Grandia II – A Dreamcast fénykorából

Grandia II – A Dreamcast fénykorából

Játék Bak Krisztián JátékAnimeJRPG

Emlékeztek még a Dreamcast elnevezésű konzolra? Nagy valószínűséggel nem, hiszen már több mint 15 éve annak, hogy a Sega piacra dobta az utolsó darabját, majd végleg kiszállt a háborúból. Pedig milyen kár érte! A gépen eszméletlenül jó játékok voltak, és sokszor jobban is muzsikált a grafikai megvalósítás terén, mint a vetélytársai. A Grandia II például pont egy olyan cím volt, ami bár megjelent PS2-re is, a Sega konzolján volt igazán nyerő.

A játék középpontjában egy Ryudo nevű Geohound, azaz zsoldos áll, aki ezúttal azt a feladatot kapja Granas templomától, hogy egy Elena nevű lányt kísérjen el Garmia tornyába. A tervek szerint a hölgyemény és kísérete ott majd elvégez egy rituálét, amitől rendbe jönnek a dolgok, a csúnya szörnyeket pedig visszaűzik oda, ahonnan jöttek. Ez az egyszerű feladat azonban kicsit komplikáltabbá válik, mint arra számítani lehetett. Miközben Ryudo és hű társa, Skye, az élet nagy dolgairól beszélnek, a toronyból halálhörgés és siralom hallatszik ki. Hősünk természetesen kíváncsi alkat, ezért úgy dönt, hogy jobb kivizsgálni a helyzetet, és - mit sem törődve a veszéllyel - elindul, hogy fényt derítsen az ügyre. A helyszínen pedig, mint azt sejteni lehetett, holttesteket, gonosz mágiát és egy Balázs Pali CD-t talál, szóval csupa olyasmi, ami arra utal, hogy itt semmi sincs rendben.

Így kezdődnek Ryudo kalandjai, és így fogjuk mi is belevetni magunkat az igazán fantasztikus történetbe. A főbb részeknél végig szinkronizált (ez akkoriban hatalmas szó volt) játék pedig nem fog minket izgalmak nélkül hagyni. Lesz itt szerelem, összeesküvés, világméretű katasztrófa és minden, ami egy jó J-RPG-hez kell.

A grafika mai szemmel is egész pofásnak mondható, az új verzióhoz pedig egy kicsit csiszoltak is rajta. Ez ugyanis nem az első alkalom, amikor a Grandia II tiszteletét teszi PC-s körökben, hiszen az ősidőkben már kaptunk egy portot. Sajnálatos módon azonban az a verzió játszhatatlan a mai gépeken, és ami a legrosszabb: bizonyos varázslatoknak rendkívül látványos animációi abszolút nem működtek. Ugyanis a játékban néhány képességünk nem szimpla 3D-s, hanem egy animés stílusban megrajzolt animáció keretében fog végbemenni.

Bár a 20 eurós ár egy picit talán sok ezért a klasszikus darabért, azért egy 50%-os leárazás alkalmával ne habozzunk megkaparintani eme remekművet, hiszen nem véletlenül volt ez olyan népszerű a Dreamcast tulajok körében.