Viktoriánus Karácsonyi Fesztivál hajómániásoknak

Viktoriánus Karácsonyi Fesztivál hajómániásoknak

Mix Jávorka Brigitta RendezvényViktoriánusHajóKarácsonyFesztivál

Ahogy korábban már láthattátok, nem csak hazai, hanem néhány külföldi rendezvényről is hírt adunk, amelyek miatt szerintük érdemes felkerekedni. Ilyen volt például a középkori Vásár Feuchtwangenben, most pedig a portsmouth-i karácsonyi fesztivált szeretnénk megismertetni veletek.

A november 27 és 29 között tartott rendezvényen 16. alkalommal vehettek részt az érdeklődők, akik kilátogattak a Historic Dockyard, vagyis a történelmi hajógyár területére. A napijegy, ha az ember előrelátóan október vége előtt bevásárolt, 14 angol fontba, vagyis mintegy 6000 forintba került. Ez akár soknak is tűnhetne, főleg ha számításba vesszük, hogy egyetlen nap kedvéért nem szívesen utazik ennyit az ember, szóval akkor legyen inkább kettő vagy három. Azonban a fesztivál számos olyan látványosságot kínált számunkra, amely miatt igenis megérte kifizetni ezt a pénzt. És amik egyébként tényleg nem bejárhatóak egy nap alatt!

Az esemény nevében szereplő viktoriánus kifejezés nagyon erősen utal a fesztivál hangulatára, itt ugyanis minden négyzetcentiméterre jutott jelmezes ember, különösen azokon a csomópontokon, ahol a szervezők még korabeli díszleteket is felállítottak. A maskarások egyébként nagyon beleélték magukat a szerepükbe, a szabó például random emberekhez ugrott oda, hogy méretet vegyen róluk, amíg a kéményseprő mindenkinek a szolgáltatásait ajánlgatta. Nem is beszélve azokról a díszes ruhát viselő hölgyekről, akik szintén a szolgáltatásaikat ajánlgatták…

A másik nagyon erősen hangulatkeltő dolog a zene volt, ugyanis bármelyik sarkon belefuthattunk egy ének- vagy zenekarba. Egy skót dudás banda például többször is fellépett. A szombati zárást egy kisebb felvonulás előzte meg, amely során a tömegben haladó koldusnak öltözöttek a legújabb Nyomorultak film egyik betétdalát énekelték.

A karácsonyi hangulatról pedig a karácsonyfákból épített labirintus és Father Christmas (Karácsony Apó) jelenléte gondoskodott. Nem is beszélve a számtalan vásári standról, ahol ajándékokat, díszeket, forralt bort és forró csokit vásárolhattunk.

No, de mik is azok a látványosságok, amik fentebb már szóba kerültek? A fesztivál területén négy hajó és három különleges épület is ingyenesen megtekinthető a belépővel rendelkezőknek, egy hajós kikötőtúrával megspékelve. Kezdjük is az utóbbival.

Kikötőtúra

A fesztiválhoz tartozó kikötőrészből fél óránként indultak sétahajók, amelyek 45 perces bemutatóra vitték az érdeklődőket. Portsmouth a Brit Királyi Haditengerészet egyik központja, a bázisa pedig közvetlenül a Historic Dockyard mellett kezdődik. Így a hajózóknak lehetősége volt a vízről betekintést nyerni a modern fregattok, rombolók és helikopterhordozók világába.

HMS Victory

A HMS (Her/His Majesty's Ship/Submarine = Őfelsége hajója/tengeralattjárója) Victory Anglia egyik nemzeti ikonja, a világ egyik leghíresebb hadihajója. 1805-ben Lord Nelson admirális irányításával érkezett a trafalgari tengeri csatába, amelyet az angolok, Nelson taktikájának hála, megnyertek. Ezzel a győzelemmel Anglia nem csak megalapozta a brit tengeri fölényt, de Napóleon kedvét is elvette az ország lerohanásától. Nelson admirális azonban a csatában életét veszítette, holttestét, amelyet a bomlás elkerülése miatt brandyvel töltött hordóba helyeztek, a Victory szállította vissza Portsmouth-ba, ahonnan a csatába is indultak. 1992 óta látogathatják az érdeklődők, akik egyébként a mellette lévő pici múzeumba is besétálhatnak, amely a hajó történelmével foglalkozik. Itt található az a bárka is, amivel Nelsont a temetésére szállították.

