Rage of Demons – Mit tudunk eddig a látottak alapján?

Rage of Demons – Mit tudunk eddig a látottak alapján?

Játék Schmudla Balázs RPGRage of DemonsSzerepjátékDungeons and Dragons

Lassan közeleg a 15-e, amit valószínűleg rengeteg D&D fan vár már. Aki esetleg nem tudná: ez a nap a legújabb sztoriszálhoz (Rage of Demons) kapcsolt nyomtatott modul - az Out of the Abyss - megjelenésének kitűzött időpontja. A szerencsések azonban már szeptember 4-én tehettek egy próbakört Mélysötétben és az idegtépően profin felépített marketingnek hála folyamatosan csöpögtek új infók a cuccról pattanásig feszítve a kockadobáló kockák idegeit. A már itthon is működő "Adventurers League" keretein belül szintén elérhetővé váltak a szálhoz tartozó kalandok.

De nézzük csak szép sorjában, hogy mit is tudunk eddig?

Mikor felröppent a hír, hogy a Wizards új sztoriszálat lő fel még csak annyit lehetett tudni, hogy a démonok és Mélysötét lesznek a középpontban, valamint azt, hogy a Birodalmak leghíresebb karaktere (Drizzt „Drizzit” Do'Urden) is szerepet kap benne.

Aztán egy szép, május eleji napon megjelent a következő kép a Wizards honlapján.

A kép láttán rögtön meg is indultak a találgatások, hogy ez biztosan valami nagyon dark, nagyon sötételfes, ősrosszgonosz szoszis sztorivonal lesz, ahol majd mindenki kedvére áldozhat kecskét és ronthat meg szüzeket, hogy ezzel szerezzen elismerést a Pókkirálynőtől.

De nem kellett sokat várni és Chris Perkins a Twitterén rögtön rá is kontrázott pár karaktertervvel, ami elég rendesen megosztotta az embereket. Én a magam részéről szeretem ezt az elvetemült, Tim Burtont idéző infantilis képi világot, de sokaknak gyerekesnek tetszett és komoly kételyeket támasztottak az új szállal kapcsolatban. Pedig Richard Whitters (aki korábban Magic látványtervein dolgozott) igazán eltalált valamit.

Miután a fandom jól szétkommentelte minden elképzelhető fórumon a fenti képeket, megjelent az Out of the Abyss – nyomtatásban megjelenő modul – borítója, ami a fenti stílustól ismét eltérően ábrázol egy kétfejű dögöt, amit a fanok rögtön be is azonosítottak: Ez a dög nem lehet más, mint Demogorgon!
Talált, süllyedt!

A fenti borítóhoz társított szövegben utalást kapunk arra, hogy a sztoriban a méltán hírhedt Gromph Baenre, Menzobaranzan főmágusa megint kever valamit és portálokat nyit az Abyssra, aminek nem teljesen olyan következményei lesznek, mint várta. (A magam részéről díjaznám, ha apuci mellett megjelenne Liriel is a modulban és nem csak a celeb nagybácsi: Drizzt.)

Ha ez még mindig nem lett volna elég zavaros, akkor az idei Gen Conon nemcsak bepillanthattak a fanok a sztorivonalba, de leleplezték a nyolc démonúr 5. kiadású változatait is. Brutál!

A fenti lapok közszemlére tétele után komoly diskurzus indult meg a rajongók között, hogy akkor most mi is tekinthető a konkrét irányvonalnak művészeti téren? Lesznek-e egyáltalán egységes artok (erre az 5. kiadás alatt nagyon ügyeltek eddig), vagy inkább csapongó, az Abysshoz hasonlóan kaotikus ábrázolások dominálnak majd?

Ez után újabb rövid szünet következett, de nem lélegezhettünk fel az összehangolt – szinte megkomponált – történetszál bevezetés kapcsán. Kaptunk ugyanis először egy videót a Sword Coast Legends kapcsán, amiben egy Agyszívót mutatnak be. Ez elsőre nem is lenne fura, hogy pont egy tradicionális Illithida népviseletbe öltözött csápfejű Cthulhuklónt vesznek elő, hisz a D&D egyik legikonikusabb szörnye, de ugyanakkor felmerült bennem a kérdés, hogy miért kell külön elővenni egy ilyen dögöt egy videó miatt?

Aztán rövid úton megkaptuk a választ: A Rage of Demons vonal bevonul a digitális részlegre is és taralomként jelenik majd meg a Sword Coast Legendsben!

Mikor már azt hihettük, hogy ennyi, akkor kaptuk meg a kegyelemdöfést. Igaz, hogy a Tyranny of Dragons is kapott bevezető videót, de az valahogy nem fogta össze olyan jól a vonal összes aspektusát, mint ez a gyöngyszem:

Ha ezek után maradtak még kétségeid afelől, hogy a fantasy és rpg ipar újra reneszánszát éli (amit a Hasbro statisztikái is megerősítenek), akkor a végére még lődd be ezt a pár napja felkerült videót és győzd meg magad, hogy ilyen átfogó koncepció, mint ami az 5. kiadás köré épül nem volt a hőskor óta.

Az öröm az ürömben az, hogy az EN World bennfentesei 3/5-re értékelték csak az Out of the Abysst az eddigi tesztek alapján, de ez nem biztos, hogy mérvadó. A Tyranny of Dragonsról is vegyesek voltak a vélemények, mégis gyerekkorom óta nem élveztem ennyire egy mesét.

A magam részéről lelkesen várom a 15-ét. Hát te?