UnderRail - metróból ötös

UnderRail - metróból ötös

Játék Dragoncat JátékPoszt-apokaliptikusRPG

Talán vannak, akik emlékeznek a régi, nagy sikert arató Black Isle CRPG-kre, amelyeknek máig nehezen akadt méltó kihívója, és bár a kalandra vágyó játékosok a BioWare-nek köszönhetően azért időnként élvezhettek pár minőségi munkát, mára a kanadai fejlesztő is érezhetően alább tette a lécet, hogy kényelmesen, franchise-sámlival kisegítve, helyből is át tudja lépni.
A történetre és szerepjátékra éhes játékosok manapság sajnos csak a Kickstarteren vagy az early-accesseket követve találhatják meg a következő játékot, amire megéri az idejüket és pénzüket szánni. Ilyen játékok voltak például a Pillars of Eternity vagy a Divinity: Original Sin.

Az UnderRail is egy early-accessen keresztül született indie-rpg, amit Dejan Radisic egyedül kezdett fejleszteni 2008-ban, akkor még Timelapse Vertigo címen. A korai hozzáférésből befolyó támogatásnak köszönhetően 2012-től kezdve már több ember is dolgozott a projekten.
Hét év után pedig egy olyan szerepjátékot kaptunk, amitől az ember akaratlanul is flashbackel a Jagged Alliancere (amely franchise sajnos 2004 óta egyre mélyebbre merült a játékipar ingoványában) és a Falloutra. Bár egyik nagy elődhöz sem ér fel komplexitásban, a Jagged Alliance-szerű harcrendszer Fallout-szerű settinggel történő vegyítése egy kifejezetten jó minőségű játékot eredményez.

A játék története szerint a Föld felszíne a régmúltban lakhatatlanná vált, aminek következtében az emberiségnek a felszín alatt kellett menedéket keresnie, viszont a mélységi expedíciók sem tartottak túl sokáig, ezért most a felszín és a mélység közötti limbóban, a metrók vonalán telepedtek le. A Falloutból megszokott poszt-apokalipszissal ellentétben itt jobb helyzetben van a tudomány és a technológia, míg a társadalom hasonló szinten rekedt. A világ háttértörténetét természetesen lesz alkalmunk jobban megismerni a játék során.

Először is egy figyelmeztetéssel kell kezdenem: Az UnderRail nem vezeti kézenfogva a játékost, a játékban nincs se térkép, se quest markerek, se integrált GPS, se felkiáltójelek az emberek feje felett, és bár felfedezésben teljes szabadságot kap az ember, a potenciális ellenfelek nehézségi szintje nem alkalmazkodik a karakter szintjéhez, tehát mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a legjobb megoldás az adott körülmények között, mert igen, gyakran előfordul, hogy több választási lehetőség is akad egy helyzetben.
A dialógusok kifejezetten jól sikerültek, és nem csak a mostanában megszokott szélsőséges jót vagy rosszat lehet eljátszani, hanem rengeteg választást kapunk, ami által kevésbé tűnik egysíkúnak a karakter, aki mellesleg ez alkalommal nem a kiválasztott (annyira), és nem hoz egyensúlyt az erőbe sem. Ebben a játékban nem lehet seregeket mészárolni egyedül reggeli előtt mindössze öt percben, ez nem az a fajta szerepjáték. Amennyiben Sun Tzu tanácsait észben tartva úgy látjuk, hogy mégis kénytelenek vagyunk erőszakkal megoldani egy helyzetet, keményen át kell gondolnunk minden lépésünket, valamint egy kevés szerencsére is szükségünk lesz, hogy ne a menü köszöntsön minket újra pár kör múlva.

A játékban rengeteg felfedeznivalót rejtettek el, amik néha viccesek is tudnak lenni, a felderítés pedig szintén le tudja kötni az embert egy ideig, mert a világ nem éppen kicsi és ezen felül sokszor könnyű elsiklani pár nem-konvencionális átjáró felett.

Érdemes megjegyezni, hogy a karakter statjai, valamint képességei az UnderRail-ben fontos szerepet játszanak a játék során, mivel gyakran alternatív megoldási lehetőségekhez vezetnek, ezeket pedig újra elosztani nem lehet, így érdemes elolvasni, és előre elgondolni, hogy milyen karaktert szeretnénk kijátszani.
A játékban található egy craft system is, amivel különféle eszközöket eszkábálhatunk össze talált vagy vásárolt összetevőkből, de sajnos nem kapunk semmi információt arról, hogy mennyi pontot kell ezek legyártásához osztanunk az ahhoz szükséges képességekre, ami egy elég rossz megoldás, tekintve, hogy szintenként mindössze 40 pontot kapunk, és a szintlépés nem éppen percenként (vagy óránként) történik. Ez ahhoz vezet, hogy a craft system többnyire felejtős lesz, hacsak nem egy olyan karakterünk van, amelyik direkt erre specializálódik, ami elég nagy kár.

Konklúzió

Az UnderRail egy sokak által észre sem vett nagyszerű RPG, ami a régi legendás elődök jegyeit mixeli újra, kimondottan sikeresen. A piacot tekintve olcsónak tűnő ~14 eurós ár mellett egy ilyen mélységű, tartalmú és összetettségű játék egy igazi rejtett kincs. Aki szerette a Black Isle féle RPG-ket vagy a Jagged Alliancet, annak csak ajánlani tudom, viszont akik nem kedvelik a kihívást és a nehéz játékokat vagy nem érdekli őket a történet, azoknak nem ez lesz a megfelelő választás.

GoG - 13.79 € (4327 Ft)
Steam - 14.19 € (4452 Ft)