HMS Warrior

A HMS Warrior a világ első vassal páncélozott hadihajója, amely mind méretében, mind tűzerejében, mind pedig sebességében meghaladta a kortársait. Ez olyan pszichológiai hatással bírt, hogy a hajó 1860-as megépítésétől számítva egészen 1871-ig egyetlen ütközetben sem kényszerült részt venni, mivel minden egyes ellenfél inkább távolról elkerülte. III. Napóleon például teljesen felhagyott a haditengerészeti terveivel, amikor a Warrior megkezdte szolgálatát a La Manche-csatornánál. A hajót egyébként többször is átnevezték. Első alkalommal a rendkívül erőteljes Warrior nevet a Harry Potter rajongók szemforgatását kiváltó Vernon III.-re cserélte. Szerencsétlen. Nem elég, hogy Vernon, de még harmadik is…

Ahogy a Victory, úgy a Warrior is igyekezett berendezésében visszaadni az adott korban jellemző tengerészéletet. Az egyik falon találtunk egy vitrint, amelyben a különböző csomózási technikák voltak láthatóak. Sehol egy trucker's hitch...

HMS M.33

Ez a hajó egy igazi túlélő. Nem olyan öreg, mint a többiek a kiállítási területen, de megjárta az első világháborút, sőt egyike annak a három (!) angol hajónak, amely túlélte azt. Részt vett a Dardanellák ostromában, és az egyetlen hajó volt, amely visszatért a Gallipoli-félszigetről. Ha megengedtek egy személyes megjegyzést: Mivel az M.33 építőanyaga már nem fa, ahogy a többi említett hajó esetében, így teljesen más hangulatot áraszt, mint azok. A ridegség, a komorság és a rozsda jellemzi, amely mintha azt mutatná, hogy a bohém tengerész életen sokat változtatott az első világháború.

Az M.33 egyébként egy monitor hajó, akárcsak a Lajta Monitor, amelyet Budapesten, a Parlamenttől nem messze a Dunán ti magatok is bármikor ingyen megtekinthettek.

Mary Rose

A Mary Rose a hajómúzeumok egy különleges esete, ugyanis nem teljes, csupán egy fél. A történet ott kezdődik, hogy szegény VIII. Henrik alig örökölt pár hajót az édesapjától, ezért kénytelen volt készíttetni magának néhányat. Ezek közé tartozott a Mary Rose is, amely kora egyik legnagyobb hadihajója volt, amíg 1545-ben egy csatában el nem süllyedt. 1967-ben bukkantak rá újra, de csak 1982-ben sikerült kiemelni, amit a tengeri régészet egyik legnagyobb projektjeként tartanak számon. Azonban a hajónak csak az egyik fele maradt egyben, ez adja a múzeum jobb felét (ahová sajnos nem lehet felmenni a roncs állapota miatt), míg a bal oldalon a folyosók úgy vannak kialakítva, hogy azt érezzük, kiegészítik a hajó hiányzó részeit. A kiemelés során egyébként meglepően sok lelet került elő, mint például egy kutya teljes csontváza, vagy az a bőrcsizma, amely jobb állapotban van, mint néhány, amit az elmúlt 5 évben vettünk.

A Brit Királyi Haditengerészet Nemzeti Múzeuma

Ez Anglia egyik vezető tengerészeti múzeuma, amelyben sok érdekes dolgot láthatunk. A híres hajók és csaták makettjeitől egészen a tengerészeti kitüntetések fajtáin át mindenféle hivatalos dolog van kiállítva. Azonban az épület második felének kicsit más a tematikája, itt ugyanis belehelyezkedhettünk a tengerészek hétköznapi életébe. Közvetlen közelről láthattuk azokat az ágyakat és szekrényeket, amelyeket a ma szolgálók használnak. A falakon olyan üzenetek olvashatóak, amelyeken egykori tengerészek vagy azok rokonai írják le a néha szomorú, néha pedig vidám tapasztalataikat ezzel a hivatással kapcsolatban. Megcsodálhattuk a különböző egyenruhákat, és a kísérletező kedvűek akár a morzekód küldését és fogadását is kipróbálhatták.

