Szörny-Maugli a Fekete Bálna ellen

Szörny-Maugli a Fekete Bálna ellen

Mix Bársony Dávid KritikaFilmekAnimeDráma

Péntek esti láz

Most péntek este – a heti munka fáradalmait kipihenendő – a Genjutsu szerkesztőségének színe-javával megnéztem Hoszoda Mamoru új animéjét, A fiú és a szörnyeteget. A vetítés utáni sorshúzáson vesztettem, így ezt a villámkritikát kellett megírnom. Enjoy!

Az alapok dióhéja

A film címe eredetiben Bakemono no Ko, azaz magyarul igazából inkább A szörnyeteg fia lenne a pontos fordítás, de kicsire nem adunk.

Lássuk a sztorit: A mi világunkban egy Ren nevű fiú balesetben elveszti az édesanyját, majd megszökik, és Tokió utcáin bolyong. Snitt. A szörnyetegek világában új vezetőt fognak választani, mert a régi vezető hamarosan istenségként születik újjá. (Ez egy ilyen távol-keleti dolog, nem kell vele foglalkozni, de úgy gyanítom, lesznek, akiket már itt elveszít a film…) Két esélyes utódjelölt van: az egyikük látszólag megtestesíti a tökéletes vezető eszméit, és emellett nagy harcos, míg a másik éppen ellenkezőleg, tökéletesen alkalmatlannak tűnik, bár ő is nagy harcos. Snitt. Az utcán csövező Renbe belebotlik két fura alak, és az egyikük, Kumatecu megkérdezi tőle, lenne-e a tanítványa. A fiú a rendőrök elől menekülve követni kezdi a két idegent, és hamarosan a szörnyetegek világában találja magát. Ren itt Kjuta néven Kumatecu tanítványa lesz, és bár a szörnyeteg csapnivaló mesternek bizonyul, végül mégis elkezdenek összecsiszolódni a fiúval. Snitt. Eltelik tíz év. Kjuta elkezd visszalátogatni az emberek világába, ahol megismerkedik egy lánnyal, megtanul rendesen olvasni, kap egy bálnás könyvet, és találkozik a vér szerinti apjával. Némi bonyodalom után sor kerül arra a bizonyos összecsapásra is Kumatecu és a másik aspiráns között, majd egy „váratlan” - mármint annak, aki életében eddig csak Adam Sandler-filmeket látott, annak talán meglepő, de szerintem inkább teljesen nyilvánvaló - fordulat után kapunk még egy összecsapást, lesz hősies önfeláldozás meg végső összecsapás, aztán mindenki boldog, és vége.

Anime a szike alatt

A fiú és a szörnyeteg nem rossz – azaz nem olyan rossz, mint például Az ébredő erő. Viszont sajnos nem is jó, inkább erősen hullámzónak mondanám a színvonalát: nagyon jó részek, karakterek és megoldások váltakoznak borzasztóan kínosakkal és nevetségesekkel.

Bright side of life

A két főszereplő karaktere zseniális telitalálat, akárcsak a legtöbb mellékszereplő (személyes kedvencem a malacember szerzetes és a teleportáló nyúlember). A háttérvilág szépen kidolgozott és érdekes, kár, hogy nem tudunk meg róla többet, így megreked egy Bleach light szintjén. Az animáció szemet gyönyörködtető (kivéve az érthetetlen/értelmetlen árnyékbálnát és a nappali tűzijátékot, azok csak simán kínosak), a szinkronhangok pedig jól eltaláltak.

Nagy erénye a filmnek, hogy a mondanivalója részben okos és okosan előadott, különösen a tanulás és tanítás kapcsolatát boncolgató részek. Van szíve is, nagy és érző szíve, amit általában ízlésesen mutat meg nekünk.

Jöjjön a feketeleves!

A forgatókönyv borzasztóan túlírt, helyenként mintha három különböző történetből tákolták volna össze, és a fordulatok időnként teljesen előkészítetlennek hatnak (hogy finom és árnyalt legyek). Ennek ellenére a közel két órás játékidőt messze nem tölti meg tartalommal a film, sőt, sokat használt volna, ha negyven-ötven perccel feszesebbre vágják, és a háromból legalább egy cselekményszálat kikukáznak.

A film bővelkedik a kötelező animesablonokban, mint például a rákiabálástól erősebbé váló harcos, az értelmetlen cuki szereplő, akinek egyetlen szerepe az, hogy tetsszen a lányoknak (ez nem szexizmus: maguk a lányok nyilatkoztak ilyen értelemben a vetítés után), és így tovább. Ezek felbukkanása határozottan nem tesz jót A fiú és a szörnyetegnek, mert kizökkentik a nézőt, akárcsak azok a pillanatok, amikor a film vicces helyett nevetséges lesz.

Végső verdikt a gyöngyvásznon

Dicséretes, hogy ismét eljutott egy anime, ami ráadásul nem is egy új Mijazaki, a magyar mozikba, és szívet melengető az iránta érzett lelkesedés – mi például alig tudtunk rá jegyet szerezni. Nagy kár, hogy a film nem szolgálja meg maradéktalanul a beléfektetett bizalmunkat. A minőségbeli egyenetlenségek és a széteső forgatókönyv miatt tízből hat szörnyetegnél A fiú és a szörnyeteg sajnos nem érdemel többet.