Vissza a suliba!

Vissza a suliba!

Sorozat Bak Krisztián AnimeStahpShingeki no KyojinAttack on TitanShingeki! Kyojin Chuugakkou

Egy ilyen őszi szezon után remélhetőleg fellendül a mezőgazdaság Japánban, mert nagyon régen jutottak utoljára ennyi trágyához egyszerre. A Shingeki! Kyojin Chuugakkou pontosan az, aminek látszik. Egy befutott franchise-t meglovagolva minél kevesebb munkával, minél kevesebb pénzből próbál minél nagyobb profitot termelni. Ez tényleg nem szól másról, csak a pénzről.

Az az ötlet, hogy fogjuk és tegyük az egész Shingeki no Kyojin világát át az iskolába, és ebből csináljunk egy vicces sorozatot, önmagában még nem is lenne veszett ügy, csak éppen nem ez a legjobb megvalósítási mód. Bár nem kifejezetten rajongok a magyar költészetért, azért Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című művét én is nagyon szeretem, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül. Hogy miért került most szóba ez a vers? Mert az animéről nekem rögtön ez ugrott be. Nem mintha hasonlóan megragadott volna, inkább csak azért, mert olyan, mintha annak egy elborult, beteges verziója lenne ez az egész sorozat.

Gyönyörű megvalósítás!
Gyönyörű megvalósítás!

A sorozat kétféle módon lehetett volna nézhető. Az egyik verzió, hogy az egészet cukira veszik, és csinálnak egy mesét gyerekeknek, amolyan Shingeki no Kyojin light verzióban. A másik lehetőség, hogy csinálnak egy paródiát belőle, és kifigurázzák az eredeti sorozatot, esetlegesen más hasonszőrű műveket. A készítők alapos megfontolás után úgy döntöttek, hogy az utóbbi mellett teszik le a voksukat, hiszen abból jöhet nagyobb pénz. Az eredeti sorozat rajongótábora nem valószínű, hogy vevő lenne a gyerekmesére, és így az új nem vonzana be kellő mennyiségű embert a már meglévő fanbase-ből.

Előre, a még több pénz reményében!
Előre, a még több pénz reményében!

Azt, hogy ez mennyire csak marketing fogás és mennyire csak a pénzről szól, semmi sem mutatja jobban, mint hogy a Saki Nagakawa által újragondolt történet már 2012 óta fellelhető, de eddig a kutyát sem érdekelte. Ahogy az anime kerekasztalos beszélgetésen is elmondtam, ez olyan, mintha fognánk a Barátok köztöt és átraknánk az oviba, ahol Miklós még nem pénz és sárm, hanem lego és matchbox volt. Semmi értelme nem lenne, de a sok idióta úgyis megnézné, mert Barátok közt! Aztán milyen vicces már, ahogy egy kisgyerek úgy néz ki, mint Berényi Miklós, és ugyanazokat a dolgokat csinálja, mint ő, csak éppen gyerekverzióban! Már csak az meglepő, hogy Michael Bay nem csinált a Transformersből egy verziót, ahol a robotok még csak kenyérpirítók voltak. Az mondjuk elképzelhető, hogy J.K. Rowling még visszatér a szemüveges kis varázsló világába, mert nagyon úgy tűnik, hogy mással nem tud nagyobb összegeket tömegeket megmozgatni.

Shingeki no Berényi Miki
Shingeki no Berényi Miki

Adva vagyon tehát az iskola, ahol a tanárok a titánok, akik rettentő galád módon felzabálják a nebulók otthonról hozott ételét, ezzel pokollá téve az életüket. Mindehhez olyan animációt párosítva, hogy sokszor azt gondoljuk, hogy a lejátszónk bekrepált, mert kimaradt néhány képkocka a mozdulatsorokból. Ez a sorozat se nem vicces, se nem szórakoztató, de még csak nem is aranyos. Nem csak azért hatalmas csalódás, mert az ember azt várná, hogy legalább a megjelenítésbe pénzt ölnek, ha egy ilyen franchise-ról van szó, hanem azért is, mert erre úgy néz ki, hogy igény van. Remélhetőleg azért a sorozat felénél elfogy majd a hypemeghajtás, és rájönnek a nézők, hogy ez bizony nem éri meg azt a kicsivel több, mint húsz percet, amit elpazarolnak az életükből.