A nem százas körzet

A nem százas körzet

Sorozat Jávorka Brigitta SorozatAndy SambergBrooklyn 99Nem százas körzet

Jó sorozatból sosincs hiány, de igen ritka, amikor olyan gyöngyszemre akadunk, mint a Brooklyn 99. Ez a sorozat ugyanis garantáltan képes 20 perc felhőtlen kikapcsolódást nyújtani, és 100 brit tudósból 99 állítja, hogy életünk valamennyi problémája megszűnne, ha minden szabad percünket ezzel töltenénk.

A 99-es körzet rendőrőrsére az új kapitánnyal, Ray Holttal együtt érkezünk, akinek az arcán pont úgy hullámoznak az érzelmek, mint Kristen Stewart-én. A vezető pozícióba kerülése tulajdonképpen ahhoz hasonlítható, amikor olajat öntünk a vízbe. Nem igazán keveredik el a helyi környezettel. A korábbi kapitány ugyanis eléggé lazán tartotta a gyeplőt, így lehetséges, hogy Holt éppen egy gurulós székes verseny közepére érkezik, amelyben a poroltókészülékek helyettesítik a sugármeghajtást.

Nem véletlen ugyanakkor az sem, hogy Holt pont ezt a zakkant társaságot kapta, hiszen a férfi egyrészt színesbőrű, másrészt pedig homoszexuális, amely miatt a karrierje kezdetétől rengeteg sérelmet volt kénytelen elviselni. Szóval az ő esetében még az előléptetés és a kinevezés is valahol egy büntetéssel jár együtt. De gondolom nem is kell mondanom, hogy a kapitány életébe az őrs összességében pozitív változást hoz, és az olaj szépen megtalálja majd a helyét a vízben, ahogy a víz is kicsit alkalmazkodik hozzá.

A történet központi figurájának Jake Peralta tekinthető, aki kiváló nyomozó, csupán egyetlen „hibája” van: elfelejtett felnőni. Jake mindent megtesz azért, hogy a legjobb legyen, de csak addig, amíg a minden a coolság és a badass-ség tartományán belül mozog. Ha egy ablakon kell beugrani, helikopterrel érkezik, szellőzőben végigmászni, Peralta tutira önként jelentkezik. A felnőtt élettel és a felelősségvállalással azonban köszönőviszonyban sincs. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az érkező számlákat egy régi, használaton kívül fürdőkádban gyűjti, és sosem fizeti be őket. Csoda, hogy ki akarják lakoltatni? Peraltát egyébként az az Andy Samberg alakítja, aki a The Lonely Island egyik tagja, amelyről már írtunk korábban.

Már Jake-ben és Holt kapitányban is számtalan sztereotípiának a kifigurázását felfedezhetjük, de az arány csak nőni fog, ha az egész egységet nézzük. Ott van például Amy Santiago, aki folyamatos harcban áll Peraltával a legjobb nyomozó címért, és akinek a strébersége nem ismer határokat. Amy jószívű és kedves is tud lenni, de a seggnyalás minden szintje megjelenik a karakterében, a tökéletességre törekszik, sok szempontból a modern, karrierista nő megtestesítője, aki meglepően sokszor bizonytalan. Rosa Diaz ezzel szemben a két lábon járó magabiztosság, aki érzelmek tekintetében tökéletes párja Holtnak. Rosa a kemény csaj, aki az agresszív zsaruk képviselője a sorozatban, akin aztán egyetlen számítógépes kütyü sem foghat ki, mert ő bizony le fogja zúzni.

A fánkzabálás Norm Scully és Michael Hitchcock hobbija, akik tulajdonképpen minden ehetőt megesznek, sőt, talán még egyéb dolgokat is. Ezer éve a testületnél vannak, így a kirúgásuk senkinek még csak meg sem fordul a fejében, az mindenesetre tény, hogy az esetek többségében csak hátráltatják a csapatot, segítségükre nincsenek. A két karaktert egyébként szinte lehetetlen megkülönböztetni egymástól, extrább személyiségjegyeik sincsenek. Nem úgy, mint Charles Boyle-nak, aki a jó kaják és a szerelem bajnoka. Ő ugyanis talán a város összes éttermét végigette már, amelyekről meg is emlékezett a blogjában. Szinte folyamatosan szerelmes, de amikor éppen nem, akkor Jake szerelmi életét próbálja rendbe tenni. De egyébként képes a saját lábában is elesni

Holt kapitány jobbkeze Terry Jeffords őrmester, aki magas és kigyúrt, és néha a frászt hozza az emberre, ha ordítani kezd. Összességében azonban egy aranyszívű családapa, aki talán túl stresszes, mindenesetre néha egészen picsogóvá válik. Jake gyerekkori barátja Gina Linetti, aki Holt kapitány titkárnője. A lány totális művészlélek, akinek a tánc a mindene, a jelenlegi állását pedig egy átmeneti állapotnak tekinti a világhírnév előtt. A mindennapjait annak tudatában éli, hogy egy nap ő bizony be fog futni, a környezete pedig csupán nem értékeli a zsenialitását. És igen, még ő is sok esetben felnőttebben viselkedik, mint Jake!

Nem véletlen, hogy ennyi szó esett a karakterekről, hiszen ők és a humor azok, amik a hátukon viszik a sztorit. A sorozat epizodikus, a nyomozások szinte soha nem kapcsolódnak egymáshoz, a csapattagokon kívül pedig nagyon kevés mellékszereplő tűnik fel többször is. Arra pedig nem kell várnunk, hogy a sorozat komoly, elgondolkodtató mélységekbe ereszkedjen, erre nem lesz példa. Egyetlen célt tűz ki maga elé, hogy szórakoztasson minket, ezt pedig remekül teljesíti.