Top 10 legérdekesebb Batman-tény

Top 10 legérdekesebb Batman-tény

Olvasósarok Fazekas Zsolt JokerKépregényBatmanDCFilmekPókemberRandomScooby-DooFuraRajzfilm

Boldog Batman-napot! A DC nemrég jelentette be, hogy szeptember 26. a legsikeresebb karakterük világnapja. És te még azt hitted, ez csak egy uncsi hétvége, mi? Arra gondoltunk, hogy eme random és teljesen felesleges ünnepnaphoz egy top 10 összeállításával járulunk hozzá. Batman 1939-ben jelent meg először a Detective Comics 27. számában. Az azóta eltelt lassan száz év alatt a sötét lovag annyi képregényben, rajzfilmben, filmben és ki tudja még miben szerepelt, hogy akár egy top 100 is kikerekedne ezekből a tényekből, de ne legyünk nagyravágyóak. Majd ha jövőre lesz mondjuk Batman éve, akkor kaptok egy top 100-at is. Addig is lássuk, milyen hihetetlen dolgokat művelt a bőregér!

+1. Miatta az a neve a kiadónak, ami

Az a bizonyos DC ugyanis nem másnak, mint a Detective Comics Inc.-nek a rövidítése, vagyis a kiadót a legsikeresebb képregényének címe után nevezték el. Bár ez azt jelenti, hogy a Detektív Képregények kiadó detektív képregényeket ad ki, vicces tény, hogy mégis főleg szuperhős címek forgalmazásáról ismert.

10. Van egy elfelejtett alkotója

Annyira nem ismert, de a legtöbb műben feljegyzik, hogy Bob Kane alkotta Batmant, aki egyébként meg is élte a Burton-féle filmfeldolgozás elkészültét - sőt, nem csak látta, de szerepelt is benne! Ellenben a másik alkotóját valahol elegánsan elfelejtik: Bill Finger, aki segédkezett a karakter kiötlésében és a képregény megalkotásában, a legtöbb DC anyagból kimaradt. Szegény pasas az utcán élt fillérekből, amíg Bob Kane családja a mai napig kapja a pénzt Batman után. Finger hosszú idők után most először kap elismerést azzal, hogy a leendő Superman vs Batman filmben fel fogják tüntetni, mint a denevérember másik apukáját.

9. Ő volt Superman főnöke

A Wayne Enterprises egyszer felvásárolta a Daily Planetet. Ebben az időszakban Bruce Wayne aktív főszerkesztője volt a lapnak, így Clark Kent főnöke is. Bár később lemondott erről a posztról, jó ideig bizony Batman volt Superman felettese. Mennyivel könnyebb fizuemelést kérni, ha a főnököd a legjobb haverod, és nem mellesleg milliárdos, mi?

8. Az ötödik Robinnál tart

Az évek során a DC sok mindent retconolt a történetéből, egy dolog azonban mindig ugyanaz maradt: a Robinok száma és sorsa. Persze részleteket módosítanak, de érdekes módon az elmúlt évtizedekben a legtöbb Robin kalandjai még mindig beletartoznak a hivatalos kánonba. Az első Robin egy megárvult cirkuszi akrobata, Richard Grayson volt, aki felnőttként Nightwing-nek nevezte magát. A második egy Jason Todd nevű tolvaj kölyök, aki a batmobil kerekeit próbálta leszerelni Batmannel való megismerkedésének napján. A fiú aztán életét vesztette, mikor a rajongók megszavazták a kiiktatását, de mivel ez egy képregény, azóta persze feltámadt és afféle anti-hősként Red Hood néven dolgozik. A hármas számú Tim Drake mostanra Red Robin néven saját útján szárnyal, ugyanis Batman vér szerinti fia, Damian kitúrta a szerepéből. Most utóbbi a negyedik és néha ötödik Robin. Ennek oka, hogy egy történet erejéig egy lány hordta a jelmezt, de asszem ez már nem is számít.

7. Alternatív világ ura

Költői túlzás, hogy Batman alkotta az alternatív világokat a DC univerzumban, hisz ez az ötlet egy Flash képregényben jelent meg. Ellenben az Elseworld nevű imprint azért jelent meg, mert nagyon sikeres lett az első másik világban játszódó képregénye, a Gotham by gaslight. Ezekben a történetekben a DC szuperhősei (70%-ban Batman) más kultúrákban, korokban és világokban nevelkedtek. De az Elseworld miniket és az egyrészes kis képregényeket sosem adták volna ki, ha nincs az első Viktoriánus-érát idéző, gőzlámpásos, hasfelmetszőt üldöző Batman-történet.

