„Halál reám, ha ezt hagynám!” - Cosplay Outdoor Roadshow beszámoló

„Halál reám, ha ezt hagynám!” - Cosplay Outdoor Roadshow beszámoló

Mix Ormosi Zoltán CosplayOutdoor RoadshowMajális

Jertek hát feleim, és halljátok, miként gyűlt össze megannyi színes egyén május elsején. Királyi dombjára az tágas ligetnek, mely terpeszkedik a város közepén, meghirdetett egy találkozó mindazoknak, kiknek kedves tevékenység, hogy egy időre levetik önmaguk személyét és küllemét. Ama nap kilencedik órájától biz' érkezett is sorban kosztümös, furcsa idegen, sport- és „bádogember”. A melegét egyre erősebben ontó nap alatt vártuk, álljon hát össze a társaság. Esett ott szó jóról-rosszról, érdekesről és egymásról tudnivalóról. Midőn már úgy éreztük, elég időt töltöttünk ott várakozva, kék bőrű vezérurunk indulót fújt.

Mert biz' céllal érkezett a kompánia. Jó, ha tudjátok, a jelmezesek jelenléte bizony nem hagyja érintetlenül az őt szemlélők lelkét. Apróságtól aggastyánig mind mást és mást élnek át, és ezt a cosplayer látja is. Ijedtség, csodálat, elismerés, nosztalgia, értetlenség. Érzelmek oly széles skálájával illetnek minket, jobbára szavak nélkül! Persze, ha szerepünkkel élünk, és a tisztes nézőközönséget bevonjuk az általunk gerjesztett térbe, még többet is átélhetünk mind mi, mind ők.

Haladt a banda a dombtól a várig, és onnan vissza hol füves tisztásokon, hol a május első napját a ligetben töltő emberek áramló sokaságába vegyülve. Igyekeztünk együtt maradni, ám így mulattatni csak kutyafuttában sikerült kikerekedett szemű gyermekeket. Egyébként is így megy ez a vonulások javánál. A várban pihenőt tartottunk, és itt érződött igazán csak meleg fogadtatás. Néhányunknál szinte sorba álltak fotókért, vagy egy karddal suhintásra várva. Helyiek és turisták fej-fej mellett csatlakoztak azon egységbe, melybe mi hoztuk őket, karaktereink segítségével.

Innen indultunk is vissza kezdőpontunk irányába, ismét csak élve egy-egy szituációs játékkal hol éppen módunkban állt. A talpalásba és melegbe megfáradva, piknikbe fordult a nap a domb aljától egy kőhajításnyira. Bukkant ott fel rég nem látott ismerőstől kezdve olyan is, ki egykor maga is jelmezes volt, de visszavonult e tevékenységből. Repültek az órák páncélos-fegyveres röplabdát játszva, társalogva, izzadva, míg az égen viharfelhők gyűltek. Sajnálatosan, páran nem érkeztek időben, hogy a körmenethez csatlakozzanak. Bizony egy cosplayert, ha megindul, a modern technika segítségével sem mindig lehetséges elérni, hisz felszerelése nem feltétlenül arra van kitalálva, hogy a túléléshez szükséges eszközeit gyorsan és könnyen elérje.
Szép lassan távoztak a jelmezesek, ki-ki szükség, vagy további tervek okán. Majd mindenkinek lehetősége nyílt foglalkozni azzal, amivel akart, és amit tervezett magának. Elvégre, kosztümjeink tevékenységi lehetőségeket hoznak számunkra, csak észre kell ezeket vennünk, és élni velük. A cosplay egy interaktív játék, amely során ki kell kísérletezni a benne rejlő lehetőségeket újra és újra.