Orosz rulett macskamódra!

Orosz rulett macskamódra!

Játék Fenyvesi Fruzsina JátékExploding KittensKártyajáték

Macskákkal van tele az internet, facebookon minden második poszt hozzájuk köthető, a határ pedig a csillagos ég… Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Exploding Kittens elnevezésű kártyajáték!

A játék neve elég egyértelmű: robbanó macskákkal lesz dolgunk. Pontosabban mindig egyel kevesebbel, mint ahány játékos játszik. A cél pedig, hogy elkerüljük ezeket az emlősbombákat az úgynevezett Defuse kártyák használatával. Ha kihúzol egy exploding kittent, és van még a kezedben ilyen kártya, akkor megmenekültél. De nem sokáig, mert a fekete lapokat mindig vissza kell keverni, a zöld lapok pedig nem kerülnek vissza a játékosok kezébe… Szóval, előbb vagy utóbb úgyis minden játékos vesztét egy nyavalyás macska fogja okozni…

És itt el is érkeztünk a játék legötletesebb részéhez: a kártyákon szereplő rajzokhoz. A szivárványt hányó macskáktól kezdve egészen a szakállból kibújó cicákig minden van, ami egy macskarajongót megragadhat ebben a játékban. Akik pedig nem szeretik a macskákat, azok azért fogják imádni, mert kitűnően kiparodizálja, hogy mennyire haszontalan állatok is valójában. Nem csak a grafikák nagyon jók, hanem a hozzá kitalált szövegek is. Mi is azzal indítottunk, hogy először végigolvastuk az összeset, és csak azután ugrottunk neki a játéknak. Már maga a doboz is ötletes. Két fakkra van osztva, és mind a kettő aljára 1-1 macskaalmot rajzoltak, az extra változatban pedig a dobozban elhelyeztek egy érzékelőt, ami miatt, ha kinyitod a doboz tetejét, akkor az nyávog egyet, egyszerűen zseniális!

Maga a játék nem valami bonyolult, a dobozon jelzett 2 perc tanulási idő nem vicc, úgy kell elképzelni, mint egy UNO-t. Itt is van Skip, Shuffle és Nope kártya, ezeken felül pedig a See the Future, aminek lerakásával megnézheted a felső három lapot; illetve az Attack, amit ha felhasználsz, nem kell újat húznod, és az utánad következő fogja felhúzni a te lapodat is. Ez kifejezetten hasznos, amikor például tudod, hogy a következő kártya egy robbanó macska lesz. De vannak még olyan kártyák is a pakliban, mint a Favor, ahol kérhetsz egy lapot valakitől, de nem te határozod meg, melyiket kapod; és az úgynevezett „sima kártyák”, amikből, ha öt egyformát összegyűjtesz, azt a lapját kérheted el a másiktól, amelyiket csak akarod. Szóval, bátran vegyétek elő bárhol, bármilyen korosztályba tartozók között, mindenki imádni fogja!

A játék, mint mostanság rengeteg újítás, a Kickstarteren indult, és hamar rajongókra talált. A kártyajáték Elan Lee, Matthew Inman és Shane Small koprodukciójaként 2015 júliusában látott napvilágot végleges formájában. A grafika csillagos ötös, a nehézség családbarát és még nyávog is a doboz. Mi kéne még egy jó otthoni kis zsugapartihoz?