A család, ha játszik

A család, ha játszik

Mix Porvayné Török Csilla JátékRagnarok OnlineCsalád

Bizonyára sok gamer eljátszott már a gondolattal, mi volna, ha legkedvesebb hobbiját megoszthatná a szeretteivel anélkül, hogy értetlenül néznének rá, vagy ne adj Isten lenéznék, amiért ilyen haszontalan elfoglaltsággal tölti a szabadidejét. Nos, nekem megadatott ez az élmény, ezért úgy gondoltam, itt az ideje lerántani a leplet, és megválaszolni az Örök Kérdést: „Milyen lehet gamer szülőkkel élni?”

Mielőtt rátérnénk a konkrét példákra, fontosnak tartom megemlíteni, hogy a mi családunk, ha nem is mindig számítógépen, de valahogy mindig játszott. Társasjátékok, közös foci vagy tollaslabda, Lego, puzzle, sárga kazettás Nintendo. A szüleink ugyanolyan természetességgel védték A Sast a Battle City-utánzat Tank 1990-ben, mint ahogy kifosztottak Monopoly-ban, és ez persze fordítva is így volt. Épp ezért sosem jutott eszünkbe megkérdőjelezni a létjogosultságát annak, hogy az első kábeles internet bekötését követően csatlakoztak hozzánk a Ragnarok Online világában. De lássuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal járt is ez!

Pro: Mivel mind más stílust kedvelünk, a karaktereink is különbözőek voltak, tehát egész jól kibalanszoltuk egymást egy-egy partyzás alkalmával.
Kontra: Kezdetben csak egy gépünk volt, így óránkénti váltásokban tudtunk csak játszani. Ez aztán végül két újabb gép vásárlását eredményezte, ami finoman szólva sem volt költséghatékony megoldás.

Pro: Mindenki megértette, mit jelent, ha azt mondjuk, csak 10 perc múlva tudunk ebédelni menni, mert épp dungizunk.
Kontra: Nagyon furcsa érzés, amikor ugyanezt te hallod a saját anyádtól.

Pro: Mivel a guild, aminek tagjai voltunk, nem volt épp a legnagyobb, egy-egy WoE során komoly erőt képviseltünk csak mi, A Család.
Kontra: Az internetszolgáltatás nem volt a legstabilabb, így egészen gyakran esett meg, hogy mindannyian egyszerre szembesültünk a „Disconnected from server” felirattal, és mire visszatértünk az addig tökéletesen bevédett várunkat jól elfoglalták.

Pro: Nem kellett engedélyt kérni, hogy elmenjünk a guildtalálkozóra. Mert anya is jött velünk.
Kontra: Egy kamasz számára nem mindig kellemes élmény, amikor a következő beszélgetés játszódik le a jelenlétében:
- Húzz innen, csicska, mert lePKzlak!
- Hagyd a francba! Ha cseszegeted, jön az anyja és leoszt!

Pro: Bár apa jóval kevesebbet tudott játszani, mint anya, ahhoz azért eleget tudott a RO világáról, hogy a legváratlanabb pillanatokban MMO-s szóviccekkel rukkoljon elő.
Kontra: Amikor ezt egy nagyobb családi összejövetelen követte el, csak mi röhögtünk, a család többi tagja inkább nagyon furcsán nézett. Ilyenkor előfordult, hogy kínos csend következett.

Pro: Ha hárman vagy négyen ütitek a mobokat, nagyobb az esély rá, hogy hamar megszereztek egy-egy ritkább kártyát vagy akármilyen cuccot.
Kontra: Bizarr dolog arra ébredni, hogy anyukád egy órával előbb kelt munkanapon csak azért, hogy fókákat öljön.

Pro: Amikor ennyi év után felcsendül a Ragnarok zenéje, a generációs különbségek nem számítanak, mind ugyanazzal a nosztalgiával gondolunk vissza az együtt töltött játékos időkre.
Kontra: Ami az előny, az egyben a hátrány is. Mivel átéltük, milyen volt együtt MMO-zni, nagyon tud hiányozni. És sajnos mindig eljön az az idő, amikor mi, „a gyerekek”, saját családot alapítunk, külön életünk lesz, és ezt az élményt már akármennyire is szeretnénk, nem tudjuk visszahozni…

Header by: neon-drane (http://neon-drane.deviantart.com/)