Nagydarab, serdülőkorú, amerikai kutyaszar

Nagydarab, serdülőkorú, amerikai kutyaszar

Film Jávorka Brigitta FilmekRetroKémSpionfióka

Írtunk már korábban a Kingsman című nagyszerű kémparódiáról, de egy percig sem szabad elfelejtenünk, hogy nem az az első remek alkotás a kategóriában. 1991-ben ugyanis már napvilágot látott egy film, amely a kémvilágot tökéletesen ötvözi a ’80-as évek végének és a ’90-es évek elejének hangulatával. Egy igazi remekmű, amelynek címe: Spionfióka.

Michael Corben gimnazista diák, akit az érettségin elkaszálnak franciából, ezért nyári iskolába kényszerül, amit ebben az évben Párizsban tartanak Mrs. Grober vezetésével. A csoport az AirTrans Detroitból induló 35-ös számú járatával utazik.

Michael Corben egy amerikai titkosügynök álneve, akit a közös piaci államok pénzügyminiszterei ellen elkövetett sorozatgyilkosság miatt Párizsba rendelnek, ahová az AirTrans Detroitból induló 35-ös számú járatával érkezne.

Két Michael Corben egy gépen, naná, hogy keveredést okoz. Főleg, mivel a pénzügyminiszterekre vadászó szervezet tudomást szerez az ügynök leendő érkezéséről, így már Detroitban le tudnak rá csapni. A gépen tehát csak egy Michael Corben marad, a gimnazista, akit mindenki összekever a kémmel. Először egy CIA ügynök veszi fel vele a kapcsolatot, majd pedig rögtön a repülőtéren leipiapacsolja a brit titkosszolgálat, hogy beavassák az akció részleteibe.

Michael titkosügynök felszerelését a korának és stílusának megfelelően alakítják ki. Van itt minden: röntgen napszemüveg, rágható plasztik robbanóanyagok, tapadókorongos tornacipők, nem beszélve a tűzpiros sportkocsiról, ami ugye, mint tudjuk, alig feltűnő, már-már a háttérbe is beleolvad. A járgány egyébként már majdnem menőbb, mint KIT, és bár nem beszél, mindenféle szuper extrával felszerelt, amelyet Michael látványosan nem tud kezelni. Igen, még az ablak leeresztése során is komoly pusztítást okoz maga körül.

A gonoszok vezetője Augustus Steranko, akinek ördögi tervei között szerepel a világuralom és töméntelen mennyiségű anyag megszerzése. Az ő elsőszámú segédje Ilsa Grunt (Linda Hunt – Hetty Lang az NCIS Los Angelesből), aki bár alacsony és védtelennek tűnhet, ám a színésznő ez alkalommal is a félelmetes gyilkológép szerepében tetszeleg. Kettejük „harci kutyája” Zigesfeld, akinek az egyik keze mű, és nem igazán beszél, inkább valami hörgésszerű állathangon próbálja kifejezni a heves érzelmeit.

Ugyanakkor arra sem kell sokat várnunk, hogy az aktuális „Bond lány” felbukkanjon, Mariska ugyanis tökéletesen betölti ezt a szerepet. Michael pedig sokkal szívesebben játszaná mellette a hősszerelmes szerepét, mint a szuperkémét. Areola Canasta személyében pedig a megszokott gonosz csábítót tisztelhetjük.

És persze ne feledkezzünk meg a két tűz közé szorult Mrs. Groberről sem, aki folyamatos veszélynek teszi ki magát, pedig mást sem csinál, csak az elkallódó diákja után szaladgál, miközben hangosan kiabálja annak nevét. Ezzel persze mindkét fél figyelmét felhívja magára, akik hamar rájönnek, hogy a „franciatanárnő” megnevezés minden valószínűség szerint csak a fedőneve, a kiiktatása ezért elsőszámú feladattá válik.

A sztori tehát egy klasszikus kémfilm paródiája, amelyben minden megszokott klisét megtalálhatunk, a humor azonban, amivel operál, rendkívül meggyőző. A képi világ és a technika nyilván nem a legjobb, de nem mai film, lássuk be, így nem is kell sokat várnunk. Ettől függetlenül az akciójelenetek nagyon pörögnek, a zenék pedig elég menők, és tökéletesen visszaadják a kor hangulatát.
Kötelező darab minden kémrajongónak!