Aki egyszerűen besétált Mordorba

Aki egyszerűen besétált Mordorba

Játék Bak Krisztián Shadow of MordorJátékGyűrűk UraTalionJ. R. R. TolkienGollumIsmertető

Talion neve biztos ismerős minden Gyűrűk Ura rajongó számára, hiszen szerves részét képezi Középfölde történetének. Vagy mégsem? A helyzet az, hogy mint a legtöbben, akik szeretik Tolkien világát, én is szkeptikusan fogadtam a Shadow of Mordort, mivel egy olyan karaktert és olyan történetet mesél el a Hobbit és a Gyűrűk Ura történései között, amit a játékkészítők alkottak meg. Tehát nem szolgáltak segítségül jegyzetek vagy rég elfeledett történetek Tolkien naplójából, így tulajdonképpen mondhatnánk, hogy a játék egy fanfic a Gyűrűk Ura világában. A különbség csak az, hogy itt hatalmas pénzt öltek a történet kialakításába, a megvalósításba, valamint a jogokba, hogy felhasználhassák a Tolkien világ elemeit, és Talion hivatalosan is a részévé válhasson. Ezt persze tessék úgy érteni, hogy nem kellett a készítőknek Mordorra és a Gyűrűk Ura történetére hajazó sztorit készíteni, hanem odarakhatták a Middle-Earth mellé a kis trademark jelet és kaptak egy jó nagy boostot az eladásokra a franchise által kínált lehetőségek miatt.

Lehet, hogy ez most teljesen úgy hangzik, mintha a játék szimplán meglovagolná a már befutott Gyűrűk Urát, és egy olyan középszerű alkotást próbálnának meg eladni nekünk, ami amúgy a kutyát sem érdekelné. Megnyugtatok mindenkit, erről szó sincs. Sőt! A Middle-Earth: Shadow of Mordor az eddigi legjobb játék, ami megjelent a Gyűrűk Ura világában. A készítők annyira eltalálták a hangulatot és annyira részletesen dolgozták ki a történetet, hogy az egyszeri játékos verni fogja a fejét a falba, hogy miért nem ebből készült háromrészes film és miért a Hobbitból. Igen, Talion története ennyire jól megkomponált és ennyire érdekes. A karakter nagyon a helyén van, és egyszerre fogjuk szeretni, gyűlölni és félni.

A készítők nem titkoltan Boromirról, mintázták egy kis Samuval megfűszerezve. Ez kb. annyit tesz, hogy kaptunk egy főhőst, aki a célja elérése érdekében még a legsötétebb erőket sem fél felhasználni, akkor sem, ha le kell paktálnia magával az ördöggel. A vicc kedvéért annyira hasonlít Boromirra, hogy még egy kicsit az őt megszemélyesítő színészből, Sean Beanből is kaptunk: Talion rögtön a történetünk elején meghal. Ez persze nem a játék vége, és nem is egy előzményt fogunk végigjátszani, ami majd elvezet minket Talion és családjának halálához. Itt kezdődik csak a játék és a történet.

Szóval Taliont és a családját lemészárolják és feláldozzák valakinek, ám a rituálé nem éppen úgy sül el, ahogy arra számítottak. Nem olyan sokkal halála után ugyanis Taliont visszarángatja az életbe egy Celebrimbor nevezetű elf szelleme. Ő nem más, mint az az elf kovács, aki segített megalkotni Szauronnak a hatalom gyűrűit. Azt, hogy mit keres itt Celebrimbor és miért hozták vissza a szellemét a világba csak később fogjuk megtudni. Utunk során találkozni fogunk majd a Gyűrűk Urából már jól ismert lényekkel, szörnyekkel és még Gollamal is, aki nagyon furcsán viselkedik a környezetünkben. Így lesz hát Talionból, Gondor rangeréből, Mordor árnyéka. Ki gondolta volna, hogy egyszer az orkok jobban fognak menekülni valami elől, mint a Balrogtól? Nos, aki Talion bőrébe bújik, az megtapasztalhatja, hogy milyen az, amikor még a szörnyek is rettegnek, a badass faktor pedig átüti a tízes skálát.

