kimenteni Nicosia lakóit.

Szóval az a Phil Coulson, aki korábban halott ember volt, hála annak, hogy leszúrták a film legfontosabb fegyverével, Loki jogarával… ez az ember az, aki lehetővé teszi, hogy az egész háború elkezdődjön, és aki megteremti az esélyét annak, hogy lezáruljon. És teszi mindezt úgy, hogy közben egyetlen képkockára sem bukkan fel a filmben.  Zseniális… #Coulsonlives

Az pedig külön csemege, hogy ez alkalommal a mozifilm is reflektál a sorozatra, méghozzá nagyon elegánsan. Az említett helicarrier felbukkanásakor hangzik el Quicksilver kérdése: „Ez a S.H.I.E.L.D.?”, mire Amerika Kapitány csak annyit felel: „Ez az, aminek a S.H.I.E.L.D.-nek lennie kéne.” Ez pedig a tökéletes válasz a kérdésre, amelyen a sorozat szereplői hetek óta kattognak: Minek is kellene a S.H.I.E.L.D.-nek lennie pontosan?

Mivel a múlt héten az Agents of S.H.I.E.L.D. harmadik évada is berendelésre került, így biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc szervezetünk továbbra sem fog eltűnni a Marvel Univerzum háttérképéről, hiába hittük ezt már korábban. Most már csak abban reménykedhetünk, hogy az illetékesek hamarosan kitalálják, hogy mi is az a S.H.I.E.L.D. valójában…