Fuck logic! 10-es lista a videójátékokról

Fuck logic! 10-es lista a videójátékokról

Játék Bak Krisztián JátékFuck LogicTop 10

Sokszor úgy érzi az ember, hogy az éppen kezébe akadó játék minden logikát nélkülöz. Itt az első tíz dolog, ami rögtön szembetűnik az embernek, ha leül játszani.

Mindenki találkozott már a kalandozási során eltévedt állatokkal, esetleg olyanokkal, akik meg is támadnak minket, ugye? Sokszor azonban furcsa dolgok történnek az esetleg összecsapások után. A farkasok előszeretettel járkálnak például rengeteg pénzzel a zsebükben, a medvék lőszert tartanak maguknál, a mókus elrejtett egy kardot a zsebében, és hasonló nyalánkságok. Senki nem tudja, hogy miért van ez, de azt gyanítjuk, hogy az erdők mélyén, a vadonban, egy titkos háború zajlik, ahol csak az érvényesül, akinek elég pénze van, vagy aki megfelelő tűzerővel rendelkezik.

Nézd, Breki! A kedves vaddisznó itt hagyta a kincsesládáját!
Nézd, Breki! A kedves vaddisznó itt hagyta a kincsesládáját!

A Vogon effect az, amikor például az egyetlen út kifelé egy zárt ajtón vezet, ami körül nincs fal, de az ajtó zárva van, mi viszont mégsem tudunk átmenni, mert az ajtó zárva van. Mint a szegény vogonok, úgy mi is meg vagyunk lőve, ha találkozunk egy zárt ajtóval. Mit számít, hogy egészen addig puszta kézzel kettétéptünk egy medvét, romba döntöttünk egy egész várost, kiharaptunk egy darabot egy tankból, vagy lebontottunk néhány falat? Amikor az ajtó zárva van, akkor nincs mit tenni, meg kell keresni a kulcsot, még akkor is, ha a szoba, ahová vezet, igazából romokban van, és csak egy deszka állja utunkat, hogy ne tudjunk átlépni a fal maradványain. Igen, akkor is meg kell keresned a kulcsot, ha az az ajtó üvegből van, akkor is, ha fából, és akkor is, ha az az ajtó szalmaszálakból áll, mert nem tudsz rajta átmenni!

Aha, akkor jobb, ha megkeresem a kulcsokat, mert ez a zár feltörhetetlen.
Aha, akkor jobb, ha megkeresem a kulcsokat, mert ez a zár feltörhetetlen.

Ugye mindenkiben felmerült már a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy például a Tomb Raiderben eljutunk egy körülbelül 400 éve elhagyott romhoz, és ott mégis találunk egy machine gun upgradet? A válasz egyszerű! Pontosan úgy, ahogy lehetséges az, hogy a több száz éve elhagyatott síremlékeknél még most is égnek a gyertyák. Kit érdekel, hogy az emberöltők óta magányosan álldogáló házikóban még most is friss étel van az asztalon? Egyáltalán ki a franc fogja megkérdezni, hogy ki öntözi a virágokat az üres kastélyban? SENKI!

Szerencse, hogy valaki mindig hoz új gyertyákat ebbe az elhagyatott szentélybe.
Szerencse, hogy valaki mindig hoz új gyertyákat ebbe az elhagyatott szentélybe.

Nincs annál idegesítőbb dolog, mikor túléljük a rendőrök által bevetett AH-64 Apache helikopter támadását, majd elmenekülve a felélesztett zombi-szamurájok elől, akik néhányszor megcsapkodták arcunkat a katanával, azt vesszük észre, hogy véletlenül belesétáltunk egy olyan tócsába, ami sajnos a fejünk búbjáig ér, ez ugyanis AZONNALI HALÁL! Igen, micsoda pech, hogy hősünk képtelen ilyen dolgokkal megbirkózni. A víz egy ősi ellensége a játékosoknak, gondoljunk itt például a méltán sikertelen mmo-ra, az Aionra, ahol isteni lényeink, megküzdenek mindenféle szörnyeteggel, de ha kicsit beljebb sétálnak a vízbe, azonnal kapitulálnak, amint eléri az orrukat a vízszint. Aztán ott van mindenki kedvence, Super Mario, aki megküzd sárkányokkal, fejjel veri szét a téglát, de ha hozzáér egy nyomorult teknős, azonnali halált hal. Aki pedig játszott a Far Cry 4-el, az tudja, hogy már régóta nem a medve és a tigris a leghalálosabb állat, hanem az a rohadt BORZ!

