A 2015/16-os téli szezon animéi a Genjutsu szemszögéből

A 2015/16-os téli szezon animéi a Genjutsu szemszögéből

Sorozat Dudás Csaba AnimeTéli szezon

Avagy bárcsak legalább egy ne lenne egy kliséhalmaz…

Mivel a jelenlegi szezon animéi szép lassan az utolsó hajrájukba érnek (legalábbis a 12 részes darabok), ezért itt az ideje, hogy kitekintsünk kicsit és a ködös jövőbe nézve már most mérlegeljük, hogy milyen új sorozatok lesznek, amik esetleg felkelhetik az érdeklődésünket. Ez persze nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen manapság a cégek biztosra mennek, így a legtöbb új anime dobogós helynek nézhetne elébe az első hivatalos rókabőr fesztiválon. De sebaj, ezért vagyunk mi itt.

Prince of Stride: Alternative

Kategória: Sport, Otome game feldolgozás
Stúdió: Mad House
Megjelenés: 2016. január 5.

Szinopszis:
A történet szerint a „Stride” egy extrém sport, ami egy több városon keresztülhaladó hatemberes váltóverseny. A Hounan Akadémia és társai azon fáradoznak, hogy megnyerjék az ebből rendezett bajnokságot az „End of Summert”-t. A sorozat egy már leállított Stride klubról szól, amit a frissen érkező Takeru Fujiwara és Nana Sakurai próbál épp újra beindítani. Ehhez azonban legalább 6 emberre lesz szükségük. Riku Yagamit is megpróbálják bevonni, aki azonban láthatólag kerüli a Stride-ot. Persze, mint minden ilyen esetben, Takeru és Nana azért sem fogják feladni és megpróbálják bevonni Rikut.

Vélemény:
Mint már előtte sokan mások, ez a sorozat is a sport/lányoknak kategóriát próbálja meglovagolni. Valójában semmi különöset nem ad nekünk elsőre, ráadásul a szuper tehetséges, de valamiért az adott témát rühellő, főhős már lerágott csont. Így hát leginkább csak azoknak ajánlható, akiknek szánták: a kategória rajongóinak.

Phantasy Star Online 2 - The Animation

Kategória: Sci-Fi, Játékfeldolgozás
Stúdió: Telecom Animation Films
Megjelenés: 2016. január 8.

Szinopszis:
A Phantasy Star Online játék 15. évfordulójára készülő anime, amelyről eddig csak annyit tudni, hogy egy teljesen új történetszálat fog bemutatni, ami a közeljövőben fog játszódni, a Földön.

Vélemény:
Úgy fest, hogy erre a szezonra is megkapjuk a fantasy/sci-fi/játékvilág anime adagunkat. Már a trailerek és infók alapján is borzasztóan középszerű darab, az animáció elfogadhatónak tűnik, de a CGI robotok és szörnyek már most hátborzongatónak tűnnek, legalábbis a minőség terén. Az egésznek nincs semmi FSO hangulata, így aki a játékokkal játszott az már szinte biztos, hogy csalódik. Igazából senki másnak sem ajánlanám, az egész csak egy hatalmas promónak tűnik. Bár, én örülnék neki a legjobban, ha valami igazán jó sci-fit is láthatnánk a téli szezonban.

Boku Dake ga Inai Machi

Kategória: Seinen, Pszichológiai, Természetfeletti, Manga feldolgozás
Stúdió: A-1 Pictures
Megjelenés: 2016. január 7.

Szinopszis:
A kiadó nélküli mangarajzoló, Satoru Fujinuma, fél megnyílni másoknak és ez akadályozza a munkáját is. Azonban Satoru egy különleges képességgel rendelkezik, amellyel képes visszaugrani az időben és haláleseteket, katasztrófákat akadályozhat meg, még mielőtt azok megtörténnének. Egy nap belekeveredik egy olyan ügybe, amely fő gyanúsítottja ő maga, a vád pedig gyilkosság. Hősünk visszaugrik az időben, hogy megakadályozza az esetet, ám meglepetésére egy általános iskolás bőrében találja magát egy hónappal osztálytársa, Kayo Hinazuki eltűnése előtt. Satoru célja, hogy megmentse Kayót, és megtudja, mi húzódik az eltűnése hátterében.

