Kövesd a forró nyomot a holdfényben!

Kövesd a forró nyomot a holdfényben!

Sorozat Jávorka Brigitta SorozatMoonbeam CityHoldfényvárosComedy Central
Holdfényvárosban 11 másodpercenként lelőnek 10 000 embert. 8 000 embert leszúrnak. 2 000 embert leszúrnak, aztán pisztolyokkal és késekkel teli verembe dobnak. Mintegy 300-an kapnak Novocaint, hogy kevésbé fájjon a szájba szúrás. 80 embert szúr agyon pisztolyból kilőtt kés, más szóval agyonszlövik. Az adatok hiányosak, mert másodpercenként 90 statisztikust lőnek le.

Holdfényvárosról (Moonbeam City-ről) tehát nem igazán mondhatnánk, hogy a Holdfényöböl békés partjaitól a Kilátojás legfelső szintjéig csupa szórakozás és biztonság. Valószínűleg, ha a Sin City név nem lenne már foglalt, akkor így hívnák a helyet. Micsoda szerencse, hogy a rendőrség itt mindig a helyzet magaslatán van! Hát, hogyne…

Történetünk főhőse Dazzle Novak, aki kísértetiesen emlékeztet minket Sterling Archerre, illetve az ő rendőr kiadására. Kedvenc szórakozása a piálás és nők felszedése, ami elég gyakran megy a munkája minőségének rovására. Ezt ő persze sosem ismerné be, hiszen az elsőszámú rendőrnek tartja magát, aki nem csak a legjobban, de a legcoolabban is végzi a feladatait. Mindemellett a felnőtt léttel még csak köszönőviszonyban sincs, ezért néha nemcsak hogy vakmerő és meggondolatlan döntéseket hoz, de számtalan helyzetben viselkedik éretlenül és gyerekesen. Ugyanakkor meg kell hagyni, igen egyedi megoldásai vannak, másnak nem nagyon jutna eszébe az újraélesztési módszert fegyverként alkalmazni.

A sorozatnak Dazzle mellett nincs sok állandó szereplője. A rendőrfőnök a lobbanékony természetű Pizzaz Miller, aki tényleg egy erős, önálló, független nő… vagy inkább egy erőszakos, ijesztő fenevad, akinek gyakran vannak dühkitörései. Egyetlen ember van, akitől még az ő szava is elakad, az pedig a polgármester. Na jó, azért Miller rendőrfőnök családja is megéri a pénzét…

Ha még egyszer ekkora kupit csinálsz, olyan mélyre áslak, hogy még a férgek sem találnak rád.

Chrysalis Zirconia Tate az újonc kolléganő, aki szeretne már kiszabadulni az íróasztal mögül és terepre menni, ahol megmutathatná, hogy mennyire jó nyomozó is valójában. Ennek elérése érdekében hajlandó sok helyzetben segítő kezet nyújtani Dazzle-nek, ugyanakkor ő az a karakter, aki tényleg két lábbal áll a földön, és minden alkalommal figyelmezteti azt az őrültet, hogy átlépte a határt.

Dazzle legnagyobb riválisa kollégája, Rad Cunningham, a kanadai nyomozó, akit hősünk csak úgy jellemez: „a felesleges harmadik here az élet pöcsén”. Rad olyan, mint egy veszett kutya, aki kokaint szívott fel, majd beengedték egy öregek otthonába. Keresi a folyamatos versenyhelyzetet Dazzle-lel, és amikor sikerül megtalálnia, ketyegő bombává változik, és nem kifejezetten érdekli az a pusztítás, amit a győzelem érdekében végez. No, nem mintha Dazzle ebben nem lenne tökéletes partner számára…

Akinek ennyiből még nem volt nyilvánvaló, annak kihangsúlyozom: ez a sorozat egy paródia, méghozzá a ’80-as évek filmjeinek, sorozatainak, videóklipjeinek és mindenféle médiatermékének kifigurázása. Minden tele van neonfénnyel, sőt, maga a lézer a legnagyobb erőforrás, amely a földből tör elő, és szinte várjuk, hogy Sonny Crockett és Ricco Tubbs beforduljon valamelyik sarkon. Az alábbi nagy delfines jelenethez készített zenés betéttől pedig konkrétan úgy érezzük magunkat, mintha valakinek a drogos látomásába kerültünk volna. Igen, ez mindenféle hígítás nélkül, töményen a ’80-as évek.

A Holdfényváros című sorozatot tehát nem véletlenül szokás az Archerrel párhuzamba hozni, hiszen a kettő nem csak a főkarakterében hasonló, de tulajdonképpen ugyanazt a típusú humort képviseli. Ugyanakkor ne legyenek illúzióink, nem ugyanazt a színvonalat hozza a két sorozat. Az Archer mindenképpen jobb, és ezt számtalan rajongói visszajelzés is igazolja, azonban figyelembe kell vennünk, hogy rendőreink még csak az első évadjukat tapossák. Lesz ez még jobb is, ha a Comedy Central a folytatás mellett dönt. Addig is egy laza délutánt mindenképpen megér az első szezon, a 10 részt ugyanis gyorsan le lehet darálni.