Nyugi, ez csak X-ray, ettől még nem halok meg!
Nyugi, ez csak X-ray, ettől még nem halok meg!

Amikor minden kötél szakad, a világot egy egész idegen faj fenyegeti, mikor az elnök lányát elrabolják, mikor egy ország hadat üzen a világnak, akkor az emberiség mozgósít EGY, azaz EGYETLEN EGY HŐST! Igen, miért is szórakoznának azzal, hogy egy egész alakulatot küldenének mellé? Miért is állnának mellé többen? Mi a francért küldenének ki egy magasan képzett speciális csapatot ilyen helyzetekben? NEM! EGYETLEN EMBERNEK KELL MINDENT VÉGHEZ VINNIE! Miért is lenne segítsége Linknek? Vagy a Deus Exben bárkinek is, mikor csak az emberiség sorsa a tét?

Csak én menthetem meg a világot, senki más… de tényleg!
Csak én menthetem meg a világot, senki más… de tényleg!

Miért is szeretjük a lopakodós játékokat? Mert árnyékká válhatunk, mert a sötétből észrevétlenül iktathatjuk ki a célpontokat, vagy szellemként teljesíthetjük a feladatot anélkül, hogy bárki is észrevenne minket. Viszont mi van akkor, ha mondjuk rosszul sülnek el az akciók? SEMMI! Amikor Solid Snake előbukkan a semmiből, és egy pankrátor mozdulattal áthajítja ellenfelét maga felett, akkor semmi más dolgunk nincs, csak visszahúzódni a sötétbe, mert a katona, ahogy magához tér, meg lesz arról győződve, hogy csak képzelődik! Igen, mi mást is csinálna? Hiszen mindennapos, hogy egy arra járó kis szelecske elhajít minket úgy, hogy attól eszméletünket veszítsük, hiszen ez természetes. A Skyrimra se lehet egy rossz szavunk, hiszen az a fránya szél, sokszor hordoz magával kóbor nyílvesszőket, amik bármikor a nyakunkba, térdünkbe, gyomrunkba, gerincükbe fúródhatnak. Ezt az őrök, banditák és egyéb ellenfelek is jól tudják, így ha nem találnak minket fél percen belül, nyugodt szívvel állíthatják, hogy csak a szél szórakozik velük. Arról nem is beszélve, hogy a magasan képzett, harcászatban jártas, remek megfigyelő képességgel rendelkező nemzeti gárda tagjainak nem tűnik fel, mikor a társuk furcsa körülmények között eltűnik mellőlük, lásd a Dishonoredben. Ezek… csak… úgy… MEGTÖRTÉNNEK!

Leginkább az RPG játékosok körében lesz ismerős a szituáció, mikor csapatunk egyik tagja elpatkol egy jól irányzott sárkánytasli után. Ismerős a szitu? Ilyenkor a tapasztalt játékos persze nem aggódik, csak elcastol egy élesztő varázsigét, és emberünk ismét az élők táborát fogja gyarapítani. Milyen egyszerű a világ, ugye? Széttépik, felnégyelik, karóba húzzák, felgyújtják, meggyalázzák, levizelik, kibelezik, de mi mindig vissza tudjuk hozni a kedvenc karakterünket. Egészen addig, amíg a sztori szerint valami vadparaszt meg nem késeli szerencsétlen karakterünket, mert ilyenkor sajnos már nem működik az rohadt varázslat! Nem, azt nem éled túl, ha az oldaladba állt a vajazó kés, mert az nem egyszerű sérülés, hiába volt tíz perccel ezelőtt a fejed három buszmegállóra a testedtől, miután a kolosszus úgy döntött, hogy gólt rúg vele, az senkit nem érdekel. Nem, a nyomorult Phoenix Down sem fogja visszahozni Aerith-et, mert MEGHALT miután leszúrta őt Sephiroth. Igaz, hogy előtte gépfegyverrel ólompárnát csináltak belőle, lehet, hogy előtte kivájta a szemét egy sas-oroszlán-orrszarvú-rénszarvas kiméra, de innen nem fogod visszahozni, MEGHALT!