6. Darkclaw

Csak Darkclaw. Egyszer a Marvel és DC képregénykiadók összeolvasztották a világokat egy kis pénzszerzés céljáért. Batman a képregényeseknek Rozsomákként, a filmeseknek Farkasként népszerűvé vált karakterrel lett összegyúrva, hogy létrehozza a legmorcosabb személyt, akit ember valaha is kitalálhatott!

5. Joker: rabló, gyilkos, humorista, isten?

Joker eredettörténete hivatalosan sosem létezett. Az évek során pár író mégis magára vállalta az őrült felelősséget, hogy elmesélje ki is volt a bűn bohóc királya sápadtsága előtt. A Killing Joke című képregényben - és nem sokára rajzfilmben - Joker emlékei zavarosak, és azt hiszi, hogy régen egy sikertelen stand-up humorista volt, aki kényszerűségből vált bűnözővé, majd Batman-nek hála méregfürdőt vett, hogy mindig vidám legyen. A Tim Burton-féle Batman film után a képregények sok helyen átvették az elméletet, miszerint Joker volt Bruce Wayne szüleinek gyilkosa. Legutóbb egy őrült nyomozás alatt a Batman képregény Endgame történetében merült fel, hogy egy Jokerhez hasonló, vigyorgó, sápadt alak Gotham alapítása óta járja a bűnös várost és teremt káoszt. Persze tulajdonképpen ez Joker lényege: ameddig Batman-t csakis az eredete definiálja (a szülei halála, a denevér), addig Joker mindegy honnan, hogyan és miért jött, ő ezektől függetlenül is Joker marad.

4. Az ezerszínű rucik

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben látták már a fenti képet. Abban is, hogy jót mosolyogtak rajta, ám meg kell értenünk, miért is volt Batman ennyire színes. A régi időkben a szuperhősök mindig élénk ruhát hordtak, hogy tudjuk, ők a jók, és még miután ’87-ben új külsőt is kapott a karakter, a ruházata alapszínei a kék és szürke irányban maradtak egészen Burton Batman-jéig. Hogy miért? Mert a papíranyaga a képregényeknek olyan gyenge volt, hogy a fekete vagy átütött volna a következő oldalra is, vagy néha nem is volt elég jó minőségű fekete tintája a nyomdájuknak. Még mielőtt valaki azt hinné, nem csak ötven éve raktak hülye jelmezeket a karakterre, íme pár kép az elmúlt 10-20 évből.

3. Batman találkozott Pókemberrel, a Teknőcökkel és Spawn-nal

Batman az egyik legismertebb képregényfigura a bolygón, és pontosan ezért majdnem minden más ismert képregényhőssel összefutott már, még a saját kiadóján kívül is. Ezekből a bajnokok közé tartozik az Amerika kapitánnyal való találkozás, amikor is Joker bejelenti Vörös Koponyának, hogy lehet, hogy ő egy elmebeteg gyilkos, de legalább amerikai elmebeteg gyilkos és nem egy mocskos náci. Egyszer-kétszer összefutott Pókemberrel, és az egyik ilyen történetben legyőzte Venom gyermekét Vérontót, aki csak annyira veszélyes, hogy Pókember szupererőkkel is nagyon ritkán tudta egyedül legyűrni. Batman megoldása? Megütötte párszor. Találkozott még Megtorlóval, Spawn-nal, és idén decemberben fog a Tini Nindzsa Teknőcökkel is.

2. Scooby-Doo-val nyomozott, többször

Mikor a Scooby-Doo második rajzfilmszériáját kezdte, a Hannah-Barbera stúdió egy furcsa ötlettel állt elő, és a kedvenc éhező dán dogunk és társai akkori hírességekkel futottak össze minden részben. Ez azt eredményezte, hogy a hatvanas évekbeli élőszereplős Batman sorozat színészei szinkronizáltak két részt, ahol jelmezes alteregóik rezzenéstelen arccal hallgattak egy beszélő kutyára.

1. Batman használt pisztolyt

Ha valaki úgy érzi, hogy túl sok szabadideje van, és szeretné végigolvasni az elejétől Batman kalandjait, valamint azt a több ezer újságot, amiben szerepelt, meglepve fogja tapasztani, hogy a Detective Comics elején az öreg hegyesfülű aktívan mészárolta a bűnösöket pisztolyával. Kiképzett mesterlövész volt, és bármilyen eszközzel képes volt megölni az ellenséget, hisz ekkoriban Batman sokkal inkább csak egy megszokott ponyvahős volt, akár a többi. Később persze jött Robin, a képregény inkább a fiatalokhoz akart szólni, és mára már a lövöldözés gondolata is sérti a hőst. Előfordul ugyanakkor, hogy pár kalandjában megtöri a szent törvényét, és néhány alternatív világban is megtartották a régimódi Batman-t.

További csodaszép Batman-napot mindenkinek! Vigyázzatok, mert Batman figyel, és megbünteti a rosszakat… vagy az a Télapó?