War. This war of mine

War. This war of mine

Játék Bak Krisztián IndieThis War of MineSurvival
A This War of Mine nem egy új játék, november 14-én volt egy éve, hogy megjelent. Azonban a játék sajnos elkerülte a nagyérdemű publikum figyelmét, és bár így is szép számmal eladtak belőle, fele annyira sem lett felkapott, mint azt megérdemelte volna. Most, amikor mindenki a Fallout 4-et játssza rongyosra, talán érdemes egy kis figyelmet szentelnünk erre az alkotásra is.

A lengyel 11 bit studios által fejlesztett survival játékban egy kis csapatot irányítva kell túlélnünk a háborút, de ezúttal nem mint katona, szuperhős vagy egy szelet kenyér, hanem mint egy átlagos ember. Nem lesznek zombik, nincsenek idegenek és fordulatos történet sem, ahol kiderülne, hogy valaki visszautazott az időben, és ezzel robbantotta ki a háborút. Ettől persze még lehet izgalmas, sőt az is lesz. Egy kis ízelítőnek íme a játék trailere, amiben egy ismerős szám dallama csendül fel.

A nyomasztó és sötét hangulat végigkíséri az egész játékot. Bármilyen bután is hangozhat, de tényleg úgy fogjuk érezni magunkat, mintha egy háború közepén lennénk. Szembesülnünk kell a ténnyel, hogy már nincsenek kifogyhatatlan élelem- és a vízforrásaink. A túléléshez pedig sokszor nehéz döntéseket kell meghoznunk, amire nem csak mi, de a csapatunk is reagálni fog. Vajon megéri kifosztani egy öreg házaspárt azért, hogy legyen mit ennünk és innunk, vagy inkább a nehezebb utat választva a többi túlélővel akarunk versengeni a betevőért a hajdani szupermarketben? Mit érdemes hazavinni? Mondjuk egy kis kötszert a biztonság kedvéért? Vagy inkább az egyik társunknak vigyünk cigarettát, hogy ne legyen teljesen maga alatt?

Ezek a kérdések először könnyen eldönthetőnek tűnnek, de aztán rádöbbenünk, hogy minden esetben áldozatokat kell hoznunk. Nem lehet mindenkinek jó, nem lehet mindenkit megmenteni. Vagy mégis? Megéri a fáradozást, hogy segítsünk valakin, akit nem is kedvelünk?

Ami a játékmenetet illeti, egy tipikus túlélő játékról van szó. Minden karakterünk más és más dologban lesz jártas. Lesz, aki a főzéshez ért, aki lopakodni tud, aki több cuccot tud cipelni és olyan is, aki valamelyest jártasabb a fegyverek kezelésében, mint a többiek. Ebből adódóan érdemes megnézni, ki az, akit este elküldünk, hogy vásárra vigye a bőrét, és később értékes zsákmánnyal térjen haza. Mert bár a legjobb futónk gyorsan ki tud kecmeregni a harcból, a lopakodónk lehet, hogy el tud osonni az ellenség mellett, így megszerezve olyan dolgokat is, amiket amúgy nem tudnánk.

A játék két részből fog állni. Lesz a nappali időszak, amikor a kis menedékünkben fogunk Simset játszani, és egy éjszakai, amikor egyik karakterünket irányítva egy kis zsákmány reményében nekiveselkedhetünk a világnak.

Az este viszont nem csak azzal telik, hogy az egyik karakterünk éppen a város másik felében ügyködik, hanem megesik, hogy néhány fosztogató minket is betalál. Ilyen esetekre nem árt, ha otthon sem alszik mindenki és van, aki őrzi a szerencsésebbek álmát. Mint mindennek, persze ennek is ára van. Aki este őrködött vagy éppen fosztogatni volt, az nappal teljesen ki lesz készülve, és kénytelen lesz ekkor bepótolni az alvást. Nem árt tehát jól meggondolni, hogyan osztjuk be az időt.

A This War of Mine egy nagyszerű hangulattal megáldott játék, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki kicsit is fogékony erre a témára. A Fallout 4 és a Fallout Shelter mellett nagyon jó kis kikapcsolódást nyújthat bárkinek.