Egyszeri lövések a Marveltől

Egyszeri lövések a Marveltől

Film Jávorka Brigitta MarvelFilmekOne-shot

Legyünk őszinték, amikor a Marvel Univerzumról beszélünk, sokkal nagyobb súlyt tulajdonítunk a filmeknek, mint a sorozatoknak, még akkor is, ha azok egy ideje olyan teljes értékű tagjai a világnak, amik befolyásolják az eseményeket. Azt pedig szinte teljesen el is felejtjük, hogy léteznek olyan rövidfilmek is, amelyek bizonyos karaktereket vagy eseményeket mutatnak be egy kicsit jobban számunkra. A szám szerint öt alkotás négy és tizennégy perc közötti hosszúságban szolgáltat számunkra vidám perceket. Lássuk, mik is ezek!

The Consultant (2011)

Avagy SHIELD ügynökök hétköznapjai, némi politikával fűszerezve. Ez a négyperces kisfilm ugyanis arra keresi a választ, hogy hogyan kérjünk valami olyasmit, amit nem akarunk megkapni, de azt akarjuk, hogy mindenki azt higgye, hogy valójában tényleg akarjuk, és mégis visszautasítsák a kérésünket. Erre a tökéletes módszer, ha a megfelelő embert, a Tanácsadót küldjük a helyszínre. A mindössze három jelenetből álló videóban nem csak kedvenc Coulson ügynökünk és Jasper Sitwell fog feltűnni, hanem egy sokkal nagyobb kaliber is, akinek kiléte könnyen kitalálható, ha jól emlékszünk az Ironman 2 eseményeire. A kisfilm ugyanis annak, illetve a The Incredible Hulk-nak a történései után játszódik.

A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer (2011)

Emlékszünk még arra a jelenetre az Ironman 2-ből, amikor Coulson elköszön Tony-tól, mert Új-Mexikóba küldik egy újabb küldetés miatt? Persze, hogy emlékszünk! És nem csak azért, mert ez az az ominózus pillanat, amikor Phil kezébe kerül Amerika Kapitány pajzsának prototípusa, hanem azért is, mert pontosan tudjuk, hogy ő innen egyenesen Thor kalapácsáért megy. Ebből a kisfilmből pedig megtudhatjuk, hogy megállt tankolni útközben, és nem tudott dönteni, hogy melyik édességet vegye… No, meg azért akadt ott némi akció is!

Item 47 (2012)

Az Avengers filmben láthattuk, ahogy New York-ra rázúdul Loki hadserege, a Chitauri, aminek tombolását a Bosszúállók sikeresen megfékezték. Azonban az űrlény-invázió nem csak Tony Stark lelkében hagyott nyomokat, fizikai tárgyak is maradtak utána, mégpedig szám szerint 47. Ez a kisfilm az utolsó olyan fegyverről szól, amely a SHIELD kezébe kerül, előtte azonban nem kis kalandokba keveredik egy önjelölt Bonnie és Clyde páros tulajdonában. A SHIELD oldaláról ez alkalommal is Sitwell ügynököt láthatjuk, aki az éppen halott Coulsont próbálja pótolni.

Agent Carter (2013)

Peggy azóta saját sorozatot kapott, aminek eseménysorába ez a kisfilm csak bajosan beilleszthető, az mindenesetre tény, hogy ez egy igazi csemege a rajongóknak. Amerikai kapitány „halála” és a második világháború befejezése után Carter ügynök íróasztal mögé kényszerül. De nem csak hogy nem küldik terepre, még a kollégái is úgy kezelik, mint a Kapitány macáját, aki csak ez a szerelmi kapcsolat miatt maradhatott pozícióban, pedig egészen nyilvánvalóan a konyhában lenne a helye. Ezt a konfliktus helyzetet Peggy később a sorozatban is újra átélni kényszerül. Itt azonban sokat változik a helyzet egyetlen éjszaka alatt, amikor egy vészhívás befutásakor csupán az ügynöknő tartózkodik az irodában. Mondanom sem kell, hogy kezébe veszi a dolgokat, és jó pár segget szétrúg. A kisfilm végén pedig Howard Stark és Dum Dum Dugan is feltűnik.

All Hail the King (2014)

A legkomolyabban összerakott alkotás azonban mindenképpen az utolsó, amely egyébként már a Marvel filmek sajátosságával is rendelkezik, vagyis itt bizony érdemes kivárnunk a stáblista végét, mert két extra jelenetet is kapunk. Az Ironman 3 eseményei után vagyunk, főhősünk pedig Trevor Slattery, aki mint tudjuk csak egy színész, de a nagyhatalmú Mandarinnak adta ki magát. Trevor meglepően boldogan tölti mindennapjait a börtönben, hiszen a rajongói istenítik és óvják őt. Még egy riporter is van, aki rendszeresen jár be, hogy egy dokumentumfilmhez interjúkat készítsen vele, vagyis a karrierje is tovább szárnyal. Azonban hamar kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik, és a Tíz Gyűrű valójában tényleg nem csak egy dajkamese…

Ezek a kisfilmek mind valamelyik Marvel film extrájaként jelentek meg DVD-n, de igazából élvezhetőségük szempontjából csak az számít, hogy melyekhez kapcsolódnak történetileg. Ha kronológiailag akarunk haladni, érdemes az Agent Carterrel kezdeni, de ha láttuk az összes Marvel filmet, akkor akár ugrálhatunk is, mivel egymáshoz egyáltalán nem kapcsolódnak.

A különböző hosszúságuk miatt nem mindegyikkel kapcsolatban fogjuk azt érezni, hogy tényleg adott számunkra valami pluszt, de ez igazából csak attól függ, hogy kik a kedvenceink az univerzumban. Ezek ugyanis tényleg csak a rajongóknak mondanak valamit, a többiek nem fognak emlékezni olyan apró részletekre, amikhez az eseményeket kötni tudják. Aki viszont igazi Marvelesnek tartja magát, annak ezek kötelező darabok.

Végezetül három szó: mennyei drogok.