Recettear – Az üzlet beindul!

Recettear – Az üzlet beindul!

Játék Bak Krisztián JátékAnimeDungeon Crawler

Magyarországon nem ismeretlen az eladósodás fogalma, sajnos sokszor a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, milyen nehéz napról-napra megélni. A meglepően nem magyar, hanem japán fejlesztésű játékban, Recettear: An Item Shop’s Taleben is hasonló problémákkal küzd főhősünk, Recette Lemongrass.

Miután az apukája elhunyt, sajnos szembesülnie kell a ténnyel, hogy a baj nem jár egyedül. A drága fater ugyanis felvett egy kisebb kölcsönt, amit nem sikerült visszafizetnie, így ez a feladat a lányára hárul. Hála az égnek, a bank nem olyan kegyetlen, mint amilyennek tűnik (oh, egy francokat nem!), és megpróbálják a legjobbat kihozni a szörnyű helyzetből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank által kirendelt kis „behajtó” tündérke, Tear segíteni fog nekünk, hogy minden hónapban időben tudjunk törleszteni. Hát nem kedves?

Recette egy egyszerű lány, egyszerű gondolkodással és még egyszerűbb szellemi képességekkel. A történet és a játék alatt sokszor fogunk elgondolkodni azon, hogy vajon magától ilyen hülye a szerencsétlen, vagy esetleg megkóstolt, néhány kétes származású szert a portékájából, minek következtében teljesen meggágyult. Szerencsére ez a tulajdonsága szerethetővé csak teszi a karaktert, és meggátolja majd a játékost abba, hogy mély depresszióba zuhanjon. Ugyanis miután Tear javaslatára a lakásunk alsó szintjét egy bolttá alakítjuk, rá kell jönnünk, hogy a cuki és mézes-mázas felszín alatt bizony egy rettentően durva és kegyetlen szimulátor rejtőzik, a Capitalism és társai ehhez képest sehol sincsenek!

Szembesülnünk kell a ténnyel, hogy a szórakoztató játékmenet, ami egy gyermeteg külsőbe van bújtatva, bizony nem tűr hibákat, legalábbis rendkívül keveset. Amennyiben nem figyelünk oda, nem vagyunk elég effektívek, vagy csak szimplán elszúrjuk a nagyobb üzleteket, azon kaphatjuk magunkat, hogy a bank elviszi a fejünk felől az otthonunkat. Hiába szeretnénk a cukrozott almát olcsóbban odaadni a boltba betérő kislánynak, itt farkas törvények uralkodnak! Néha persze nem árt elgondolkodni azon, hogy esetleg egy-két felszerelést olcsóbban a hősök rendelkezésére bocsássunk, mivel sokszor belőlük/velük szerezzük majd meg az árut.

A Recettear: An Item Shop’s Tale ugyanis nem csak abból áll, hogy szépen berendezzük a kis boltunk, kicsinosítjuk, és olcsón veszünk, drágán eladunk cuccokat! Amennyiben szeretnénk, hogy a boltunk mindig fel legyen töltve és minden árucikk fellelhető legyen benne, úgy kénytelenek vagyunk a nálunk vásároló hősök segítségével bejárni néhány dungeont. A hősöket ekkor természetesen mi irányítjuk, hiszen bolti eladóként, csak nem harcolhatunk, nem de? Bár lehet, hogy ezzel a kijelentéssel az éjszaka is nyitva tartó üzletek dolgozói nem értenének egyet, de kérem… Ez azért nem annyira veszélyes hely, mint Magyarország! Csak hogy mindenkit megnyugtassak, a hősöknek nem feltétlenül kell majd eladnunk a megfelelő felszerelést, hogy kellően felkészültek legyenek a kalandokra, a kirándulások előtt lehetőségünk lesz arra, hogy az egyszeri útra kölcsön adhassuk nekik a megfelelő minőségű páncélt és fegyvert.

Ez a játék az, amit bármikor elő lehet venni egy kis szórakozásra, hogy kiélhessük a belső kufárunk hajlamait. Észre sem vesszük majd, hogy órákat töltöttünk vele, és totálisan leizzadtunk azért, hogy a következő hónapban is képesek legyünk törleszteni. Mindenkinek ajánljuk, korosztályra és nemre való tekintet nélkül!