Semmi probléma! A plot szerint ez nem lenne elég szánalmas halál!
Semmi probléma! A plot szerint ez nem lenne elég szánalmas halál!

A világ a pusztulás szélén, az emberek éheznek, nincs ivóvíz és egyébként tényleg, minden rettenetesen rossz... KIVÉVE AZ IZOMZATUNK! Fújhat a szél, eshet a hó, éhezhetünk hetekig, hónapokig, mi akkor is szét leszünk gyúrva, akkor is erősek és izmosak leszünk, ha igazából napi egy májkrémes konzervet tudunk elfogyasztani csak, vagy azt sem. A Gears Of War óta tudjuk, hogy az igazi férfi napokig is bírja étlen-szomjan, de a bicepsz erőtől duzzadó marad. A Last Of Us-ban is mindig ott vagyunk a toppon, ahogy a Tomb Raiderben is, miután alig veszünk magunkhoz táplálékot, hiszen ez nem olyan dolog, ami kihatna az ember szervezetére.

Nincsen szteroid, sem étel, csak gyönyörű izom. Bicepsz – Mert megérdemlem.
Nincsen szteroid, sem étel, csak gyönyörű izom. Bicepsz – Mert megérdemlem.

Lehet, hogy itt a világ vége, lehet, hogy a boltos családja is veszélyben van, lehet, hogy igazából az állam bérelt fel arra, hogy csinálj meg valamit… de egy dologban biztos lehetsz: MEG FOGSZ FIZETNI! Legalábbis mindenért fizetni fogsz, amit csak látsz, mert semmi sincs ingyen! A kedves shopkeeper, nem fogja neked odaadni az Alienbuster 2000 láncfűrészt, hogy az ajtóban éppen egymást taposó idegeneket levágd vele, hogy megmentsd őt és a családját, nem… ha nincs pénzed, takarodj! Nem érdekli, hogy te vagy az egyetlen, aki megmentené a kis Julcsit, akit valamilyen megfontolásból magával hozott a munkába az alien invázió alatt, mert az sokkal fontosabb, hogy pénz álljon a házhoz, úgyhogy ez van. Szóval, amíg a csápos, hatalmas fogakkal rendelkező idegenfaj széttépi a kis Julcsit, és tort ülnek a hullája felett, ő a markába röhög, hogy mennyire csóró vagy, és nem tudsz kétezer dolcsit kiköhögni a láncfűrészért, amivel megmenthetted volna az Ő LÁNYÁT! Igen, ilyen ez az élet, lúzer vagy!

Aztán persze ott a másik véglet, aki síkhülye. Ráhúzol egy kosarat a fejére, kirabolod, és eladod neki a saját cuccait. Abszolút nem tűnik fel neki, hogy az előbb még az asztalon volt az egyébként gravírozott, családi ereklyeként, apáról fiúra szálló kard, ő most azért megveszi tőled, mert biztos a kalandozásaid során találtad. Persze, ha oda viszel neki valamit, amit tényleg egy utazásod során szereztél, és világít, ősi, az általa elpusztított lelkek suttogását hallod körülötte és látszik rajta, hogy nemzeteket pusztított el... na… azt nem fogja megvenni, csak ötven bronz pénzért, de add el neki az almát, amit az orra elől loptál el, az mindjárt kétszáz aranyat fog érni.

Nem érdekel, hogy mi van mögöttem! Nincs pénzed, akkor húzzál a vérbe!
Nem érdekel, hogy mi van mögöttem! Nincs pénzed, akkor húzzál a vérbe!

Mióta vannak női karakterek, azóta tudjuk, hogy a páncélzat akkor véd a legjobban, ha minél kevesebbet takar! Nem kell ám messzire menni, elég ránézni az új Metal Gear Solidra, ahol mindenki nyakig öltözve és fantasztikus védelmi szerelésben flangál, kivéve azt a nőt, akin csak egy melltartó van, és egy tanga, ami valamilyen oknál fogva kívülre került. Persze még ez sem annyira durva, mint a Tera online, ami… hát… itt azt hiszem, a kép mindent elmond, amivel zárjuk ezt a cikket.

Sebezhetetlen vagyok! S E B E Z H E T E T L E N !
Sebezhetetlen vagyok! S E B E Z H E T E T L E N !