Vélemény:
No, igen, végre valami ígéretes is felbukkan. Bár, itt is kilóg a lóláb koncepció terén, de az egésznek valahogy van egy hangulata, ami már most megfogott (persze lehet, hogy a zseniális Steins;Gate után már túlságosan is kapható vagyok ezekre az időutazós-drámás koncepciókra). De tény, hogy megvan benne az a kis plusz, hogy élvezhető darab legyen. Bár, aki nem szereti a drámát, az messze kerülje el. Viszont, akinek az érdeklődését felkeltette, az mindenképp nézzen majd bele az első néhány részbe!

Sekkou Boys (kb. annyit jelent, hogy „Gipsz Srácok”)

Kategória: Vígjáték, Zene, WTF
Stúdió: LINDEN Films
Megjelenés: 2016. január 8.

Szinopszis:
A Sekkou Boys egy adag agyagbábúról szól, pontosabban négyről. A csapat vezetője, Szent Giorgio, további tagjai pedig Medici, Hermész és Mars. A történet a négy bábu és Miki Ishimoto kalandjairól szól, végigkövethetjük, hogyan szeretnének betörni a szórakoztatóiparba.

Vélemény:
Mi a … öööö...japán! Hát igen, ki más gondolna arra, hogy ebből a témából kellene animét készítenie, vagy úgy általában bármit. Beszélő mellszobrok és a showbiznisz. Valójában még a trailerek megnézése után sem tudom eldönteni, hogy ez borzalmasan gagyi, vagy borzalmasan vicces lesz. Megjelenésekor dobjatok fel egy érmét és az alapján döntsétek el, hiányzott-e az életetekből egy beszélő szobros anime.

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Kategória: Dráma, Történelmi, Josei, Manga feldolgozás
Stúdió: Studio Deen
Megjelenés: 2016. január 9.

Szinopszis:
Egy börtönből frissen szabadult rab már tudja, hová tart. Hatalmas rajongója az egyik Rakugo előadó Shinigami című művének, így elhatározza, hogy a tanítványává válik. Mindenki meglepetésére Yakumo, az előadó, aki eddig soha nem fogadott tanítványokat, szárnyai alá veszi főhősünket és elnevezi Yotarónak. Yotaro sok új arccal ismerkedik meg, többek között Konatsuval, mestere fogadott lányával. A lány hatalmas tisztelője nevelőapja művészetének és egy napon ő maga is Rakugo előadó szeretne lenni, ám ebben a korban a nők számára ez nem elfogadott.

Vélemény:
Maga a sztori érdekesnek tűnik, pedig nem is én vagyok a célközönség, hanem a josei réteg. Leginkább a Studio Deen munkásságán csúszhat el a mű, lévén az adaptációs tehetségük már hosszú ideje elég hullámzó teljesítményt nyújt. Úgy gondolom, hogy egy próbát megér ez a darab is, már az első rész hangulatából ki fog derülni, ki a célközönség, érdemes-e tovább nézni.

Luck & Logic

Kategória: Akció, Fantasy
Stúdió: Dogakobo
Megjelenés: 2016. január 9.

Szinopszis:
L.C. 922-ben az emberek egy hatalmas katasztrófát élnek meg. A Tetra Mennyben, ahol az istenek laknak, véget ér egy több száz éves háború, aminek folyamán az istenek otthontalanná válnak. Ezért új lakhely után nézve megtámadják az emberi világot, amit csak az ALCA nevű szervezet alatt dolgozó Logicalistek tudnak megvédeni az angyalok támadásaitól. A Logicalistek kapcsolatba tudnak lépni a másik világból érkezett istennőkkel, így téve lehetővé számukra a harcot. Főhősünk, egy civil, Yosichika Tsurugi, aki nem rendelkezik a „Logika” áldásával, így eddig nyugodt életet tudott élni. Egy támadás folyamán azonban találkozik Athénával, akinek segítségével szert tesz ő is a „Logikára”. Innentől kezdve pedig kettejük történetét követhetjük végig, ahogyan szépen lassan haladnak a végzetük felé.

Vélemény:
Nah, ez az a kategória, amit szerintem már kockával, vagy egyéb véletlen generátorral alkottak meg. Most komolyan, szúrjatok ki legalább egy egyedi, eddig el nem lőtt momentumot az egész koncepcióban és vendégeim vagytok egy kekszre. És tegyük hozzá, hogy a sorozat valójában a Bushiroad új kártyajátékát hivatott promózni, így már-már garantált az erőltetett történetvezetés és a tonnányi látványos nonszensz. Az egész mögé egy viszonylag jó iparos munkára képes csapatot tettek ugyan, de kétlem, hogy az egész kinőné magát abból a középszerűségből, amibe az alapkoncepció süllyesztette.