Action Stations

És ha már kipróbálásról van szó… A fesztivál területén a gyerekek számára talán a legizgalmasabb és legérdekesebb épület az Action Stations, aminek célja, hogy a gyerekeket rövid időre katonává varázsolja. Itt ugyanis a különböző játékok és szimulátorok (pl. helikopter, gépfegyver) mellett olyan dolgokat próbálhatnak ki, mint a falmászás és a különböző edzési technikák. Az épület előtti medencében pedig a kis motorcsónakok vezetését gyakorolhatják.

A létesítmény emeletén egy kis kiállításra bukkanhattunk, ahol második világháborús hajók makettjeit tekinthettük meg.

Boathouse 4

A négyes számú csónakház idén nyitotta meg először kapuit a közönség előtt. A létesítményben csónakok készítése és felújítása zajlik, amelyet egy helyi képzés során itt oktatnak. A fesztivál során lehetőségünk adódott egy kis betekintésre az ebben a szakmában folyó munkába, illetve körbenézhettünk a felújításra váró és a már felújított csónakok között.

Itt egyébként egy Fairey Huntress típusú motorcsónak is megtekinthető, ami majdnem pontos mása annak, amellyel James Bond (Sean Connery) az Oroszországból szeretettel című filmben elmenekült a SPECTRE ügynökei elől.

A James Bond rajongóknak Anglia egyébként számos látványosságot kínál, amiket érdemes megtekinteni. Mi a kint létünk során a British Library-t ejtettük útba, ahol Ian Fleming kézzel írt oldalait láthattuk a The Living Daylights című történetéből, amelyből Timothy Dalton főszereplésével, Halálos rémületben címmel forgattak filmet.

No, de vissza Portsmouthba! A fesztivál este 5 és 6 óra között, amikor ugye már bőven besötétedett, bezárja kapuit. Aki az egész napos nyüzsgésben nem fáradt el, és szeretne némi pillantást vetni a város többi részére is, azt nem kell, hogy eltántorítsa a sötétség, a szél és a zárórák. A városban ugyanis két érdekes túraútvonalra is bukkantunk, amelyeket végigjárva nagyon jól szórakozhatunk.

Ezek közül az egyik a Nelson Trail nevet viseli, és Nelson admirális korába vezet vissza minket. Ezen az útvonalon láthatunk olyan épületeket, amelyek majdnem pontosan ugyanúgy néznek ki, mint abban a korban, de közvetlenül Nelsonhoz köthető dolgokat is, mint például a második világháborúban lebombázott kocsma helyét, ahol az admirális az utolsó angliai reggelijét fogyasztotta. A 16 állomás utolsója a Victory horgonya, amelyhez egy totálisan szürreális utcán át vezet az út, ahol minden tele van kampós játékautomatákkal, amikből Avengers plüssöktől a cukorkáig rengeteg mindent lehet kihorgászni.

A második séta a Millennium Promenade, amely minden különösebb felkészülés nélkül is végigjárható, hiszen a 31 állomás mindegyikénél találhatunk táblákat a nevezetesség részletes bemutatásáról. Nem is beszélve arról, hogy végig az útvonalon olyan köveket építettek a járdába, amelyek a mintázatukkal egy hosszú láncot alkotnak. Így még térképre sincs igazán szükségünk, hiszen csak a láncot kell követnünk, és a táblák felbukkanását várnunk. Ez az útvonal a part mellett vezet végig (fokozott szél veszély!), és az ott elhelyezkedő látványosságokkal ismertet meg minket.

Portsmouth és a Viktoriánus Karácsonyi Fesztivál tehát egy remek szórakozás, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk, ha jövőre szeretne kicsit kikapcsolódni az ünnepek előtt.