18 éven felülieknek is ajánlott

18 éven felülieknek is ajánlott

Sorozat Bak Krisztián AnimeManga

Bár már eltelt jó pár év az első animecon óta, és mondhatjuk, hogy Magyarországon is teret kapott az anime/manga kultúra, még most is adódnak olyan helyzetek, amikor meg kell küzdenie az embernek az előítéletekkel. Sokan még most is meseként, gyermeteg foglalatosságként tekintenek a műfajra és elképzelhetetlennek tartják, hogy egy felnőtt embert érdekeljen ilyesmi. Íme néhány mű, ami rácáfol a sztereotípiákra és leginkább a felnőtt közönséget célozza.

Akira

Az 1988-ban készült, azóta klasszikussá vált anime nem csak műfajában volt kiemelkedő. Fantasztikus hangulat, nagyszerű történet és egy jó adag mondanivaló, ami nincs az ember szájába rágva. Egy olyan film, amit mindenkinek látnia kell, aki szereti a neo-punk, post-apokaliptikus témát. Nagyszerű sci-fi, amit semmiképpen sem ajánlanánk a fiatalabb korosztálynak.
AniDB link

Monster

Ha megkérdezünk valakit, hogy a kórházakról, orvosokról melyik sorozat jut eszébe, akkor nagy valószínűséggel a Dr. House-t vagy a Vészhelyzetet fogja mondani. Pedig itt ez a remekmű, amiben a dráma sokkal erősebben és hitelesebben van ábrázolva, mint az imént említett alkotásokban. Ez egy olyan történet, amit még felnőtt fejjel is nehezen tudunk megemészteni, ami olyan kérdéseket vet fel, amikkel egy gyerek nem is találkozhatott még. Csak erős idegzetűeknek!
AniDB link

Ghost in the Shell

A Mátrix c. filmet a legtöbben ismerjük és szeretjük. A Ghost in the Shell pedig az anime/manga műfaj Mátrixa, csak sokkal jobb annál. Ez nem a film kritikája, hanem a GitS zsenialitását mutatja. Nem véletlen, hogy rengeteg film merített már belőle ötletet, és az sem, hogy nemsokára moziba kerül az egész estés változat, Scarlett Johansson főszereplésével.
AniDB link

Metropolis

Nem mindennapi jelenség, hogy egy filmből lesz anime és nem fordítva, de itt pont ez a helyzet. Kicsit modernebb köntösbe ültetve, de a Metropolis az 1927-es fekete-fehér némafilm adaptációja. Egy megható történet, amit bár a fiatalabbak is élveznek, azért mégis csak felnőtt fejjel érthető meg igazán.
AniDB link

King of Thorn

A manga után készült a King of Thorn-ból egy egész estés animációs film is, ami sajnos már nem képes azt adni, amit az eredeti történet. Ettől még persze nem lesz rossz anime, de aki igazi szórakozásra, komoly tartalomra vágyik, az olvasson bele a magába. Garantáltan nem fog unatkozni, mivel ez tényleg egy fordulatokban gazdag történet.
AniDB link

Cowboy Bebop

Szeretted a Firefly-t? Na, akkor itt az ideje, hogy belekezdj ebbe a sorozatba, ami legalább annyira jó, mint a kultusszá vált és elkaszált sorozat. Kellő komolysággal, igazán kellemes humorral és drámával megfűszerezett sci-fi, ami után egészen biztos, hogy hiányozni fog valami az életedből. A Cowboy Bebop az, amit legszívesebben sosem néznél végig, csak azért, hogy tudd, lesz még nap, mikor újra hallhatod: „Viszlát űrcowboy!”
AniDB link

Berserk

Bár a manga ebből is sokkal jobb (és nem mellesleg még most is javában fut), azért a Berserk anime sem rossz. Komoly témákat feszegető történet, brutalitás, szexualitás, mágia… igazi dark fantasy. A leírtak alapján persze egy újabb Game of Thrones is lehetne, de azért tessék elhinni, ez teljesen más és megéri belekezdeni.
AniDB link

Gantz

A Gantz akár a brutalitás szinonimája is lehetne, mivel több haláleset van benne, mint az imént említett Game Of Thronesban, és sokkal brutálisabb is annál. (Oké, azért nem egy Srpski film.) Aki komolyabb témát akar és egy kellemes kis sci-fit, az inkább a mangára hangolódjon rá, ami sokkal tartalmasabb, mint az elkészült anime/filmadaptáció.
AniDB link

Mushishi

Egy érdekes, misztikus világ tárul elénk, ami szinte már művészien félelmetes és mesébe illően hátborzongató. A hangulat magával ragadja az embert, de nehezen emészthető, már csak azért is, mert a téma kicsit elvont. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlott, aki szereti a természetfelettivel foglalkozó dolgokat.
AniDB link

Hellsing

Nos, ha ez gyerekeknek készült, a Twilight viszont a magukat felnőttnek valló emberek szórakozása, akkor nem biztos, hogy a felnőttek táborába szeretnék tartozni. Egyrészt már maga az ábrázolás is komolyabb, másrészt a történet sokkal jobban fel van építve és több értelme van, mint a vámpíros témájúnak csúfolt bestsellernek. Szóval orvosotok, gyógyszerészetek és vámpírvadászotok véleménye alapján inkább válasszátok a Hellsinget.
AniDB link