Durarara!!×2 Ketsu

Kategória: Akció, Rejtély, Természetfeletti, Light Novel feldolgozás
Stúdió: Studio Shuka
Megjelenés: 2016. január 9.

Szinopszis:
A Durarara széria záró darabja, 12 részben. Körülbelül elég ennyit tudni róla.

Vélemény:
Most meg fogtok kövezni, de én még mindig nem szántam rá magam, hogy végigpörgessem a Durararát, így nem sokat tudok elmondani arról, mennyire lehet hype vagy sem az új széria kiadása. Annyi szent, hogy aki eddig is nézte, az most is fogja, aki meg most kezdené, az ne ezzel kezdje. Viszont sok rosszat sosem halottam a sorozatról, ezért aki várta a folytatást annak ajánlom is, hogy nézze.

Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!

Kategória: Kaland, Vígjáték, Fantasy, Romantika, Természetfeletti, Light Novel adaptáció
Stúdió: Studio Deen
Megjelenés: 2016. január 14.

Szinopszis:
Satou Kazuma egy hikikomori, aki imád játszani. De élete hamar véget ér, amikor egy közúti baleset éri. Azonban Satou meglepetésére „halála” után arra ébred, hogy egy gyönyörű lány áll előtte, aki valamiféle istennőnek hívja magát. Arra kérdésre pedig, hogy akar-e egy másik világban élni, hősünk igennel válaszol. A lány figyelmezteti, hogy csak egy dolgot vihet magával, Satou pedig az istennőt választja. Innentől elkezdődik Satou legendája. Nehezíti a sorsát, hogy még megélni sem olyan egyszerű a fantasy világában, mint gondolta. Ráadásul, társnője folyamatosan bajba keveri, rövidesen felhívva magára a Démon Király seregének figyelmét.

Vélemény:
Ééééés íme, a következő sorozat, ami ugyanabból a random táblázatból szedte az elemeit, mint a Luck and Logic. Főhősünk, a zöldszemű totálisan-nem-Kirito és egy csoport fanservice-nek fenntartott hölgyemény. Aki ennyivel meg is elégszik, annak hajrá, de ahogy elnézem, ez már megint az egy kaptafára készülő fantasy világ/hős/vegyetek-már-még-többet-belőle kategóriába sorolható.

Ajin

Kategória: Kaland, Horror, Rejtély, Seinen, Természetfeletti, Manga adaptáció
Stúdió: Polygon Pictures
Megjelenés: 2016. január 16.

Szinopszis:
Az Aijinek olyan emberek, akik képtelenek a halálra. Tizenhét évvel ezelőtt tűntek fel először egy afrikai harcmezőn. Azóta is fedeztek fel újabb és újabb Aijineket, akik képességük és ritkaságuk miatt hamar a kormány kutatásainak célpontjává váltak. Főhősünk csak egy átlagos nyári szünetre készül, ám az élete ezen a nyáron örökre megváltozik.

Vélemény:
Bár, ez a koncepció sem túl eredeti, azért ebben még vannak lehetőségek. Kérdéses persze, hogy mit hoznak ki ebből az egész hegylakós dologból, de csak remélni tudom, hogy a horror része alatt nem azt szeretnék folyamatosan prezentálni, hogyan kell egy halhatatlan illetőt felszeletelni… Hanem inkább az egész összeesküvéses és fiziológiai oldalára koncentrálnak. Mindenesetre egész ígéretesének tűnik.

Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai-Hakkei

Kategória: Mecha
Stúdió: Orange x Production IMS
Megjelenés: 2016. január

Szinopszis:
Tokyo egy földrengés által többnyire elpusztított részében játszódik a történet. A főszereplők az 5-ös Egység beosztottjai, akik az 5. Speciális Közbiztonsági Szekcióban dolgoznak, azon belül is a 3. Mobil Támadó Részlegnél, amelyet becenevén csak „A Nyolcas”-nak hívnak. Hőseink hatalmas power armorokat öltenek, amelyeket „Willware”-nek neveznek el, és ezekkel igyekeznek harcolni az emelkedő bűnözési ráta ellen.

Vélemény:
Kicsit power rangerszes beütése van számomra a felvesszük-a-robot-ruhát-és-igazságot-osztunk dolognak, de akár a robotzsaruval is vonhatunk párhuzamot, ha akarunk. Olyan keveset árulnak el a készítők az egészről, hogy így szerintem jelenleg értékelhetetlen a dolog, de ha az előérzetemre kellene hallgatnom, akkor azt mondanám: nem ez lesz az évad legjobbja.

Folytatása holnap következik!