Norvég polihisztorok az emberiség megsegítéséért

Norvég polihisztorok az emberiség megsegítéséért

Mix Jávorka Brigitta ZeneYlvisFilozófia

A Norvég Filozófia Társaságot, vagyis az Ylvist, 2000-ben alapította az Ylvisaker testvérpár, akik azóta - áldozatos munkájuknak hála - több tudományterületen is komoly ismeretségre tettek szert. A laikusok között I kveld med Ylvis című tévéműsorukon keresztül népszerűsítik a tudományt, és próbálják az egyszerű polgárokat is gondolkodásra bírni. Ennek érdekében a gondolataikat nem igazán tudományos, sokkal inkább közérthető módon fogalmazzák meg, munkájukat pedig kifejezetten sikeresnek ítélik.

Összeállítottunk egy válogatást a Társaság oktatóvideóiból, amelyekre mindenki figyelmét szeretnénk felhívni. Úgy gondoljuk, az itt felvetett kérdések mind az aktuálpolitikai, mind pedig a tudományos problémákra rámutatnak. Fontosnak ítéljük az együttgondolkodásra, a közös válaszok keresésére való lehetőség megteremtését.

Orvostudomány

Az intolerancia, mivel gyakran összetéveszthető az ételallergiával, így sokáig egy teljesen mellőzött probléma volt, és a betegség több elszenvedője a mai napig nem tudja azonosítani a tünetei alapján. A Társaság mindent megtett annak érdekében, hogy felhívja a lakosság figyelmét a veszélyre, illetve megtalálja a megfelelő módot annak kezelésére.

Történelemtudomány

Az emberiség történelmének évmilliói alatt számtalan olyan szokás, tárgy, építmény keletkezett, amelynek eredeti funkcióját ma már nem ismerjük, mivel a szájról szájra terjedt hagyományból egyszerűen kiveszett ez a tudás. A Társaság listát készített a történelemtudomány legnagyobb kérdéseiről, és azt a hipotézist állította fel, hogy ezek közül a legtöbbre sikerülne választ adni, amennyiben meg tudjuk fejteni a Stonehenge titkát.

Genetika

A különböző tulajdonságaink eredete mindannyiunkat komolyan érdekel. Kitől és mit örököltünk? Vagyunk-e olyan tehetségesek, mint a rokonaink? Az Ylvisaker testvérpár a témában végzett kutatásait a saját családjában folytatta le. Az eredmények jelenleg még nem publikusak, azonban az nyilvánvaló, hogy bizonyos gének a család valamennyi tagjában dominánsabbak az átlagosnál.

Élelmezés- és Táplálkozástudomány

A világ számos országában jelent komoly problémát az élelemhiány. A Társaság szerint a megoldást csak a fejlett országot lelhetik meg, amilyen például Norvégia is. Személyes kutatásaik során a joghurt készítésének, felhasználásának, ízesítésének számos módját vizsgálták. Az eredmény igen látványos.

Közlekedéstudomány

A Társaság tagjai empirikus kutatás során tesztelték a világ összes csomókötözési módszerét, melynek eredményeképpen a kamioncsomót találták a legmegbízhatóbbnak. A felmérés után készítettek egy oktatóanyagot, amelyet a világ valamennyi pontján elérhetővé tettek. A cél a hajózás, a siklóernyőzés, a wakeboardozás, valamint a többi extrém sport biztonságosabbá tétele volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a videó bemutatása után 20%-kal csökkent azon halálozások száma, amelyet a nem megfelelő csomó okozott.

Rekreáció

A Társaság felismerte a 21. századi ember legnagyobb problémáját: a rohanást. A különböző mobileszközök és a frusztráló globális verseny világában folyamatosan készenlétben állunk. Az egészségünkre azonban komoly veszélyt jelent ez az életforma, és fontos megtalálnunk az egyensúlyt a munka és a pihenés között. Az Ylvis ennek érdekében több kutatást is végzett, hogy megtalálja az ideális környezetet, amelyben a teljes nyugalmi állapot létrejöhet.

Etológia

A Társaság legismertebb kutatása során a világ talán egyik legrejtélyesebb állatait, a rókákat vizsgálta. A munka során a tudósok mindent megtettek annak érdekében, hogy beilleszkedjenek az alanyok közösségébe, hogy megfigyelhessék azok kommunikációs szokásait, illetve elsajátíthassák a különös dialektussal beszélt anyanyelvüket.