Egy újabb gördeszkás hős kalandjai

Egy újabb gördeszkás hős kalandjai

Játék Jávorka Brigitta JátékRPGKickstarterRetroSaturday Morning RPG

A neonfényű, csillogó '80-as éveknek, amelyből többek között a Moonbeam City". Ennek a játéknak ugyanis két összetevője van: a gyerekkorunk és a '80-as évek popkultúrájának tökéletes elegyéből született.

A Kickstarter kampány 2012-ben indult útjára a Mighty Rabbit Studios kezdeményezéseként, és 175 támogató segítségével kicsit több, mint 10 ezer dollárt sikerült összekaparni, ami után 2014 januárjában a játék elérhetővé válhatott a Steamen is.

A grafikája, ahogy láthatjuk, szép, igényes és letisztult…

…lenne, ha még mindig 30 évvel korábbi dátumot írnánk. Ez a cucc ugyanis mindenben a nosztalgiára alapoz: a képi világ, a történet, a karakterek, a zene, minden apró elem teljesen tudatosan utal valamire a ’80-as évekből.

A játék történetének főhőse Marty Hall, egy átlagos középiskolai diák, aki nevét Mr. McFly tiszteletére kapta, a kinézetét azonban Spike Witwicky-től, az első Transformers rajzfilmsorozat főszereplőjétől kölcsönözte. A bonyodalom ott kezdődik, amikor Marty egyetlen, ám titkos szerelmét, Samanthát elrabolja a gonosz Hood parancsnok, és arra akarja kényszeríteni, hogy a felesége legyen. Marty persze megpróbálja bizonyítani, hogy ő nem nyuszi McFly, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszabadítsa a lányt, de első körben a gonosz zsoldos kutyái a szart is kiverik belőle.

Ekkor jelenik meg a Varázsló, aki sem Gandalfra, sem Dumbledore-ra nem hasonlít, ellenben rövidnadrágot és hawaii inget hord. Marty tőle kapja az új notebookját, amelyet egyértelműen a '80-as éveknek megfelelően kell értelmeznünk, vagyis nem, nem egy kütyüre kell gondolnunk, hanem egy jegyzetfüzetre. A cuccnak azonban különleges képessége van: bármihez is ér, az csatlakozik az internethez varázslattal telik meg és fegyverré alakul.

No és akkor itt jön a legizgalmasabb rész a játékban, Marty ugyanis az új eszközeinek hála végre felveheti a – körökre osztott – harcot a gonosz katonáival és az útközben felbukkanó szörnyekkel. Ehhez pedig olyan dolgokat használ, mint egy kosárlabda, egy körző, egy CD, egy floppy vagy éppen Michael Jackson kesztyűje. A legepicebb támadás azonban egy plüss Gondos bocs használata, amelynek hála hősünk hasából szivárvány tör elő és csap le az ellenfélre. Életerőt pedig egy óriási csokis keksz bezabálásával nyerhetünk.

A játékot további apróságok színesítik, mint például az, hogy a notebookunk külső borítóját bármikor megváltoztathatjuk valami tipikus ’80-as évekbeli grafikára. Itt egy tigris, ott egy unikornis, amott meg csókolózó delfinek. Erre a fedőlapra pedig különböző matricákat ragaszthatunk, amelyek a statisztikáinkat javítják vagy az ellenfélét rontják, amennyiben a harc kezdetekor elég gyorsak vagyunk, és sikerül lekaparnunk őket. Egyébként, ha jól választunk borítót, az is erősíthet minket.

A fő történetszál mellett további apró küldetéseket kapunk, pl. letöltéseket kell leállítanunk különböző számítógépeken, vagy furcsa manókat kell begyűjtenünk, miközben fel-le szánkázunk a pályán a gördeszkánkkal. Mivel mással?!

A fent leírt első epizód eseményei után azonban Marty kénytelen visszatérni az iskolába, ahol újabb kalandok várnak rá. A játékban 4 epizód elérhető, de hamarosan jön az 5. is, amelyben a legnagyobb Kickstarteres támogatók is megjelennek, mint szereplők, sőt a 3000 dolláros támogató lesz maga a főgonosz.

A Saturday Morning RPG tehát nem egy bonyolult játék, nem leszünk szerelmesek a grafikájába, de nagyon erős nosztalgia fog ránk törni. Rengeteget fogunk nevetni, és játék közben újra gyerekek leszünk. És mikor kivégeztük, le fogjuk tölteni a Gondos bocsok összes részét. Németül. Igen, németül, mert amikor kölykök voltunk, akkor is így néztük.