Egyszemélyes hadsereg

Egyszemélyes hadsereg

Sorozat Bak Krisztián AnimeMangaOne-Punch ManSaitama

Reneszánszukat élik mostanság a szuperhősök. Szinte nincs is olyan hónap, amikor a Marvel vagy a DC ne dobna ki egy sorozatot vagy filmet, hogy aztán mélyen a zsebünkbe nyúlhasson, és a bevételekből újabb és újabb förmedvényeket nyomjon le a torkunkon. Vannak persze kellemes kivételek, mint pl. a most futó Avengers: Age of Ultron, vagy a Daredevil sorozat. De őszintén… Van, aki még reménykedik a Batman vs. Superman filmmel kapcsolatban, amit egyértelműen pénzhajhász okokból szedtek ketté?

De ne kalandozzunk el, a lényeg ugyanis az, hogy szeptember 30.-án jön animében is a One-Punch Man, ami kifigurázza az összes szuperhősös baromságot. A történet elején láthatunk egy kopasz, jellemtelen srácot, miközben egy a Dragon Ball Piccolojára (Ifjú Sátán) rettenetesen hasonlító figurával vív ádáz harcot. Tart ez egészen három oldalon keresztül, mivel ennyi időbe fog telni, mire az első ütést beviszi, amivel aztán vége is lesz a harcnak.

Mint kiderül, Saitama már nagyon-nagyon régóta nem keveredett igazi harcba. Ezt kicsit nehezményezi is, mivel már unja, hogy minden egyes küzdelem véget ér egyetlen ütés után. Tehát adva van egy shounen manga, ahol a karakter nem tud tovább fejlődni. Akkor mi viszi tovább a történetet? A válasz egyszerű: az emberi hülyeség. Hiába van adva egy szuperhős, aki mindenkit legyőz, az emberek mégis ignorálják, mert jellemtelennek tartják. Helyette láthatjuk, ahogy a társadalom azokat a hősöket éljenzi, akik csilli-villi hacukával és menő névvel rendelkeznek.

Mivel szuperhősös mangáról van szó, ezért ne feledkezzünk meg arról, hogy minden igazi hősnek kell egy szárnysegéd is. Így jön a képbe Genos, a cyborg. Ő nem csak azért lett szuperhős, mint Saitama, aki szimplán élvezi, hogy másokon segíthet, hanem komoly háttértörténettel is rendelkezik. Azzal pedig azt hiszem, nem lövök le semmit, ha elárulom, a szerepek felcserélődnek majd, legalábbis az emberek szemében, mivel Genos azért mégiscsak menőbb, mint Saitama.

Aki nem tud várni, és akar egy jót szórakozni azon, hogy néha mennyire bugyuták a szuperhős filmek, vagy azon, hogy mennyire túl vannak ezek a pojácák értékelve, az mindenképpen lessen bele ebbe a mangába. A szórakozás garantált, még akkor is, ha nem vagyunk tisztába a Marvel és DC által uralt univerzummal, hiszen rengeteg shounen manga/anime paródiája is fellelhető a történetben.