Fald fel a legénységet!

Fald fel a legénységet!

Játék Bak Krisztián JátékIndieSunless Sea

Veszítsd el a fejedet! Fald fel a legénységet! Ezekkel indít a Sunless Sea névre keresztelt indie játék, amely kikerült az early access fogságából, és mára teljes értékű műként vásárolható meg a steamen.

A steampunk környezetben játszódó történet egyszerű, de nagyszerű. Miután átverekedtük magunkat a barátságtalan menün, rögtön meg is kapjuk a lehetőséget, hogy kreáljunk magunknak egy múltat és egy célt, amit majd szeretnénk elérni a játékban. Ami a célkitűzéseket illeti, a készítők nem vitték túlzásba a felkínált lehetőségek számát, és sajnos a játék legérdekesebb része még most sem készült el. Ezzel az opcióval abban teljesedhetne ki az életünk, hogy egy saját szigetet szerzünk magunknak. A játék persze így is elég szórakoztató, és ami azt illeti, nem is nagyon fogja befolyásolni a menetét, hogy előzetesen mi mellett döntünk, lévén az egész inkább a felfedezésről szól.

Ez részben jó és részben rossz. Jó, mert a hatalmas, random generált terület minden egyes újrajátszásnál megadja nekünk a felfedezés és az újdonság varázsát. Ugyanakkor rossz, mert a történet így nagyon háttérbe szorul, sokszor a feledés homályába is vész. (Bár a Twilightnál lett volna így…) Annak ellenére, hogy ebből egyenesen következne, hogy a játék így csupán a túlélésről és a világban való barangolásról szól, azért ez korántsem igaz. A készítők mindent elkövettek, hogy a hajókázás során, mikor új helyre bukkanunk, az ne csak egy jelentéktelen achievement pont legyen, hanem tényleg hozzáadjon valamit a hajónaplóhoz.

A sötét és kegyetlen vizeken nem ritka, hogy olyan szigeteket találunk, ahol már nagyon régóta nem járt senki. Vagy azért mert féltek átkelni a kísértetiesnek tűnő tengeren, vagy egyszerűen nem is találták, esetleg elpusztultak útközben egy tengeri szörnyeteg csápjai által. Ilyen esetekben mi leszünk azok, akik visszatérve Fallen Londonba elmesélhetjük, hogy miképpen bukkantunk rá egy vámpírok lakta kúriára, ahol vendégül láttak minket vacsorára, de jó modorunknak és megfelelő válaszainknak (no meg a virtuális kockadobásoknak) hála, nem mi kerültünk felszolgálásra. A Sunless Sea ugyanis tartalmaz rpg elemeket, amik a játék fontos részét képezik.

Nem ritka, hogy az éppen véletlenszerűen bekövetkezett eseményből csak úgy tudunk kikecmeregni, ha elég szerencsések vagyunk. Bizonyos esetekben persze megesik, hogy nem Fortunára van bízva az életünk, és a kalandozásaink során megszerzett tárgyaknak köszönhetően, az amúgy kis eséllyel megjátszható scenariok, biztosra teljesíthetőek. Ezekhez a tárgyakhoz viszont nem elegendő kikötni valahol, aztán ész nélkül nyomogatni a gombokat, hanem olvasni kell és végigjátszani a hajóskapitány szerepét.

A Sunless Sea egy komor, sötét világba kalauzolja el a játékost, ami kegyetlen és abszolút nem megbocsátó. Aki tehát nincs felkészülve a rengeteg halálesetre, a sokszor idegesítő random faktorra, az messze kerülje el. A steampunk és a rogue like játékok szerelmesei azonban nagyon élvezni fogják ezt a gyönyörű képi világgal rendelkező művet.