Undertale – élet a föld alatt

Undertale – élet a föld alatt

Játék Kottyán Roland JátékRPG

Az Undertale egy egyszerűnek tűnő indie alkotás, amit a TobyFox 2015 szeptemberében adott ki, és ami már a kiadása évében többször is megkapta az év játéka címet. Ebben a game-ben bármelyik percben sorsdöntő fordulatot vehetnek az események, attól függően, hogy a játékos éppen kit gyilkol meg vagy éppen kinek kegyelmez meg, mivel ennek a csodás kis játékot a készítője három befejezéssel látta el.

A játék egyetlen célja, hogy egy kisgyerek testébe bújva találjuk meg a kiutat a föld alól, miközben szörnyek segítik vagy épp akadályozzák az utunkat. Most biztos azt gondolhatjátok, hogy „mit keres egy kisgyerek a föld alatt, ahol minden sarokban szörnyek leselkednek rá?”. Nos erre a kérdésünkre már az elején megkapjuk a választ egy átvezetőben, ahol a játék elmeséli, hogy a karakterünk egy balszerencsés fordulat, egy szerencsétlen félrelépés következtében zuhant bele az Ebott hegy egyik repedésébe. Ez az a hely, ahová az emberek évekkel korábban elűzték a szörnyeket, miután kitört a háború a két fél között. A harcokból az emberek jöttek ki győztesként, így a háború végezetével egy varázslattal lezárták az egyetlen bejáratot a hegybe, hogy a szörnyek örökre ottmaradjanak.

Viszont az Undertale nem csak a játék történetével dicsekedhet, hanem a zenéivel is, mivel valamennyi játékban hallhatót TobyFox készítette. A zenék megírására a Super Nintendo RPG játékok és a Homestuck webcomic inspirálták. Szóval, akik imádták a Megaman és a Super Mario zenéit, azok azonnal bele fognak szeretni az Undertale-ébe is.

Ha már említettem, hogy Super Nintendo RPG játékokat, nos... azok nem csak a zenékhez nyújtottak inspirációt, mivel a készítő a régifajta harcrendszert is beépítette az Undertale-be, ezzel még erősebb nosztalgiahatást elérve. A harcokban a felület kezelése továbbra is rémesen egyszerű, teljesen átlátható, és itt van lehetőségünk eldönteni, hogy a támadónk megkíméljük vagy elvesszük az életét. Ahogy korábban említettem, a játéknak három befejezése van, így minden azon fog múlni, hogy az ellenfeleinkkel mit csinálunk. Értelemszerűen, ha a kedves-aranyos endinget akarjuk látni, akkor nem legyilkoljuk az ellenfeleinket a cél érdekében, ellentétben a másik 2 befejezéssel, amikhez az szükségeltetik, hogy megöljünk minden szörnyet, amivel csak találkozunk, vagy legalább csak egy párat tegyünk el láb alól közülük.

Ha mindezek után felkeltette az érdeklődéseteket a játék, vegyétek meg steamen. Vagy kölcsönözzétek ki valahonnan...