A nagyszerű rendezésen és hangulaton kívül természetesen a játéknak más erősségei is vannak. Ilyen például a már sokat emlegetett élővilág és a nemesis rendszer. Előbbi ezúttal tényleg él és mozog, folyamatosan. Bár Talion nagy szerepet játszik a világban, az mégsem róla fog szólni, hanem az orkokról és hatalmi viszályaikról. Sokszor fogunk belecsöppeni leszámolásokba, gonosz kis tervekbe, amelyeket egymás ellen szőnek, vagy rituálékba, ahol az orkok egymásnak bizonyítják rátermettségüket.

A játék alapjait a kapitányok adják, akiket legyőzve értékes információkhoz és tapasztalati pontokhoz juthatunk. Ezek a kapitányok nem egyszerű orkok, sokkal szívósabbak és keményebbek az átlagnál, és nem árt előbb felkészülni az összecsapásokra, mielőtt le akarjuk őket vágni. Ebben segít majd Celebrimbor, akinek hála ATV-s módon, kézrátétellel is kinyerhetjük az információt az egyszeri orkokból, így megtudva azok vezetőjének gyenge pontjait. Ez nélkülözhetetlen lesz majd az effektív működésünkhöz, mivel vannak olyan kapitányok, akiket csak úgy tudunk majd kiiktatni, ha meglepetésszerűen hátulról leszúrjuk őket. Lesz persze olyan is, aki ezeket a rajtaütéseket nemes egyszerűséggel elhárítja majd, de például retteg a tűztől vagy a Caragoroktól. Ilyenkor nem árt keresni egyet az előbb említett állatkából és annak hátán jó magyar huszárként belovagolni az orkok közé, és megetetni őket kicsiny kedvencünkkel. Persze ez is visszaüthet, ha nem nézünk utána a dolgoknak, mert vannak olyan orkok, akik egyszerűen annyira gyűlölik a kedves kis Caragorokat, hogy azoknak látványától is rögtön felmegy bennük a pumpa és rettenetes bónuszokat kapnak, ezzel megnehezítve azt, hogy likvidáljuk őket.

Amennyiben óvatlanok voltunk és ismét meghalunk, mint egy jó Sean Bean rajongó, akkor sem kell aggódnunk. Hiszen, mint kedvenc színészünk, mi is visszatértünk, bár mi ugyanabban a szerepben. Míg halálunk miatt nagy valószínűséggel, a sikerrel járt orkot kitüntetik, úgy mi kapunk egy nemezist, akin bosszút állhatunk és elégtételt vehetünk azért, hogy csúnyán levágott minket. A játék viszont, ahogy mondtam, élő világgal rendelkezik, így például a szerencsétlen ork, amikor meglát minket, hogy mi ismét élünk, marhára meglepődik. Bizony, emlékezni fognak ránk, és nem csak abban az esetben, ha megölnek, de akkor is, ha megfutamítanak minket. Utána majd verik a mellkasukat, hogy mennyire királyak és milyen kemények, mert bizony mi úgy futottunk előlük, mint Sir Robin, a bátor.

Ezzel persze még nincs vége, mivel a játék sokszor felkínál nekünk vendetta küldetéseket is. Sajnálatos módon nem mindenki olyan ügyes, ravasz, zseniális és nagyszerű, mint mi. Néhány játékos akárhogy is próbálkozik, képtelen végezni a nemezisével, aki már sokadszorra törli fel vele a padlót és ekkor jön egy nagyon mókás dolog: a játék fogja magát és lekéri ennek az orknak az adatait online, és beteszi a mi játékunkba. Igen, bosszút állhatunk játékostársainkért, akiket megbecstelenítettek.

A játék tehát rettenetesen szórakoztató, és ami a legfontosabb, hogy jól átgondolt. Nem fogjuk úgy érezni, hogy kedvenc univerzumunkat meggyalázták (mint ahogy azt majd velünk teszi néhány ork) vagy azt, hogy ennek a történetnek nincs helye Tolkien világában. Talion megállja a helyét és remek szórakozást fog nyújtani a világ szerelmeseinek.