Kerbalok a Kerbinről, a Kerbol naprendszerből

Kerbalok a Kerbinről, a Kerbol naprendszerből

Játék Szlabey Péter JátékIsmertetőKerbal Space ProgramSandboxSzimulátor

Kinek való?

Rendhagyó módon kezdjük itt, mert ez a játék az, amit nagyon-nagyon sokan nemhogy élvezni nem fognak, de ha megnéznek néhány videót a játékból talán még kipróbálni sem. Érdekel az űrutazás? - Megépíthetsz és használhatsz gyakorlatilag mindent, ami egy űrutazáshoz kellhet.
Szereted a csillagászatot? – Fiktív naprendszer, fiktív bolygókkal, de szerintem neked is tetszeni fog.
Szereted a fizikát? – Vágj bele! Szerintem egész jól fogsz szórakozni.
Odavagy a szimulátorokért? – Nem fogod megkapni azt az élményt, amit egy komolyan kidolgozott szimulátor program nyújthat neked, de még mindig megtalálhatod azt, amiben kedvedet leled. Szereted a sandbox játékokat és gyerekkorodba is szeretted a Legót? – Ha a kalózhajók helyett repülőgépeket és űrhajókat építettél, akkor most itt az ideje, hogy ezt egy kicsit komolyabb szintre emelve a monitor előtt ülve folytasd.
Szereted a fatálisan végződő kísérleteket? – Az lesz benne bőven.
Csak az olyan játékokat szereted, amiknek jól megírt története van, szép grafikával? – Akkor most zárd be ezt a cikket, és keress magadnak egy másikat, ez nem a te játékod lesz, sajnálom…

Mi is az a Kerbal Space Program?

Egy olyan játék, ahol a Kerbol naprendszerében, a Kerbin bolygón élő kerbalokkal végezhetünk el küldetéseket. Ha egy kicsit komolyabban vesszük, akkor egy űrprogram-szimulátor, ahol gyakorlatilag minden eszköz adott ahhoz, hogy megtervezhesd, kivitelezhesd és levezényelhesd a saját űrprogramodat.

Tehát akkor ez egy szimulátor?

Igen is meg nem is. Szimulátor, de nem a kemény vonalas fajtából, mint például a Microsoft Flight Simulator. Rengeteg olyan eleme van a játéknak, ami miatt ebbe a műfajba sorolható. De mondhatnánk rá, hogy egy open world sandbox játék, mert egy egész naprendszernyi világot kapunk, ahol megépíthetjük a saját repülőinket, űrjárműveinket, űrállomásunkat és gyakorlatilag szinte mindent, ami ehhez a témához kapcsolódik, de ahogy elindítunk egy karrier módot, fontos lesz az űrprogramunk menedzselés is. Szóval kicsit szimulátor, kicsit sandbox és egy kicsit menedzser játék.

Valami története azért csak van?

Nincs. Nyilván, ha elkezdünk egy karrier módot, akkor kapunk szerződéseket, amikre ha nagyon akarjuk, rámondhatjuk, hogy történet. De ha egy sandbox módot indítunk, akkor már csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mi is a történet.

Nem is valódi szimulátor, sztorija sincs igazán, akkor mi a jó benne?

A sikerélmény, meg annak a hiánya.
Ezt a játékot valaki vagy nagyon fogja élvezni, és beleöl majd száz vagy akár néhány száz órát, vagy pedig az első óra után otthagyja, és soha többet nem indítja újra.
Az első pár óra a játékban nagyon kevés sikerélménnyel fog kecsegtetni, mert nagyon sok dolgot ki kell tapasztalni. Aztán ki kell lépni kicsit a játékból, utána olvasgatni ennek-annak, és lassan elkezdenek jönni a sikerek.

Mik a játék pozitívumai?

Tanít egy kis fizikát, tanít egy kis csillagászatot, egy kis „rakétatudományt”, miközben abszolút nem veszi magát komolyan, és vízfejű kerbalokkal próbáljuk meghódítani a naprendszert, de helyette jóval többször robbanunk fel a kilövőállomáson. Talán ezek azok a dolgok, amiket a legjobban szeretek benne.

Mik a játék negatívumai?

A legnagyobb negatívuma azok a nehézségek, amiket egy kezdő játékossal szemben felállít. Itt nagyon sok potenciális játékost elveszít a játék.
A második nagy negatívum a multiplayer hiánya. A játék ordít érte, hogy mennyire jó lenne másokkal közösen játszani vagy egymás ellen versengeni, de egyelőre erre csak letölthető moddal van lehetőség, ami még hagy némi kívánnivalót maga után.
A harmadik dolog, amit feltétlenül a negatívumok közé kell sorolni, az a töltési idő. Ha egy alapjátékod van modok nélkül, akkor a töltési idő még elviselhető, de semmiképp se rövid. Viszont ha egy agyonmodolt játékod van, és talán egy kicsit gyengébb géped, akkor amíg tölt, addig szépen fogj egy könyvet, olvasd ki, takarítsd ki a házad, főzd meg a vasárnapi ebédet…

Szükségesek a modok?

Igen. Néhány egyszerűen csak azért, hogy leegyszerűsítse a dolgod és ne kelljen papíron számolgatni, néhány pedig a játék élményhez ad elég sokat, de mindenképpen érdemes néhányat kipróbálni (és számolni ez esetben a fent említett következményekkel).

Mi kell hozzá?

Az ajánlott rendszerkövetelmények igen barátságosnak mondhatóak:
- CPU: DualCore, 2Ghz
- RAM: 4GB
- Videokártya: 512Mb, Shader Modell 3.0
- 2GB szabad hely a merevlemezen
De szerényebb beállítások mellett már egy gyengébb gépen is elfuthat.
Amiből viszont sok kell a játékhoz az az idő és a kitartás, ezek nélkül a sikerélmény el fog maradni.