Peter Hollens, az emberi hangszer

Peter Hollens, az emberi hangszer

Mix Jávorka Brigitta ZeneAjánlóA CapellaPeter Hollens

A 33 éves Peter Hollens 1999-ben kezdett a cappellával foglalkozni, amikor az Oregoni Egyetemen megalapította az On the Rocks nevű bandáját. (On the Rocks TUDJÁTOK!) Mostanra pedig egy nagyon aktív Youtube csatorna üzemeltetője lett, aminek több mint 1 millió feliratkozója van. Bár vannak videói, amiket „csak” 200-300 ezren láttak, ám a népszerűbb művek simán elérik a több milliós nézettséget. Mi különösen azért szeretünk Peter dalai közül csemegézni, mert nagyon sok kedvencünk betétdalát feldolgozta már. Jöjjön ebből egy kis válogatás!

Peter legnépszerűbb videója a hamarosan hazánkba érkező Lindsey Stirlinggel közös Skyrim, amit majdnem 48 millióan láttak. Ez a dal az Elder Scrolls V: Skyrim nevű játék zenéje, a videóban pedig a játék világát elevenítették fel a készítők. A dal minden egyes hangját egy emberi hang (Peteré) és egy darab hegedű adja. Elképesztő, mi?

Bár a Skyrimhez hasonló népszerűségnek nem örvend, de a Lindsey-vel közös Trónok harca feldolgozásuk sem sikerült rosszul. Szerintünk akár a hivatalos főcímdal is lehetne ez.

Az énekes a videók összevágásánál nagyon ügyel arra, hogy megidézze a filmet, amiből az eredeti zene származik. A Gardiner Sisters-szel közös alkotásra is fokozottan igaz ez, akikre egyébként a cappella szempontjából szintén érdemes odafigyelni, mert Peterhez hasonlóan ők is rendszeresen állnak elő érdekes feldolgozásokkal.

Peter azon dalai, amiket nem valakivel duettben ad elő, mind csupán a saját hangjából állnak össze, ami azért döbbenetes, mert a zene hallgatása közben erre nagyon ritkán ébredünk rá magunktól.

Peter gyakran alkalmazza azt a technikát, hogy osztott képernyőn láthatjuk őt, amint különböző hangokat és szólamokat szólaltat meg. Olyan érzésünk van ilyenkor, mintha sok kicsi Peter Hollens éppen egy kórusművet adna elő. A Gyűrűk Ura és a Hobbit világa különösen közel áll Peter munkásságához, hiszen az utóbbi széria mindhárom főcímdalát feldolgozta, a Gyűrűk Urából pedig még betétdalokkal is foglalkozott.

Ha megtetszett az a hangulat, amelyet a fiatalember képes varázsolni, akkor kövessétek őt Youtube-on! Bizony, mi is érezzük, hogy párszor még el fog bűvölni minket…